1 милиард лева е дефицитът във фонда Сигурност на енергийната

...
1 милиард лева е дефицитът във фонда Сигурност на енергийната
Коментари Харесай

Делян Добрев: Стигне ли се дотам, 20% ще е увеличението на тока. 1 милиард лева е дефицита в…

1 милиард лв. е дефицитът във фонда „ Сигурност на енергийната система “, като през предишния месец са изплатени едвам 75% от нужните обезщетения към производителите на електрическа енергия. Това съобщи ръководителят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев по време на кръгла маса за идната цялостна либерализация на пазара.
Има справедливи аргументи за недостига и те са в срутва в цената на квотите за въглеродни излъчвания, както и в срутва в борсовата цена на тока от края на 2023 година, само че не са взети ограничения, с цел да се попълни недостига в точния момент, сподели Делян Добрев. На журналистически въпрос – по какъв начин може в този момент да бъде запълнен дефицитът, той отговори:
„ Искате да ви кажа, че единственият метод е през крайната цена. Това е един от методите. Надявам се, да не се стигне до там, тъй като в случай че би трябвало да бъде платена от потребителите, това би означавало 20% нарастване на тока за всички и за бизнеса, и за семействата “.
Делян Добрев не изключи вид средствата за попълване да дойдат през бюджета, съобщи БНР.
„ Стига да има средства. Според мен, прокламираните 1 милиард остатък към февруари са подправени, тъй като те са обект на една счетоводна интервенция – средства, трансферирани в обособена сметка в края на предходната година, в този момент се връщат в бюджета и са един кух доход “, уточни Добрев.
Това е продължителен недостиг, който ще продължи и през идващите години. От това дали ще стигат парите за отплата зависи дали цените на тока ще се задържат на същите равнища.
„ Трябва да се направи всичко допустимо да се намерят други възможности “, разяснява още Делян Добрев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР