1. Класацията Капитал 100: кои са най-големите компании в България

...
1. Класацията Капитал 100: кои са най-големите компании в България
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Най-големите компании в България; Въздухът на Пловдив - мръсно, с надежди

1. Класацията " Капитал 100 ": кои са най-големите компании в България и какъв брой са порасли през 2021 година Феноменален растеж на приходите с 38% и утрояване на облагата. Тези върхове са счупени от стоте най-големи компании в България през 2021 година Високи стойности като тези не са постигани през последните две десетилетия. Част от този напредък е поради излизането от коронавирус рецесията, само че огромният мотор е растежът в цените на ток, газ, метали и зърно. Който освен не изчезна тази година, само че даже се форсира и придвижи към всички други браншове.

Особената година размества и водачите. За втора поредна година първенец е медодобивният цех в Пирдоп " Аурубис ". Но изненада са подгласниците му - държавната НЕК и русенската рафинерия за биодизел " Астра Биоплант ". И за пръв път в 16-годишната история на " Капитал 100 " във водещото трио няма представител на съветската " Лукойл ". 2. Въздухът на Пловдив: мръсно, с очаквания. Едва 3 от 31 са изпълнените ограничения от проекта за справяне със замърсяването на въздуха Една година измина, откогато Върховен касационен съд осъди дефинитивно община Пловдив по проблема за чистотата на въздуха в града. Това е тъкмо срокът, който съдът даде за разрешаването на казуса и взимане на сериозни ограничения за възстановяване на средата.

Проблемът пред града можеше да се трансформира във опция - с цялостна готовност на запаси, старания, воля и бизнес, Пловдив да се трансформира в пионер и образец за другите български общини по какъв начин подобен огромен проблем може да бъде решен от дейна локална власт. Имаше тонове благоприятни условия - повсеместен обикалящ кръг от трасета и нискоемисионни зони, които да извеждат колите от най-замърсените елементи, още велоалеи, които да трансфорат колелото в действителна опция на колата, по-чист градски превоз, помощ за най-бедните и повече зелени пространства. В тази борба хората, които завоюваха делото и са дейна локална група, можеха да изиграят ролята на асистент за една община, която желае да сбъдне тези хрумвания. 3. Веселин Марешки продава бизнеса си с горива. Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов към този момент е договорил две бензиностанции " София, свободна си! Честито! Нашата ВОЛЯ за развиване надви. Най-голямата бензиностанция на Балканите - VM Petroleum в " Люлин ", към този момент работи. " Така напролет на 2017 година тогава претендентът за народен представител Веселин Марешки разгласи откриването на голямата си бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал " Люлин 4 ".

Пет години по-късно Веселин Марешки мисли за излизане от пазара на горива, който движи през веригата VM Petroleum. Тя се менажира през сдружението " Трейднет Варна ". Пред " Капитал " и че е взето решение за привършване. 4. Колекторската " С.Г. груп " се готви да купи " Евролийз ", а има упоритости да придобие и най-големия си съперник АСВ В последните няколко години " С.Г. груп " се разрасна бурно и се трансформира в най-големия състезател на колекторския пазар. Благодарение на щедро финансиране от банки - най-много ПИБ и ББР, тя директно и посредством свързани компании закупи внушителни портфейли необслужвани заеми от банки. След като предходната година купи рекордният пакет от 434 млн. евро остарели неприятни заеми от Пощенска банка, към този момент под контрола й са вземания с номинал към 2 милиарда лева Те, несъмнено, няма по какъв начин да се възстановят изцяло и това не е действителната им стойност, само че активите единствено на главните сдружения в групата надвишават 0.5 милиарда лева
Реклама
Новините тази година са три. Първо, тече вътрешно преструктуриране и изразителен опит безредната конструкция от компании да се подреди. Второ, с изключение на в събирането на вземания към този момент " С.Г. груп " дава все по-ясна поръчка да стане огромен състезател и в други сегменти на небанковото финансиране под шапката на новосъздадения " Финанс плюс мениджмънт холдинг ". И трето, групата става все по-голяма с нови подготвяни покупки, някои от които са на финалната права. 5. Малтийската хазартна компания Pragmatic Play купи магазин на " Еником - М " за офис Някои компании влизат на нов пазар страхливо и до момента в който опипват почвата, настаняват екипите си в споделени работни пространства. Други непосредствено наемат офиси. Има и трети, които като начало купуват лична офис постройка. Такъв, наподобява, е казусът с малтийската Pragmatic Play, която създава програмен продукт за онлайн залагания и има за притежател гибралтарски фонд. Според регистрите, през февруари през няколко свързани сдружения компанията е придобила постройката на мебелния магазин " Еником - М " в столичния жк " Дружба ".

Информацията за договорката е конфиденциална, както обясниха за " Капитал " представители на продавача, купувача и медиатора. Публични данни за цената също няма, защото придобиването става посредством покупка на новоосновано комерсиално сдружение. Според представители на бранша цената за постройката на " Еником - М " би трябвало да е към 11-12 млн. евро.
Свързани публикации Въздухът на Пловдив: мръсно, с очаквания 28 юли 2022, 15:48 Най-големите 100 компании в България: Екстремен напредък 28 юли 2022, 11:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР