1. Електронната билетна система на София за 100 млн. лв.

...
1. Електронната билетна система на София за 100 млн. лв.
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Хаосът с новите билети на София; Защо се отлага магистрала "Струма"

1. Електронната билетна система на София за 100 млн. лева и новите цени трябваше да предложат елементарно и комфортно пътешестване. Но действително оскъпиха пътуването и объркаха мнозина " Вече всеки има телефонче, не можем без тях. Сега през тях може да отвориш да видиш по кое време ще ти пристигна тролеят, с цел да не висиш десет-петнайсет минути, а да си работиш на компютъра и като видиш, че остават две минути, отиваш на спирката. Купуваш си билет от телефона. Това желая от вас, това чакат от вас софиянци - съвременен град, цифров град, всичко това би трябвало да го извършите вие. "

С тези думи през април 2021 година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към фрагментите на партията в общината, откакто ги събра в резиденция " Бояна ". Двадесет месеца и 100 млн. лева по-късно " задачата " не наподобява изобщо изпълнена - за написания в действително време да не приказваме, а новите билети за градски превоз мъчно могат да се нарекат комфортни. Освен в случай че съвременен и цифров билет не значи разкарване по гишетата, две разнообразни карти, които се зареждат по друг метод и не могат да се цифровизират в телефона, редене на опашки пред валидаторите. 2. " Струма " се отсрочва. Укрепването на свлачище край тунел " Железница " ще забави стартирането на нов лот и ще коства скъпо на страната - над 90 млн. лева Представете си, че вършиме ремонт в дома си, по време на който стената в хола ви стартира да пада. Вероятно бързо ще откриете метод да спрете рухването й. Не по този начин счита страната. В последните няколко години се строи секторът на автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник, който самичък по себе си е разграничен на няколко лота. През 2020 година строителите откриват свлачище и алармират на Агенция " Пътна инфраструктура ". Цели две години и половина по-късно обаче ще стартира неговото подсилване.

Сравнението може да е обикновено, само че въпреки всичко като един добър собственик на пътя и възложител на строителство за милиарди АПИ можеше да е по-решителна и дейна. Вместо това в този момент страната ще похарчи над 90 млн. лева за планиране, строителство и контрол. Не единствено забавянето, само че и цената е тревожна - тя е с 10% повече от това, което дузина компании са предложили преди възлагането. Всичко това отсрочва и стартирането на придвижването по другояче дълго чакания сектор край тунел " Железница ". 3. Новите заводи на България: Сред 15-те най-големи оповестени вложения съвсем отсъстват новодошли компании, всеобщият случай е на разширения на производства След непредвидения растеж през 2021 година оповестените нови вложения в произвеждане предходната година са доста по-слаби. Своеобразната ранглиста на 15-те най-големи планове в страната, която " Капитал " обичайно прави, демонстрира, че през 2022 година общата сума е малко над 700 млн. лева А това е на половина на вложенията, декларирани миналата година.

Проекти не липсват, само че голямата част от тях са най-вече дребни. В същото време огромните вложения, които могат да раздвижат стопанската система на даден район, се броят на пръсти. Изцяло новите вложители са единствено два - българска компания, която ще създава нитрилни ръкавици в Пловдив, и американска компания за медицински произведения, която приготвя цех в Първомай. Продължава наклонността. 4. Сделките на 2022: междинни по мярка, доста IT и с нерешителност на финала Много софтуерни компании, енергиен и информационен колос, няколко финансови сдружения и шепа производства - по този начин звучи обобщението на покупко-продажбите по сливания и придобивания (M&A) в България през 2022 година След затишието в пандемичната 2020 година и раздвижването през 2021 година миналите 12 месеца донесоха нова активизация на пазара в опит да се компенсира предходното закъснение. Но войната на Русия в Украйна и катализираните от нея световно комерсиално напрежение, енергийна неустановеност и бумтяща инфлация накараха вложителите да останат внимателни.
Реклама
Според листата на " Капитал " през последните 12 месеца покупко-продажбите са към 60 - на пръв взор без смяна в числеността спрямо миналата година. Този път обаче в тях не са включени продажбите на бизнес парцели, с които броя би достигнала до нормалните отпреди пандемията 70 - 80. Иначе, както и в предходните години,. 5. Десетте акции на 2023 година: Технологичната " Алтерко " се изкачи до топ любимец на брокерите и портфолио мениджърите за идващите дванадесет месеца Едва ли има потребност да обясняваме за какво 2022 година беше предизвикателна за финансовите пазари. Още през февруари с нахлуването на съветските войски в Украйна всички прогнози и упования се объркаха изцяло. Затова и не е доста учудващо, че предвижданите от брокери и портфолио мениджъри над 16% растеж на показателя на Българската фондова борса SOFIX не се състояха.

Всъщност въпреки всичко би трябвало да се регистрира, че макар близостта на България до военния спор и зависимостта на страната от съветските енергоизточници измерителят беше измежду най-слабо понижаващите се в света - с едвам 5.4%. Сега в анализаторите са надалеч по-предпазливи. Осреднено, прогнозата на осемте взели участие специалисти е за едвам 6.19% растеж на SOFIX, като три от мненията са за опазване на актуалните равнища в края на 2023 година към 600 пункта и едно - за спад до към 550 пункта.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР