1,16 лв. месечен наем за квадратен метър плаща семейството на

...
1,16 лв. месечен наем за квадратен метър плаща семейството на
Коментари Харесай

Eвтино и на широко живее протежето на Лозан Панов съдия Дишева в баровски държавен апартамент

1,16 лева месечен наем за квадратен метър заплаща фамилията на член на Висш съдебен съвет и партиец от “Да, България”. Докато фамилията на Атанаска Дишева употребява като “нуждаещо се” апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал “Изток”, съдийката натрупа лихви, а мъжът й купува ниви и мезонет във Варна, написа " Труд ".

Възможно ли е да живееш в необятен апартамент в един от най-престижните и скъпи софийски квартали, а да плащаш месечен наем що се касае за панелна боксониера в Сеславци? Като през това време получаваш заплата на висш арбитър, а мъжът ти, който е юрист, има декларирани приходи надалеч над междинните за страната. И, става известно, даже не е било нужно да отделяш за наема от заплатата си, тъй като умерено си можел да го покриваш от лихвите по банковия влог, който си разкрил с парите от продадено остаряло лично жилище. И това надалеч да не е всичко, тъй като от парите, които си икономисал единствено от “наема”, да си купиш мезонет, както и по няколко декара земя: за лятото – на брега на морето, а за зимата – в планината, покрай столицата. И даже когато заплата ти към този момент е станала към 7000 лева на месец, отново да плащаш по 1 лев и 16 стотинки за един квадратен метър месечен наем. И всичко това, до момента в който е трябвало да правораздаваш, съгласно законите и “вътрешното убеждение”, а към този момент и да определяш кадровото развиване на десетки и даже стотици съдии, да избираш техните административни ръководители, да отговаряш за натовареността им, а на всичкото от горната страна и да имаш самочувствието да морализаторстваш по адрес на всеки, който се оказва неуместен за кръга, в услуга на който си се сложил, освен това като член на висшия кадрови орган на правосъдната власт.

Възможно е, в случай че се казваш Атанаска Дишева и си член на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, а мъжът ти – Генади Дишев, е бил втори в предизборната листа на “Да, България” в Ловеч при неуспеха на ГМО-партията на парламентарните избори през предходната година. Възможно е и тъй като се оказва, че “Темида е сляпа” за зараждащата се номенклатура на една върхушка съдии, за която моралните правила постоянно са зависили от това за кого се отнасят.

Да “спестиш” четвърт милион като наемател

“Дишевагейт” стартира преди повече от 10 години, тогава актуалният член на Висш съдебен съвет и досегашен арбитър във Върховния административен съд Атанаска Дишева и фамилията й живеят на площот 173,08 кв.м. в елитния столичен квартал “Изток”. Магистратската фамилия всяка заран има привилегията да се любува на прелестна панорамна панорама от 14-тия етаж в един от трите дипломатически блока, ситуирани на ул. “Фредерик Жолио Кюри”, на метри от метростанцията и в непосредствена непосредственост до Борисовата градина.

Многостайният апартамент е едно от общо над 70 жилища, които правосъдната власт има в цялата страна и които се дават за прилагане на “нуждаещи се” магистрати против алегоричен наем. “Нуждаещи се”, тъй като сумата, която Атанаска Дишева е плащала за наем през 2016 година, възлиза на 202,33 лв. на месец. Поне това демонстрира имуществената й декларация, която е подала през предходната година на два пъти пред Инспектората към Висш съдебен съвет – един път като арбитър от Върховен административен съд и повторно – като определен от съдиите за техен представител във висшия кадрови орган.

Елементарната сметка демонстрира, че семейство Дишеви заплащат по 1,16 лева за един квадратен метър на месец или под 60 евроцента. Справка в уеб страниците за недвижими парцели сподели, че пазарната цена на квадратен метър за трите блока на бившето Бюро за обслужване на дипломатическия корпус сега се движи от 5 евро, през 5,5, като доближава до цели 6 евро. В съседство на магистратския апартамент се отдават две жилища, с идентична площ, като междинната цена на всеки от тях е към 1000 евро, според дали е с мебели или се отдава необзаведен.

Излиза, че Атанаска Дишева и брачният партньор й заплащат най-малко 10 пъти по-нисък наем от пазарния, т.е. месечно си “спестяват” по към 1800 лева Така, единствено от разликата в наемите, Дишеви “печелят”годишно приблизително по към 21 600 лева За интервал от 11 години, това значи, че единствено от заплащане на наем фамилията адвокати са “спестили” близо четвърт милион лв., задоволителни за закупуването на над 100 кв.м. “ново строителство” в влиятелен софийски квартал. И Дишеви купуват, само че не в София и Софийска област, тъй като, в случай че го създадат, ще нарушат нормативната уредба ище би трябвало да изоставен уютния си дом, за който хиляди български фамилии, изплащащи по над 20 години ипотечни заеми, могат единствено да мечтаят и да се задоволят с 60-70 квадратни кибритени кутийки или в най-хубавия случай – “огромните” 90-100 квадрата, въпреки и с общите елементи.

Колко в действителност са “спестили” Дишеви, знаят най-добре те самите, тъй като при сключването на контракта преди 12 години, месечната наемна цена е възлизала на 138,90 лева за 173,08 кв. м. в “Изток” против Интерпред. “Да, България” – по 80 стотинки за квадратен метър. Не е мъчно да се досетим, че надали арбитър от Върховния административен съд, със съпруг-адвокат, добил известност около свързването си с планове на “Зелените”, част от които обсъждани от самата Дишева, ще тръгнат да нарушават законите. Но даже и всичко да е изрядно, което, несъмнено, би следвало да кажат способените органи, историята на жилището на “нуждаещите се” Дишеви и добитите от тях в последните две петилетки недвижимости, са сладкодумен образец за тъпчене на всевъзможни морални и етични правила таман от тези, които толкоз постоянно и шумно ги развяват. А какво лище каже в този момент партийният шеф на адвоката-политик Генади Дишев – Христо Иванов, та нали той толкоз доста настояваше магистратите да минават през проби на интегритет. Как му се коства, дали арбитър Атанаска Дишева ще го издържи?

Жилището следва наемателя

Семейството на Атанаска Дишева има за съседи дипломати, политици и други управнически фрагменти в софийския квартал “Изток” най-малко от 18 април 2007 година, когато с протокол № 4 получава многостайния апартамент от Министерството на правораздаването. По това време то ръководи ведомствените жилища на правосъдната власт. Самият контракт за наем датира още от 31 март 2006 година, като забавянето в настаняването може да се изясни с освежителните поправки, които ведомствата вършат при промяна на ползвателите.

Към сегашния миг Атанаска Дишева има 27 години стаж като арбитър. От 1991 година до 2005 година е арбитър във Варна, а от 21 февруари 2005 година става арбитър във Върховен административен съд, където правораздаваше до встъпването й в служба като член на Висш съдебен съвет през есента на 2017 година Когато идват в София преди повече от 12 години, Дишеви нямат лично жилище. Макар изискванията към оня миг да не бяха толкоз рестриктивни, минават цели две години и два месеца, до момента в който Дишеви получат жилището, на съображение на Закона за държавната благосъстоятелност и на Правилника за използването му. След прехвърлянето на жилищата от Министерство на правосъдието към Висш съдебен съвет преди две години, кадровиците (вкл. Дишева – бел.ред.) одобриха нови “Правила за отдаване чартърен на недвижими парцели частна държавна благосъстоятелност, предоставени в ръководство на Висш съдебен съвет за жилищни нужди”. Право на настаняване имат магистрати и техните фамилии, които не имат в същото обитаемо място благосъстоятелност или право на прилагане на недвижимо имущество. Също съгласно нормативната уредба, настаняването е “временно”, за не повече от пет години, като то е съобразено със периода на трудовите правни отношения, на командироването, на мандатите и така нататък Но както постоянно се оказва, “временното” е най- сигурният метод да се възползваш от облагите, които заеманата държавна служба ти обезпечава, без това да ти пречи да се представяш за “борец против статуквото”.

На 31 март 2006 година сред Министерство на правосъдието и Атанаска Дишева е подписан контракт № 1, който е със период на деяние пет години. Това значи, че към 1-ви април 2011 година фамилията адвокати е трябвало да напусне многостайното жилище или да подпише нов контракт, данни за което не са маркирани в настоящата информация на Висш съдебен съвет за предоставените на магистрати жилища. Отбелязано е друго, обаче, а точно – Атанаска Младенова Дишева употребява апартамент № 27, находящсе на етаж 14, в бл. 1 на ул. “Фредерик Жолио Кюри”, не в качеството си на арбитър от Върховен административен съд, а към този момент като член на Висш съдебен съвет. Така се оказва, че “жилището следва наемателя” и в случай че след пет години Дишева се върне във Върховен административен съд или пък премине в различен държавен орган, то и апартаментът й, ще бъде трансфериран към съответната институция.

Наемаш в София – продаваш във Варна и прибираш лихви.

И въпреки да не е доста ясно на какво съображение е употребила парцела в интервала 2011-2017 година, тъкмо когато първичният петгодишен период на контракта сред Дишева и Министерство на правосъдието изтича, законодателят е приел нова т. 2 към член 22, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност, която гласи: “Право за настаняване в държавни ведомствени жилища имат лицата, които са в трудово или служебно правно отношение със съответното ведомство, в случай че те и членовете на фамилиите им: не са прехвърляли жилищен парцел или вила, годни за непрекъснато обитаване, през последните 5 години преди подаването на молбата за настаняване на други лица с изключение на на страната или на община и в случаите на преустановяване на съсобственост”. Тук е мястото да се означи, че тази наредба продължава да е настояща и към днешна дата, а в случай че беше годна към 2006 година, то Атанаска Дишева нямаше да може да получи ведомствен апартамент, тъй като, както ще се окаже по-късно, през 2003 година със брачна половинка си купуват цялостен етаж от нова кооперация във Варна. Като за начало, фамилия Дишеви търси метод да се освободи от парцел с отпаднала нужда.

Справка в Службата по вписвания във Варна сподели, че на 12 декември 2006 година, т.е. по-малко от девет месеца откакто Дишеви към този момент имат подписан контракт за апартамент в София против месечен наем от 138 лева и 90 стотинки, фамилията продава на Венета Петкова панелен апартамент от 62 кв.м. във варненския квартал “Възраждане” за сумата от 72 365 лева

Още през идната година, 66 850 лева от елементарно извоюваните пари от ненужния към този момент апартамент във Варна са декларирани от Атанаска Дишева пред Сметната палата като банков влог в евро. Любопитно е, че заявеният годишен приход на юрист Генади Дишев за 2006 година е в размер на 6370 лева или приблизително по 530 лева месечно, само че пък същата година той учредява консултантското си сдружение “Мовика” ЕООД. Това е първата “пълна”година, в която Атанаска Дишева правораздава във Върховен административен съд, като даже пропуща да заявява компанията на мъжа си, поради което от Сметната палата й припомнят да го направи.

2007 – годината, в която семейство Дишеви се настаняват в жилището в София, Генади Дишев получава дял от завещание: елементи от къщи и аграрни земи в села в тетевенско и ловешко и дял от остарял автомобил “Опел”. Доходите на юрист Дишев нарастват съвсем пет пъти по отношение на миналата година и са декларирани към този момент съвсем 27 000 лева

През 2008 година заявените от Дишева спестявания нарастват с съвсем 10 000 лв., като доближават левовата равноценност на 38 000 евро или 74 320 лева За генезис на средства са посочени продажбата на панелния апартамент във Варна през 2006 година и насъбраната от него рента. В имуществената декларация, подадена пред Сметната палата за календарната 2008 година, Дишева заявява, че от лихви е икономисала 700 евро. Точно колкото са й били нужни, с цел да покрие годишния наем на жилището на фамилията в квартал “Изток”. Изненадващо, в декларацията на съдийката за 2008 година като “данъчна основа за приходи от наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество” на името на брачна половинка й са декларирани 36 476 лева Не е ясно от отдаването на какво имущество са получени тези средства. Отделно, от друга стопанска активност, юрист Дишев заявява доход от 12 000 лева

През 2009 година Дишева не съумява да спести съвсем нищо, само че за сметка на това брачна половинка й осъществя доходи от “друга стопанска дейност” в размер на 32 000 лева

79 993 лева са заявените през 2011 година доходи от “друга стопанска дейност” на Генади Дишев за календарната 2010 година За самата 2011 година, Дишев към този момент заявява 125 330 лева доходи от “друга стопанска дейност” или приблизително по към 10 000 лева на месец. В имуществената си декларация за същата година Атанаска Дишева не разгласява размера на банковия си влог в евро (този, който е от продажбата на панелния апартамент във Варна – бел.ред.), а само размера на лихвата, която доближава 3708 лева, както и спестените година по-рано от заплата 5000 лева, които са станали 5155 лева Съпругът й обаче заявява банков влог от 60 671 евро, като за генезис на средствата е посочено “упражняване на свободна професия”.

В имуществената декларация за 2012 година Дишева още веднъж се лимитира да уточни само лихвите, които тя й брачният партньор й са получили, само че не и размера на депозитите. Оказва се, че през календарната 2012 година фамилията на тогавашната съдийка от Върховен административен съд, плащащо месечен наем от към един лев за един квадратен метър, е получило единствено от лихви по банкови депозити 16 701 лева През въпросната година приходът на адв. Дишев доста е намалял по отношение на миналата и се е “свил” до съвсем 40 000 лева

През 2013 година семейство Дишеви взема решение да влага част от насъбраните спестявания. Генади Дишев купува в село Извор край Радомир 116 декара земеделска земя. Макар и покрай София, парцелът се води в област Перник, т.е. спазено е условието да не се придобива недвижимо имущество в същото обитаемо място, в което се употребява жилището с преференциален наем. Доходите като юрист на съдийския брачен партньор още веднъж скачат, тъй като доближават съвсем 100 000 лева Същата година Атанаска Дишева получава като завещание 12 декара ниви и 3 дка гори в землището на село Красноселци (Омуртаг), към които Генади Дишевдобавя още 14 дка ниви, купени против 3500 лева Банковите лихви, въпреки и много по-скромни от миналата година, не престават да се натрупат.

През 2014 година, Генади Дишев наподобява не е имал доста работа, в случай че се съди по имуществената декларация на брачната половинка му, която в неговата рубрика е отбелязала като доход от “друга стопанска дейност” малко над 20 000 лева Самата тя е отбелязала съвсем 2500 лева приходи от лихви върху банковия влог.

Годината е 2015 година, адв. Дишев взема решение, че е добре да влага в 17 дка ниви и 3 дка трайни насаждения в землището на с. Бенковски, община Аврен. Местността е в изключителна непосредственост до Черноморието и в непосредствена непосредственост от Варна. Вероятно с цел да наглежда нивите си край Радомир, Варна и така нататък, Дишев се стопира в избора си на чисто нов джип “Хонда”, платен на лизинг за близо 60 000 лева Приходите от “друга стопанска дейност” са 30 000 лева, само че за сметка на това, като “необлагаеми приходи от наем на аграрни земи” Дишев е заявил 3008 лева Изглежда парадоксално, само че от лихва на земеделска земя, семейството на тогавашния арбитър от Върховен административен съд изкарва повече, в сравнение с е платило като месечен наем на жилището, който населява “временно” към този момент повече от едно десетилетие. С уточнението, че въпросните ниви са добити точно във въпросния интервал, би трябвало да отбележим, че Атанаска Дишева още веднъж е заявила доход от лихви, като за 2015 година той е 2846 лева

Годината към този момент е 2016 година, в края на която адв. Дишев ще се включи в политиката посредством присъединяване си в основаването на “Да, България”. Това е и първата година, за която през 2017 година арбитър Атанаска Дишева ще би трябвало да попълни имуществена декларация не пред Сметната палата, а пред Инспектората към Висш съдебен съвет, който получава пълномощията да ревизира имуществото на магистратите, а самите заявления са по-подробни.

Пълният размер на “Дишевагейт”

Междувременно, обаче, Атанаска и Генади Дишеви вземат решение, че още веднъж е време да влагат в недвижимости. При това във Варна. Така на 8-ми юни 2016 година купуват мезонет от общо 108 кв.м. на шестия етаж в нова жилищна кооперация на ул. „ Генерал Скобелев “ № 10 в централната част на Варна за 150 568 лева Като генезис на средствата са посочени “заплата и приходи от свободна професия”. И в случай че някой си е мислел, че през 2004 година, след преместването си в София, Дишева е “скъсала” с Варна и изключително след 2006 година, когато панелката е била продадена, евентуално се е заблудил.

В началото на октомври 2017 година Атанаска Дишева е задължена да показа две имуществени заявления – поради встъпването си в служба като член на новия състав на Висш съдебен съвет пред Сметната палата и пред ИВСС, тъй като бива освободена от длъжността “съдия във ВАС”. Двата документа разкриват цялостните мащаби на “Дишевагейт”, осъществен в последните 12-години.

Декларация пред ИВСС разкрива незнайни досега, тъй като просто не са били посочени в декларациите пред Сметната палата, обстоятелства за имущественото положение на фамилията адвокати. Оказва се, че две години преди да се реалокират в София, Дишеви купуват още един апартамент – в самия център на Варна, наоколо до пешеходната зона и постройката на съда. Сделката е вписана на 5-ти юни 2003 година и се отнася за придобиването на целия трети етаж от кооперация, находяща се на ул. „ Петър Енчев “ 15, на която е ситуиран апартамент от 112 кв.м., дружно с мазе от 10 кв. м. и 1/3 от дворното място или към 70 кв.м. Цената е 66 916 лева На този адрес се оказва, че е първичната регистрация на компанията за консултантски и правни услуги на адв. Генади Дишев. И въпреки че от няколко години “Мовика” ЕООД да е с адрес на регистрация софийската улица “Княз Борис” № 99, на никое място в имуществената декларация на арбитър Дишева пред ИВСС този факт не е маркиран, още повече, че по инцидентно стичане на събитията, офисът се намира на стотина метра от предходното работно място на сегашния кадровик – Върховен административен съд.

За сметка на това, от декларацията на Дишева пред ИВСС разбираме, че до момента в който семейството купува и наследява жилища, ниви, гори и прочие недвижимости в цялата страна, а живее против месечен наем в влиятелен столичен квартал, сравним с този на извънредно нуждаещи се жители, то парите, импортирани в банка, от продадения апартамент във варненския квартал “Възраждане”, от първичните през 2006 година под 70 000 лева, 10 години по- късно към този момент надвишават сумата от 90 000 лева Отделно от това, арбитър Дишева заявява 12 000 лева в брой, а брачният партньор й – спестявания в размер на 87 600 лева Оказва се още, че Дишева е имала дял и от апартамент в Омургат от 1987 година

Ще създали Висш съдебен съвет инспекция по “Дишевагейт”?

И до момента в който чакаме публикуването на идната декларация на Атанаска Дишева, в качеството й на член на Висш съдебен съвет, с цел да установим дали пък инцидентно юридическата фамилия не е решила най-сетне да си закупи парцел в София или да излезе на “пазарен” наем, то добре би било Пленумът на Висшия правосъден съвет да прегледа личните си правила за ръководство на поверените им държавни парцели. Там може и да открият, че сътрудника им Атанаска Дишева може би все по този начин продължава да дава отговор на нормативните условия и по-конкретно на член 12, алинея 1, т. 2, по отношение на член 32, алинея 3. Кадровиците са длъжни да ревизират обстоятелствата по “Дишевагейт” освен, тъй като се отнасят до един от тях и това може да сложи под подозрение даже легитимността на вземаните решения, само че в случай че би трябвало незабавно да трансформират разпоредбите, с цел да се пресекат сходни порочни практики, при които се оказва, че действащсъдия безусловно печели “на гърба” както на същински “нуждаещи се” негови сътрудници, а сигурно и на страната, която в случай че беше отдала чартърен жилището на Дишеви на пазарни цени, щеше да е калкулирала десетократно по-високи доходи.

Всъщност, реакцията на Висш съдебен съвет по този “Дишевагейт” ще е показателна и до каква степен държавните органи са подготвени да сложат завършек на повторенията на историята като фарс. Защото даже и да е в границите на закона, данните от имотните заявления на Атанаска Дишева, приказват за цялостно противоречие сред заявените високопарни планове за инспекции за интегритет на магистратите и грозното лице на изобличения хитрец, проспериращзаради “сляпата Темида”.

Що се отнася до самата Атанаска Дишева, за която едни кръгове толкоз държат да акцентират, че е определена с директния глас на съдиите, даже и да не откри храброст да поеме отговорност и сама да напусне Висш съдебен съвет, нейното оставане в кадровия орган на “сляпата Темида” ще е най-голямото доказателство за какво доверието на българите в правораздаването е някъде към статистическата неточност.










Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР