09 Юни Сериозен ръст при обявите за работа в България

...
09 Юни Сериозен ръст при обявите за работа в България
Коментари Харесай

Adecco: Работата от вкъщи е критично важна за служителите

09 Юни
Сериозен растеж при обявите за работа в България в навечерието на летните месеци регистрира експертът в областта на човешките запаси Adecco Group. В момента те са с над 30% повече по отношение на броя им от преди Covid-19 рецесията. Ръстът не е кратковременен, а наклонност за последните месеци, която демонстрира постоянен растеж в броя на обявите. Наблюденията на Adecco България демонстрират обаче, че дейните претенденти в този интервал са малко и фирмите по-трудно намират фрагменти. С облекчаването на ограниченията, множеството хора желаят да наваксат за локдауна с пътувания и обществени събирания и да се посветят на лятото, по тази причина и са по-малко дейни в търсене на ново работното място. Към момента най-вече фрагменти се търсят за ИТ бранша, автомобилната индустрия, аутсорсинга и индустриалния бранш.

Пандемията даде мощен подтик на работата от разстояние, а на мнозина е ясно, че това е структурна смяна, която ще се резервира и в бъдеще, изясняват от компанията. Прочуване в Западна Европа (Германия, Нидерландия, Франция, Англия, Испания и Италия) открива, че броят на обявите за работа, в които се загатват благоприятни условия за отдалечена работа, се е нараснал със 126% за интервала сред май 2020 година и април 2021 година спрямо миналата година. Важно е да се означи, че гъвкавите форми на работа не са единствено резултат от пандемията, само че тя в действителност е ускорила този развой.

Според Adecco в България тази наклонност е даже по-видима. " Вече в над 60% от обявите се загатва опцията за отдалечена работа, до момента в който преди пандемията този дял беше едвам 10-15%. Любопитно е, че наложителното 100% наличие в офиса може да стане причина за отвод на предложение за работа ", разяснява Надежда Василева, Директор " Подбор на фрагменти " в локалния офис на компанията. " Липсата на еластичност и опция за работа от отдалеченост кара някои претенденти да отхвърлят предлагането единствено заради тази причина, даже и в случай че останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от претекстовете по тази причина са, че немалка част от чиновниците, които не са от София, към този момент са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от у дома. "

Наблюденията на Adecco върху българския пазар демонстрират, че организациите по-скоро няма да запазят напълно отдалечения модел на работа, само че ще преминат към хибриден вид, незабавно щом противоепидемичните ограничения в страната го разрешават. Към момента огромните компании, изключително от аутсорсинга и ИТ бранша, както и тези в областта на услугите, главно ползват политики за работа от дистанции и не посещават офисите си. По-малките компании, които имат по-малък брой чиновници, ползват политики на хибриден модел на работа, като последователно се завръщат към работата в офисите, изключително, когато има опция за физическо " обособяване " на чиновниците един от различен в офиса (по-малко потребление на open space пространствата за сметка на отделяне на чиновниците в обособени стаи, зали за среща, бутки за позвънявания и т.н.). Най-малките компании обаче са към този момент съвсем 100% още веднъж в офиса.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР