00:01:52 Запомнете много добре тази цифра. Защото това е времето,

...
00:01:52 Запомнете много добре тази цифра. Защото това е времето,
Коментари Харесай

Ако можете да спасите живот, ще изберете ли да го направите?

00:01:52

Запомнете доста добре тази цифра. Защото това е времето, за което можете да спасите живот. Или вашият да бъде избавен. Ако имате шанса хората към вас да не са потънали в рисковия темп на безразличието.

Защото той може да заглуши всичко, най-много съвестта.

В плана “BeatProject” млади създатели, предизвикани от казуса за домашното принуждение вземат решение да създадат опит.

Той стъпва на съответен факт. През 2017 година в столицата е убита млада жена. Близо час тя вика за помощ, само че никой не се отзовава. Снимачен екип наема апартамент в постройката, в която се е случва закононарушението, а музикантът Максим Стоименов стартира да свири на барабани. Целта е да бъде тествано дали и за какъв брой време съседите ще реагират.

Задържаният за убийството на жена в София не съжалява

Вижте във видеото:



BEAT. from Fine Acts on Vimeo.

„ Всичко пристигна от самодейността на Fine Acts, която се споделя Fine Acts Labs. “, споделя Максим за Vesti.bg. В нея се срещат технолози и актьори, които хвърлят светлина върху публично важен проблем. „ На нашия екип с Перуна Керемидчиева ни направи усещане случая с Виола и бездействието на съседите в частност. Мои близки също са били жертви, а най-вероятно и ваши, тъй че домашното принуждение беше очевидния избор като най-сериозен проблем. “

Има ли по какъв начин казусът, който съгласно статистически данни е придобил размерите на зараза да бъде преодолян е въпрос, който слага на доста съществено тестване публичната и политическа воля у нас.

„ Според мен би трябвало да бъдем безусловно нетолерантни към всякаква демонстрация на принуждение, била тя в битов или публичен подтекст. “, е мнението на Максим за това какво можем да променим.

Проектът projectbeat.org няма за цел само да притегли вниманието, само че и да даде на практика препоръки на жертвите.

„ Днес съм аз, на следващия ден си ти “, е философията на Максим за какво не трябва да бъдем безразлични.

Една жена умира на всеки две седмици в България в резултат на домашно принуждение , това е статистиката.

“Според проучване на фондация „ Партньори “ от 2016 година, всяка трета жена в страната ни е жертва на принуждение “, споделя Надежда Дерменджиева, за Vesti.bg,

За страдание, множеството жертви на домашно принуждение са сложени в обстановка, в която на процедура са безпомощни. „ В България не се води публична статистика за домашното принуждение, няма обединен указател на сигналите, няма спешни центрове във всяка област или град, полицията е с вързани ръце. Съдебните каузи се точат с години, съвсем никой не следи и няма последици, в случай че насилникът наруши заповедта за ограничаване, която има “, добавя Дерменджиева.

Социалният или материалният статус не са фактор или гаранция за това дали даден човек ще бъде обиден от казуса или не. „ Домашното принуждение не е феномен, който се случва единствено с бедните фамилии или в двойки от малцинствен генезис. То визира всевъзможни фамилии, в това число и тези, които наподобяват „ идеални “.

Има ли по какъв начин да разпознаем, че наш непосредствен или комшия е жертва на домашно принуждение?

Надежда Дерменджиева споделя, че всеки случай е самостоятелен, само че има няколко "симптома ", които алармират, че се случва нещо неправилно. "Например: необясними синини по тялото на дамата (или мъжа), мъчителна ревнивост от страна на един от двамата сътрудници, обиди, протичащи се пред други хора . "

Има ли какво да създадат жертвите на домашно принуждение? "Има гореща телефонна линия за лица, потърпевши от принуждение, с номер 0800 1 8676, която нашите сътрудници от фондация „ Асоциация Анимус “ поддържат. На нея може да бъде получена изчерпателна информация какво може да предприеме една жертва. ", коментира Надежда Дерменджиева.

Важно е всички ние да бъдем осведомени какво да вършим освен в случай че сме жертва, само че и в случай че подозираме, че някой от околните или съседите ни е в такава обстановка. "Най-добре е да подходим умерено и с схващане. В никакъв случай не би трябвало да упрекваме индивида, станал жертва на принуждение, че го е провокирал или заслужил. Хубаво би било да изслушаме жертвата, да предложим помощта си и да я посъветваме (без да я насилваме), да потърси помощ. "

Ключов миг в решаването на казуса с домашното принуждение е предварителната защита. Как обаче стои въпроса в България? „ В момента няма предмет, който целеустремено да образова децата на ненасилствена връзка, на взаимно почитание, на равнопоставеност на половете, по какъв начин да разпознават и да се борят със стандартите, учредени на пола и с насилието. “

Насилието ражда принуждение и съгласно Надежда Дерменджиева е доста значима работата с деца, растящи в фамилна среда, в която има домашно принуждение, с цел да не възпроизведат този модел в бъдеще.

Убиецът на Виола с по-леко наказване, проговори от съда

Киселина, пердах, тормоз: какъв брой е ужасно в България (ВИДЕО)

Бившата брачна половинка на Стефан: Прости ми, Виола, елементарни ми, че не те опазих!

Убитата Елена набирала 112 преди мъжът й да я простреля

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР