– На 2-ри март 2023 г. астронавтът на ОАЕ Султан

...
– На 2-ри март 2023 г. астронавтът на ОАЕ Султан
Коментари Харесай

Арабските държави искат да възродят Ислямската златна епоха чрез космически изследвания

На 2-ри март 2023 година астронавтът на ОАЕ Султан Ал Неяди излетя в космоса на борда на американския транспортен съд “Крю Драгън ”. Междувременно към Луната пътува изстреляната от Съединени американски щати комерсиална задача “Хакуто-Р ”, част от която е и луноходът на ОАЕ “Рашид ”, а в орбита към Марс работи задачата на ОАЕ “Ал-Амал ”. По-късно към годината ще станем очевидци на полета на частната задача “Аксиом 2 ” до МКС с двама астронавти на Саудитска Арабия. Всичко това демонстрира, че арабският свят се намества все по-сериозно като световен състезател в новата галактическа конкуренция. Това не е инцидентно – арабите желаят да възродят своята Ислямска златна ера от 8-ми до 13-ти век, с която основателно се гордеят.

Статия по тематиката написа журналистката Саруат Насир, която е създател за журнала The National, издаван в ОАЕ.

Счита се, разяснява Насир, че Ислямската златна ера е почнала през към 750 година след Христа. Докато Западна Европа е навлизала в своите Тъмни Векове, интервал, през който научно-технологичните открития са бележили спад, учени и философи са се отправяли към Дома на мъдростта в Багдад, с цел да споделят своите хрумвания. След като са се научили от китайците да създават хартия, арабските учени са почнали да съхраняват и записват познанието на целия свят и да го надграждат. Направени са огромни открития в областта на математиката, медицината и астрономията.

Голяма част от мотивацията е идвала от Корана и от нуждата за точни калкулации, които да насочват арабските молители по време на петте дневни молебствия. Особено значимо е било да се знае местоположението на Кааба. Така са били усъвършенствани лунните карти, астролабът (астрономически уред, основан от античните гърци), били издигнати голям брой обсерватории.

Счита се, че интервалът на огромни открития приключил внезапно през 1258 година, когато Чингиз Хан нахлул в Ирак и разрушил Дома на мъдростта. Легендите настояват, че толкоз доста книги били изхвърлени в реката Тигър, че цялата се оцветила в черно от мастилото.

Едва през 20-ти век настъпват условия, които разрешават на арабския свят да намерения за друга златна ера – с помощта на развиването на галактическите стратегии на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. През 1985 година на борда на совалката на НАСА “Дискавъри ” полита принцът на Саудитска арабия Султан бин Салман. Същата тази година е изстрелян и спътникът “Арабсат-1 ”. След това през 1987 година сириецът Мухамед Фарис излетява в космоса с съветски транспортен съд “Союз ТМ-2 ”.

Но както написа Насир, ще изминат още 30 години, преди трети арабски астронавт да доближи космоса. През това време са изстреляни други мюсюлмани, най-много от страни под съветски/руски надзор, само че това са еднократни пътешествия и те не водят до основаването на дълготрайни галактически стратегии.

Третият арабски астронавт е изстрелян през 2019 година – жителят на ОАЕ Хазаа Ал Мансури, който излетява към МКС на осемдневна задача с съветския транспортен съд “Союз МС-15 ”. Но за пръв път в историята на аробския свят имаме не просто еднократно странствуване, а съществено разклащане на района и основаването на дълготрайна галактическа стратегия. Само година по-късно японска ракета изстрелва задачата “Ал-Амал ”, която навлиза сполучливо в орбита към Марс през февруари 2021 година и до момента изпраща данни за атмосферата и метеорологичните условия на планетата. Стигаме до декември 2022 година и изстрелването на лунохода “Рашид ” чрез ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”.

Насир оповестява, че също както през Ислямската златна ера арабските учени от Дома на мъдростта в Багдад са посрещали задграничните си сътрудници от разнообразни култури и религии, по този начин през днешния ден ОАЕ си сътрудничи с други, с цел да може да трансформира галактическите си упоритости в действителност. До този миг арабските задачи са били изстрелвани с японски, съветски и американски ракети. През 2026 година ОАЕ ще употребява и китайска ракета за своя задача. Общо три университета в Съединени американски щати са взели участие в градежа на марсианския галактически уред “Ал-Амал ”.

И не е единствено ОАЕ – 40 години след полета на Принц Султан, Саудитска арабия има лична астронавтска стратегия. През тази пролет на борда на транспортен съд на Съединени американски щати “Крю Драгън ”, в границите на задачата “Аксиом-2 ”, ще полети първата жена от арабския свят. Междувременно арабските страни Бахрейн, Кувейт и Йордания стартират да изстрелват своите първи спътници.

“Мисля, че може да твърдим, че ставаме очевидци на възраждането на научните проучвания в мюсюлманския свят и зараждането на галактическите науки в арабско-ислямския свят ”, счита Нидал Гесум, астрофизик и професор в Американския университет в Шарджа, ОАЕ. “Все още сме под междинното равнище във връзка с човешките и финансовите запаси, само че все пак научната продукция се е подобрила доста в арабо-ислямския свят през последните 10-15 години ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР