– Г-н Стаменов, преди три години предложихте Община Пловдив да

...
– Г-н Стаменов, преди три години предложихте Община Пловдив да
Коментари Харесай

Георги Стаменов: Ще си върнем Пешеходния мост на разсрочено плащане, ако има воля

– Г-н Стаменов, преди три години предложихте Община Пловдив да води договаряния с Българската банка за развиване за откупуване на концесията на Пешеходен мост. Каква ще е изгодата за Пловдив?
– Радвам се, че тази концепция към този момент намира поддръжка и от ден на ден политици стартират да гледат на Пешеходния мост през моите очи. От самото му създаване това оборудване е предопределено за пешеходно прекосяване сред регионите „ Северен “ и „ Централен “ с целия капацитет, който носят ул. „ Карловска “ и пространството до Новотела. Нашумялата доктрина на датския проектант Ян Геел е заложена в работата на архитектите за разширение на пешеходните зони и опциите за превръщане на града към реката. Неслучайно и в предизборната си акция доста подчертавах както върху функционалностите на Пешеходния мост, по този начин и върху крайречната алея, която да даде връзката от изток на запад. Ако има воля от страна на управлението на Община Пловдив, придобиване на правата върху това оборудване може да се осъществя в един естествен период от 36 месеца. Тези договорни връзки сред ББР и Общината бяха написани от мен и предоставени на предходното градско управление. Сега концепцията може да се реализира предвид на поддръжката, която кметът Костадин Димитров има в Общинския свет.
– Мостът и в този момент се употребява от пешеходци. Ако банката се откаже от концесията, по какъв начин ще се промени визията на моста и защо ще се употребява?
– Първата стъпка, която би трябвало да се направи, е да се организира архитектурен конкурс за план за визията на това пространство. Второ, би трябвало да се намерения къде да се даде място на хората, които работят в комерсиалните обекти на моста, с цел да може дребният бизнес да продължи да се развива. Концепцията, която ще се приготви, ще покаже по какъв начин би било добре да наподобява това пространство дружно с високите тела двете му страни и по какъв начин те да се употребяват – било за нощни заведения, било за спорт, като мини търговски център, обособени места за хранене навън с аспект към реката. Вв всички европейски градове, през които минава река, постоянно този вид публични пространства са ориентирани към реката, към хората – човек да се разноски, да седне, да подиша измежду прохладата пресен въздух в горещите дни. Реките са градските оазиси.
– Общината би трябвало да заплати на банката близо 5 млн. лв.. Откъде ще се вземат тези пари, в случай че в бюджета за тази година има несъблюдение на приходите, а през 2024 година има доста други обекти, за които Общината би трябвало да задели пари?
– Пет милиона вкупом са доста пари, само че разпределени за 10 година с финансов проект, това ще са 400-500 000 лв. на година.
Слагайки на везната бюджет на Пловдив от 500 млн. лв., въпросът с финансирането намира естествения си отговор. Ако 5 млн. лв. се разсрочат за 20 години, заплащанията се свеждат до 250 000, с лихвите – към 300 000 лв. годишно. Да не забравяме, че Пловдив има доста туристи и ние би трябвало да помислим по какъв начин да създадем повече условия за развиване на микробизнеса и атракциони, с цел да има къде да се разхождат туристите и къде да си харчат средствата, тъй като те остават за нашата стопанска система.
– Защо сте сигурен, че банката ще се съгласи на разсрочено погасяване на задължението, в случай че се стигне до подписване на контракт?
-Когато приказваме за заемни връзки с банки, те имат разнообразни принадлежности за предложение.
Банките печелят от даването на финансов запас. За тях постоянно е преференциално, когато се желае дълготраен заем. При договарянията ще се обяснява въпросът каква тъкмо е сумата, против която ББР е подготвена да се откаже от концесията, за какъв брой години и с какви вноски ще се погасява заемът и по какъв начин това ще рефлектира върху бюджета на града. В момента, в който Община Пловдив влезе във притежание на Пешеходния мост, тя може да събира наеми от комерсиалните обекти, както в подлеза на Централна гара, досега, в който има подготвеност за идейната визия и идея за развиване на пространството, направен механически план и издадено строително позволение и определен реализатор за строително-монтажните действия, с планове по какъв начин и против какъв наем могат да се употребяват площите и какъв брой доходи те ще акумулират в бюджета. За всичко това се изисква изчерпателен разбор и воля, с цел да имаме Пешеходния мост като атракция, която всички ние ще можем да използваме, а не влакче “.
Източник: Marica.bg
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР