Двамата заместници на районния кмет на

Двамата заместници на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева - ...

......... април, са в ареста, след като в петък състав на специализирания наказателен съд уважи искането на прокуратурата за постоянното им задържане. За този четвъртък е насрочено заседание в апелативния съд, който ще гледа жалбата на тримата срещу определението на долната инстанция. Те са обвинени за подкуп в особено големи размери.


За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и

За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и ...

......... и преглеждат за съвместимост със законодателството.Първоначалните текстове предвиждаха и забрана за развиване на търговска дейност след 22 часа в сгради, които са в режим на етажна собственост. Поеха се и ангажименти за въвеждане на регламенти за "дразнители", като ромските сватби, климатиците и хладилниците пред магазините за алкохол и хранителни стоки.


С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния

С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния ...

......... е, че двата квартала имат нужда от по-добро обезпечаване с градски транспорт."Столичната община често противопоставя два квартала, за да постигне целите си", каза Гергин Борисов от "Спаси София", като посочи, че нуждата от транспорт до "Манастирски ливади" е безспорна, но тролеят не може да бъде за сметка на трамвай 6.


Следващата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в

Следващата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в ...

......... им оборот за периода трябва да е 2.6 млн. лева. Ако подадат и за втора група спирки оборотът им трябва да е 3.9 млн. лева. Минималната годишна концесионна такса е 48 хил. евро, като срокът е 15 години. Концесионерите ще трябва да подменят спирките с навесите и таблата с разписанията.


Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към

Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към ...

......... мост", "Бул. Патриарх Евтимий", "Бул. Христо Ботев", "Медицинска академия", "Бул. България", "Бул. Цар Борис Трети", "Мизия", "Овча купел", "Овча купел II", Горна баня. Нарушено е правилото трансферните станции да имат еднакви имена, както и връзката между имената на станциите с имената на големите транспортни артерии вблизост, отбелязват от "Спаси София".


Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат

Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат ...

......... не може да се забрани напълно, защото част от тях са били предвидени за застрояване с приемането на устройствените планове през 2009 г.. Според Бойчо Бойчев единствената възможност е общината да обезщети всички собственици за сградите, които биха могли да построят в тях, за което е "ясно, че няма пари".В центъра на София да не бъде възможност поставянето на

В центъра на София да не бъде възможност поставянето на ...

......... обаче ще трябва да са с определени размери, разстояния от кръстовище и улици. Няма да се разрешава рекламите да на са площ по-голяма от 20% от витрините, на които са поставени. При строежи пък рекламата върху защитната мрежа, която спира пазащи обекти, няма да може да е повече от 30%.


Текстът е част от изданието

Текстът е част от изданието "Стара Загора - от въглищата ...

......... гилдията на архитектите в Стара Загора.По план ремонтите в парка трябва да приключат до края на годината. Изпълнителите на проекта очакват обвиненията и претенциите да престанат, когато старозагорци видят крайния резултат. Възгласите от "осанна" до "разпни го" обаче едва ли ще стихнат. Все пак кметските избори са само след година.


Паркирането в дясната част до Националния стадион

Паркирането в дясната част до Националния стадион "Васил Левски" до ...

......... приеха предложение Столичната община да дари на Министерството на младежта и спорта цялото пространство около националния стадион. Тогава предложението внесе съветникът Анатоли Илиев (ГЕРБ), но то бе слабо аргументирано и съветниците от опозицията откриха редица юридически грешки в него. Така с гласовете на съветниците от ГЕРБ то не бе прието.


Глобата за нередовни пътници в градския транспорт в София да

Глобата за нередовни пътници в градския транспорт в София да ...

......... от Инициативен комитет "Княжево" е било прието в наредбата да се предвиди възможност велосипедите да се превозват безплатно в наземния градски транспорт, но само в автобусите с "велосипедни гардероби". Председателят обаче посочи, че все още общината няма автобуси, които да разполагат с такива гардероби, но купуването им ще бъде възложено.


Кметът на

Кметът на "Младост" Десислава Иванчев е поискала президентът Румен Радев ...

......... "общи, генерални насоки за определени територии и зони" и "дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по ОУП, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и други) и така да бъде допустимо застрояване".В София ще има зони, в които няма да има

В София ще има зони, в които няма да има ...

......... отнема години, а след това започват нови процедури по искания за частични изменения, което затруднява работата и води до конфликти между гражданите, общината и инвеститорите.Депутатите не приеха и проложение в инвестиционните проекти за строежи над 5000 кв. метра да се предвижда и разполагане за контейнери за разделно събиране на боклук.


Строителната фирма

Строителната фирма "Джи пи груп" е спечелила обществената поръчка на ...

......... временният изпълнителен директор на НДК Борислав Велков пусна във "Фейсбук" съобщения, като твърдеше, че е имало натиск фирмата "Галчев инженеринг" да бъде избрана да изпълнява ремонта. Впоследствие Велков останав управлението на дружеството за постоянно, а "Галчев инженеринг" получи нови 12 млн. лева, за да достави системата за сигурност в сградата.


Столичната община е предвидила 39 млн. лева за

Столичната община е предвидила 39 млн. лева за "кърпене на ...

......... дейности вече са започнали. Това казва зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев, цитиран от "Фокус".Ремонтите на появилите се заради снега дупки започнаха още в началото на март, като дейностите обхващат и вътрешноквартални улици и тротоари. Евгени Крусев очаква до неделя да са приключили аварийните ремонти и по основните трасета.


Строителството на третата линия ще доведе до затрудняване на движнието

Строителството на третата линия ще доведе до затрудняване на движнието ...

......... наляво по бул. "Никола Мушанов", а след това бул. "Възкресение",тунела под бул. "цар Борис III" и ул."Св. Георги Софийски, през бул. "Петко Ю. Тодоров" до "Бяла черква", откъдето ще продължават до Студентски град.Автобусите от линии 73, 83 и 102 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променените участъци отмаршрута.


Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може ...

......... сегашното си място.Ценов обясни, че творбата му е направена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.Той добави, че никой не го е търсил да го пита дали е съгласен паметникът да бъде преместен.От днес участъкът от столичния булевард

От днес участъкът от столичния булевард "Витоша" между улица "Алабин" ...

......... да обяви конкурс за проект за цялостен ремонт на пространството. Заданието му предвижда пешеходната зона бъде продължена още - до бул. "Тодор Александров", а след това и до улица "Екзарх Йосиф" при Централните хали.От днес до понеделник паркирането в София е безплатно по повод отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението.


Разрешението дадено от главният архитект Здравко Здравков за промяната на

Разрешението дадено от главният архитект Здравко Здравков за промяната на ...

......... обаче е паметник на културата от най-високата категория "национално значение", като също като Телефонната палата е по проект на архитект Станчо Белковски."Това повдига и допълнителен въпрос - защо категорията за защита е само "за сведение", тоест най-ниската, въпреки че това е първата Телефонна палата в страната", пишат още "Спаси София".


Започнала е процедура по обявяване на сградите на булевардите

Започнала е процедура по обявяване на сградите на булевардите "Дондуков" ...

......... Пенев подаде оставка, прокуратурата започна разследване, което стигна до съда. Делото обаче не можа да започне заради нередовно призоваване на областната управа.Обвинението към Веселин Пенев е, че е с трите сделки за прекратяване на съсобственост между държавата и частна фирма на "Царските конюшни" е ощетил държавата с 10.33 млн. лева.


Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния

Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния ...

......... също ще бъде възстановена в оригинален вид. Главният архитект на София каза, че общината е налагала глоби на собствениците, че не поддържат сградата, които те са обжалвали. При преговори с тях обаче те са се съгласили да я възстановят по одобрен проект. Всичко, което трябва да знаете за:Изчезващото наследство (161)


Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето

Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето ...

......... за разбитите тротоари в центъра на столицата. "Тази година залагаме още повече средства специално и насочено за ремонти на тротоари във всички квартали във всички райони на София", заяви кметът и обясни, че в доклада си за разпределение на пари от приватизация ще поиска 10 млн. лева за тази цел.


Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт

Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт ...

......... "Опълченска", "Христо Ботев", "Алесандър Стамболийски", "Генерал Скобелев".Място са намерили и сградата на Националния дворец на културата, катедралния храм "Александър Невски", църквата "Света Неделя" и националния стадион "Васил Левски". Причината е, че са добри ориентири."Постарах тези знаци да изглеждат триизмерни. Даже хвърлят сянка, огряти от късното следобедно слънце", пише още Стоянов.


Намаление на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в

Намаление на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в ...

......... часа. През това време пътниците ще могат да ползват всяка една линиите и да се прекачват само с един билет.Екатерина Йорданова каза, че цената ще бъде по-високата, защото има допълнителни разходи за охрана както на пътниците, така и на шофьорите, на които пък ще се плаща и за нощен труд.


Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството ...

......... има обжалвания", казва Фандъкова след подписването на споразуменията.Кметът на София е съобщила и че с парите ще се ремонтира трамвайното трасе по ул. "Каменоделска". Общината планира да вложи и 2.5 млн. лева в проекти за социална интеграция, като ще предлага и 7 нови услуги за децата лишени от родителска грижа.


Местата в София, в които няма да има ограничение за

Местата в София, в които няма да има ограничение за ...

......... може да достига до тази височина, защото проектите трябва да отговарят и на изисквания за плътност и интензитет (кинт) на застрояването, каквито има за всеки парцел. Главният архитект припомни и чеприетата през октомври наредба за обществените обсъждания предвижда през тази процедура да минават проекти за всяка сграда над 50 метра.


Районната община

Районната община "Триадица" е започнала разговори за веждането на зелена ...

......... около парка ще се увеличи. Председателката на комисията Екатерина Йорданова (ГЕРБ) каза, че общинският съвет ще разгледа всяко предложение за нова зелена зона, но ще приема само тези, които са добре аргументирани.Съветникът Борислав Бориславов (СДС) пък поиска да не се обособяват места за паркиране върху тротоарите в новите зелени зони.


Седем месеца след като Столичният общински съвет прие да въведе

Седем месеца след като Столичният общински съвет прие да въведе ...

......... Величков", "Александър Стамболийски", "Ген. Скобелев" и улиците "Опълченска" и "Димитър Петков".След като бъде гласувано днес от комисията по транспорт, предложенията на четирите райони кметове ще бъдат гледани и в останалите комисии на общинския съвет. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет на 22 февруари.


Закритият музей на комплекса

Закритият музей на комплекса "Антична Сердика" ще бъде отворен, като ...

......... с находки от римската епоха, както и част от колекцията на общината, добита след разкопки по антични обекти. Експозицията ще бъде допълнена от 3D визуализации.В музея ще се организират и детски исторически занимални, каза още Чобанов. Пространството под стъклените куполи на Ларгото пък ще се използва за различни културни събития.


Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров

Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров ...

......... е техен собственик.Преди обявяването на новия конкурс ще има обществено обсъждане на заданието, каза още Едрева. Според нея досегашния опит с тези процедури показва, че това ще отнеме около 6 месеца. Причините общината да иска да дари 3-те етажа на галерията са, че в последните години галерията се развива успешно.


Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват

Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват ...

......... града, което ще го направи и по-безопасен през нощта, посочи Гергин Борисов от организацията. По думите му сега единствената алтернатива за пътуване на по-дълги разстояния в София през нощта освен с личен автомобил е такси. Тази услуга обаче е няколко пъти по-скъпа от предложения от "Спаси София" нощен градски транспорт.


Мозайка на планината

Мозайка на планината "Витоша" ще бъде наредена на мястото на ...

......... вече е провела художествен конкурс, на който са получени много предложения. Избраният проект пък бил одобрен от Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект на София през 2015 г., когато на поста бе Петък Диков. Именно той беше и автор на идеята фонтанът да бъде заменен с плочки.


Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу

Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу "визуалния ...

......... дупка за понятията зимна и лятна градина. Радикални ще са мерките за следене на сроковете, така че градът да се разчисти от прекомерния брой реклами с изтичането на сроковете за ползване на съответните площи.Здравков изрази надежда, че до края на януари наредбата ще бъде готова за обсъждане в общинския съвет.


Общината в София предлага да се въведе система от

Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" ...

......... законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.Друга идея е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се прилага в Лондон. Това ще стане чрез надграждане на системата за интелигентно управление на трафика, поясни Герджиков.


Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46

Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46 ...

......... там да се провежда само в определени дни. Впоследствие кметът Йорданка Фандъкова се отказа от този план. Очаква се ремонтът да започне най-рано след края на бълграското европредседателство, което приключва на 30 юни.Предвижда се тези знакови за централната част на столицата места да имат обща система с идентичен градски дизайн.


Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка

Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка ...

......... разрешени проекти.Строежът на сградата и очакваното натоварване на трафика с автомобили, което ще донесе, е сред причините Столичната община да планира кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане, а след това и в комисиите към общинския съвет.


Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на

Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на ...

......... г. Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града - Бургас, Ямбол и Враца, в петък направи това и за още 12 населени места. Сред тях обаче не беше Добрич, а София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен и Сливен.


Затруднено е движението на кабинковия лифт

Затруднено е движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира ...

......... лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира агнеция "Фокус", позовавайки се на информация от акционера "Витоша ски" АД. От фирмата са съобщили, че работят по отстраняване на проблема."Допълнителни автобуси вече са пуснати по линия 66 до отстраняване на аварията на Симеоновския лифт", съобщи в социалната мрежа "Туитър" кметът на София Йорданка Фандъкова.


План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите

План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Черни ...

......... на "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Друг проект, който се очаква, е небостъргачът "Парадайс тауър" на булевард "Черни връх". По първоначални проекти сградата ще е с височина над 200 метра. Решението, с което Столичният общински съвет я разреши, беше обжалвано от граждани и все още се чака решението на съда.


Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на

Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на ...

......... за сграда на годината освен това попада един паметник на културно-историческото наследство - Триъгълната кула на Сердика в София, както и още едно градско пространство във Варна - временната лятна библиотека "Рапана". Всички номинации и категории могат да бъдат разгледани на блога на WhATA.Всичко, което трябва да знаете за:Годината (735)


Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния

Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния ...

......... неустойки.От "Трейс груп холд" казаха пред "Дневник", че булевардът е в гаранция и всякакви нови щети ще бъдат за тяхна сметка. От Столичната община казаха, че са очаквали ограничителите на велоалеята отново да бъдат счупени, защото същата съдба са имали и другите, които са поставяни на по-старите велотрасета в града.


Общо 237 млн. лв. по оперативната програма

Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ...

......... тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ), се казва в съобщението.


Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената

Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената ...

......... кабинковата въжена линия и ще обслужва автобусни линии 122 и 123.От днес лифтът "Симеоново-Алеко" пък ще работи всеки ден. На Коледа и в първия ден от новата година лифтът ще започне работа един час по-късно.Седалковият лифт "Драгалевци - Голи Връх" остава в режим на работа събота, неделя и празнични дни.


Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион

Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион "Васил Левски" ще ...

......... бъде даден на министерството, което да търси решение на проблемите с автомобилите и сигурността.В крайна сметка от 47 съветници, които гласуваха, едва 23 подкрепиха предложението, 17 бяха против, а останалите не гласуваха. Минути по-рано общинските съветници одобриха единствения кандидат за мажоритарния дял на общината в "Общинска банка" след сериозна дискусия.


Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна

Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна ...

......... че договорите на инвеститорите с общината са изтекли преди години, но те плащат глобите за това вместо наем. Тази дейност обаче също среща съпротива. "Непрестанно звънят от какви ли не кабинети с молба някой билборд да остане още поне един месец, защото бил свързан с някоя кампания", каза главният архитект.


Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната

Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната ...

......... ул. "Проф. Александър Танев", срещу последната спирка на автобуси № 213, 76; на кръстовището между улици "Жечо Гюмюшев" и "Инж. Георги Белов"; до дърводелския цех на улица "Митрополит Серафим Сливенски"; на кръстовището между улици "Проф. Марко Семов" и "Андрей Сахаров". Пунк ще има и в "Горубляне" на улица "Цветна градина".


Заради несъответствие между проекта и количествените сметки Столичната община е

Заради несъответствие между проекта и количествените сметки Столичната община е ...

......... ООД, "Монолит София" АД).Освен тях в процедурата участваха и две обединения с чуждестранни компании. Едното бе "ИСАФ С.А. Колас Рейл С.А.", което включваше подразделения на френската транспортна група, британската компания за товарни превози "Колас рейлс" и румънската `Исаф". Втория чуждестранен участник бе консорциум "Страбаг Витоша", в който участваше австрийската "Щрабаг".


По повод днешния празник на студентите автобусите от линиите 94

По повод днешния празник на студентите автобусите от линиите 94 ...

......... градска мобилност". Той разполага с нова секция, в която гражданите трябва да въведат къде се намират, къде искат да стигнат и кога планират да отпътуват. Тогава приложението им предлага с кое превозно средство от градския транспорт ще пристигнат най-бързо, както и кои са маршрутите с най-малко ходене и най-малко прекачвания.


Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща

Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща ...

......... сега обичайната скорост на движение не е по-висока.Столичната община се опитва и да реши проблема с битовото горене, като инициира законодателна промяна за повишаване на изискванията за горивото, което се ползва за отопление. Също така започна и пилотна програма за подмяна на печките на 30 домакинства в район "Нови искър".


Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени тази

Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени тази ...

......... Това е втори опит за запалването на светлините на елхата, след като събитието беше предвидено за в края на миналата седмица, но беше отложено поради обилните дъждове. Елхата е висока 10 метра и е украсена с около 30 000 лампички и гирлянди с дължина 2500 метра, пишат още от общината.


След като вчера премиерът Бойко Борисов свърза провелия се в

След като вчера премиерът Бойко Борисов свърза провелия се в ...

......... на София".В деня на протеста се проведе и конгресът на партия ГЕРБ, на който Фандъкова беше преизбрана за член на ръководството, а Бойко Борисов остана председател. Тогава Борисов посвети значителна част от изказването си в критики към протеста и организаторите му. "Да спасим София от спасителите й", каза тогава Борисов.


От снощи жителите на комплекс

От снощи жителите на комплекс "Витоша парк" под кв. "Симеоново" ...

......... на кмета на общината. Законът обаче не е предвидил възможностите за прекратяването на сервитута. Това означава, че всеки казус трябва да се решава поотделно.Сервитутите се вписват в кадастъра и се предвиждат в подробните устройствени планове за терените, през които минават. В случая обаче "Витоша парк" все още няма такъв план.


Центърът за градска мобилност разработва 3-дневна карта за градския транспорт

Центърът за градска мобилност разработва 3-дневна карта за градския транспорт ...

......... сайта на "Център за градска мобилност" се вижда, че до момента обектите, в който туристите ще получават намаление са: Националния военноисторически музей, Националния археологически институт с музей, парк-музей "Врана", музея на Борис Христов, галериите "Васка Емануилова" и "Дечко Узунов", Музея на социалистическото изкуство, Ботаническата градина към Българската академия на науките.


За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване

За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване ...

......... казва той. По тази причина политиката на Flat Manager е да отказва управление на имоти, които са по-подходящи за традиционно отдаване под наем. "Правим го в интерес на клиентите, а и като мярка против прекомерното увеличение на краткосрочните наеми", посочват от там.Всичко, което трябва да знаете за:Места за живеене (29)


Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените

Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените ...

......... в плана отнемат много повече време, като трябва да бъдат съгласувани с жителите на София, като се проведат обществени обсъждания във всички 24 района.Според Столичната община обаче време няма, като главният архитект на София посочи, че днес е имал разговор с инвеститор, който иска да построи 300-метрова сграда в града.


Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4

Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4 ...

......... който да се занимава със сградите, бе сред целите, които той обяви през май, когато отчете една година, откакто зае поста. Новият отдел ще се занимава с предстоящите изменения на Общия устройствен план на София и интегрирания план за градско възстановяване и развитие, координация при изготвянето на проекти на общината.


Повече от половината родители на ученици в София заявяват намерение

Повече от половината родители на ученици в София заявяват намерение ...

......... за устойчиво развитие на общината, както и да подготви кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия. Екипът цели да постигне съществен напредък по няколко приоритетни теми - качество на въздуха, транспорт, зелени градски площи и третиране на отпадъци, се казва в съобщение на общината.


Столичната община планира да предостави безвъзмездно за срок от 10

Столичната община планира да предостави безвъзмездно за срок от 10 ...

......... (Реформаторски блок) пък поиска повече информация за плановете на министерството за терените и дали ще ги превърнат в платен паркинг, но така и не получи отговор.От пресцентъра на министерството казаха за "Дневник", че имат планове за пространството, като обещаха да дадат повече информация, но не отговориха до публикуването на текста.


Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана

Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана ...

......... млн. лева, което е с 1.5 млн. лева повече спрямо 2017 г. Същевременно сумата за депониране на боклук се намалява с 1 млн. лева до 6.7 млн. лева.Предстои план-сметката за 2018 г. да бъде разгледана от всички комисии и да бъде приета от Столичния общински съвет до края на годината.


Маршрутите на автобусните линии 20, 21, 22 ще бъдат удължени,

Маршрутите на автобусните линии 20, 21, 22 ще бъдат удължени, ...

......... по бул. "Сливница до площад "Лъвов мост".Трите линии са част от 17-те, които от началото на август се обслужват от частния превозвач "МТК Гроуп", който има споразумение със Столичната община за 8 години за общо 144 млн. лева. За целта дружеството купи 60 газови автобуса, които се движат по линиите.


В Столичната община се работи на парче, като резултатът е

В Столичната община се работи на парче, като резултатът е ...

......... за някои влакове, като се правеха анализи, за да се определи кои биха могли да бъдат те.За целта обаче Столичният общински съвет трябва да гласува и да поиска от "Български държавни железници - Пътнически превози" да направи промяната. До момента предложението на съветниците не е гледано в нито една комисия.


Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята

Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята ...

......... специалисти, дошли от Австро-Унгарската империя в България, за да подпомогнат изграждането на държавата в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и др.© Юлия Лазарова


Столичният общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков поиска да

Столичният общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков поиска да ...

......... още да бъде изградена пешеходна пътека с изкуствена неравност на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и улицата, отвеждаща до ресторанта в "Ловен парк". Той предлага там да се постави и пешеходен светофар, който да бъде активиран само тогава, когато има човек, а през останалото време да свети зелено за колите.


Кметът на София Йорданка Фандъкова е предупредила строителната фирма

Кметът на София Йорданка Фандъкова е предупредила строителната фирма "Трейс ...

......... тази част от кръстовището, като "похвалиха" иронично изпълнението.Пред "Дневник" Сава Десподов от фирма "Софинвест", която упражнява надзора на ремонта, каза, че тези дейности се правят едва днес, защото до вчера положеният асфалт бил топъл. Бордюрите нямало как да бъдат поставени по-рано, защото щели да пречат на валяците, които заравняват асфалта.


В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът

В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът ...

......... за паркове между блоковете", обяснява Естела. Очакванията му са, че това няма да са лесни процеси, но определено ще имат положителен ефект в бъдеще."Не ни трябват толкова много инвестиции, а да премислим това, което имаме, за да се използва от повече хора, най-вече от гражданите на Барселона", каза Ориол Естела.


Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева

Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева ...

......... в общинският съвет е от 30 съветника, като за да се приеме конкретно предложение е необходима подкрепата на 51% от присъстващите на заседание. В началото на тази година Столичният общински съвет прие бюджета за 2017 г., като тогава не всички го бяха чели, защото не разполаха с окончателния му вариант.


Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край

Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край ...

......... същество, като единствено Трайчо Трайков (от групата на "Реформаторски блок") изчисли приблизително, че осветлението ще струва около 15 лева на ден.Според Малина Едрева (ГЕРБ) тези суми не са от значение, защото в София всички паметници се охраняват и осветяват, а в конкретния случай се говори за произведение от "световно ниво".


Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors,

Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors, ...

......... процеси, защото в САЩ мнозина не вярват в климатичните промени по политически причини. Разбрах, че в София имате проблеми с качеството на въздуха. Така че, за да решите проблема, трябва повече граждани да го осъзнаят, за което са необходими и много данни.Всичко, което трябва да знаете за:Места за живеене (22)


В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици,

В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици, ...

......... бъдат създадени работни групи, в които ще бъдат включени граждански организации. Според зам.-кметът по екология регулациите и мерките за справяне със замърсяването на въздуха няма да имат ефект, ако информацията за проблема и значението им не достигне до всеки гражданин и той сам не осъзнае своята роля в този процес.


Кметът на столичният район

Кметът на столичният район "Младост" Десислава Иванчева се обяви срещу ...

......... за разглеждане в парламентарните комисии и се подготвя "тайно и на тъмно".Във възражението си Иванчева е поискала от депутатите да не разглеждат предложеното изменение, преди Столичният общински съвет да приеме визията си за развитие на града до 2050 г., която се очаква да бъде готова в средата на 2018 г.


Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула

Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула ...

......... да одобри или да отхвърли предложението.Малина Едрева уточни, че това решението бъде взето преди коледните празници в края на годината, за да е възможно поставянето да започне в началото на 2018 г. Междувременно гражданите могат да изпращат своите становища и предложения до общината, каза още председателят на комисията по култура.