Градска Среда


Темата накратко Хасково от години е една от най-проблемните области ...

... като при смесването на водите с повишено съдържание на уран и на чистите води концентрацията му да влезе в норма. На 11.05.2017 г. Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни трансфери в размер на 1.9 млн. лв. за общината за финансиране на проекта "Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково".


Поредното убийство на куче в Борисовата градина от кучетата-пазачи на

Поредното убийство на куче в Борисовата градина от кучетата-пазачи на ...

... едно момиче бягахме, гушнали кучетата си. И има и други случаи...Аз съм краен защитник на животни, но и сред тях има лоши и агресивни..И чак когато нападнат човек ще се размърдат всички, а това няма да е далеч.""Дневник" продължава работа по темата.Сигнали и още информация може да изпращате на [email protected]


Домашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8

Домашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8 ...

... отговорните органи за убитото в неделя куче, изглежда че опасността продължава.Засега остава съвета, който Иво Прокопиев написа в статуса за инцидента: "Пазете си кучетата и децата. И себе си пазете...Най-добре избягвайте района".Четете по-късно още една свидетелска история. "Дневник" продължава работа по темата. Сигнали и информация може да изпращате на [email protected]Хотел

Хотел "Рила" в центъра на София да бъде съборен и ...

... на проекта. Главният архитекст на София Здравко Здравко също не отговори на въпросите на "Дневник".Още по темата четете в новия брой на "Капитал".© radian.bgХотел "Рила" - март 2020© Point of viewСградата в заобикалящата я среда.© Point of viewХотелът, погледнат от задната му частВсичко, което трябва да знаете за:Градска среда (1589)


Становища за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парк

Становища за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парк ...

... да извърши сериозен ремонт на централната му част - от Орлов мост до бул. "Яворов". Стойността му е за близо 12 милиона лева, европейско финансиране, като се планират нови настилки на алеите, обновяване на езерото с лилиите, възстановяване на скулптурни фигури, поставяне на 150 нови камери за видеонаблюдение и др.


София е класирана на трето място в категория

София е класирана на трето място в категория "Европейски град ...

... градове на бъдещето".София е трета и в класацията за ефективност на разходите.Преди няколко години бе създадена Агенцията за инвестиции на София."Целта на работата ни бе насочена да променим подхода към инвеститорите, като ги каним и подкрепяме да припознаят града ни като място за следващата си инвестиция", обясни кметът Йорданка Фандъкова.Българска изложба това лято в Лувъра най-вероятно няма да има.

Българска изложба това лято в Лувъра най-вероятно няма да има. ...

... вече изложба бяха зявили Националния археологически институт с музей на БАН, Етнографския музей, Криптата в храм-паметника "Св. Александър Невски" - филиал на Националната художествена галерия, Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий", регионалните музеи във Варна и София. Експозицията е включвала 60 предмета - икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и др.


Изложбата

Изложбата "Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в.", която трябваше да ...

... богослужебна употреба. Това са почти безценни ръкописи, които са с богослужебни текстове. Това са някои икони, пред които много хора са се молили продължително време", обясни отец Николай.Той отбеляза още, че Светият синод не е по принцип против изложбите, а конкретно против провеждането на тази изложба, при точно тези условия.


От сряда, 12 февруари, в София започват проверки за замърсяващи

От сряда, 12 февруари, в София започват проверки за замърсяващи ...

... движение по пътищата", обясниха за "Дневник" от Столичната община.Според Закона за движение по пътищата, чл.171, контролните органи могат да спрат временно от движение превозни средства за техническа неизправност до отстраняването й. Превишаването на допустимите норми на вредни емисии от ауспуха на колата е посочено в закона като като техническа неизправност.


В един от пикапите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ)

В един от пикапите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ...

... база ще се прецени колко още коли да се оборудват", обясниха за "Дневник" от ЦГМ.Сегашните контрольори по паркирането със сигурност ще останат, увериха от ЦГМ, тъй като вече станало ясно, че в тесните улици новата апаратура не успява добре да сканира регистрационните номера на плътно паркиралите една зад друга коли.


От днес

От днес "Топлофикация София е регистрирана на газовата борса и ...

... употребата му.Единственият доставчик на газ досега за "Топлофикация София" посъветва чрез "Дневник" общинското отоплително дружество да се възползва от възможностите, които дава действащия вече либерализиран пазар на горива у нас и да си търси природен газ и от други източници. Днес, месец по-късно, дружеството стана официален участник в газовата борса.В Червената къща ще бъде създаден музей на известния скулптор

В Червената къща ще бъде създаден музей на известния скулптор ...

... може да се разпорежда само с държавната собственост в сградата. Затова НХГ вече разработва вариант за временна експозиция със скулптури на Андрей Николов в Червената къща. Според него откриването й е предстоящо, но дали ще бъде обособена като кът или ще се нарича музей, той не се ангажира да каже.


С 32 гласа

С 32 гласа "за" Столичният общински съвет прие проектобюджета на ...

... лева месечно на родители, чието дете не е включено в общинските ясли и детски градини. Тази мярка ще е временна, докато се построят необходимия брой такива заведения, обясни Панев."Това е следизборен бюджет, без амбиции, без да е обърнат към хората", коментира Калоян Паргов, председател на групата на БСП в СОС.


С 56 гласа

С 56 гласа "за" и един "въздържал се" Столичният общински ...

... "съм поръчала да започнат проучвания. Безотговорно е да се твърди, че утре ще се включи вода от "Огняново" във водопреносната мрежа на София", заяви тя.На упреците на БСП, че нейното име и подпис не стоят под този доклад, което било странно, Фандъкова отговори, че ще подпише споразумението с трите министерства.


Днес от 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира

Днес от 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира ...

... - Рилския водопровод и язовир "Искър". Това ще даде допълнителни гаранции София да не изпадне във водна криза при евентуална авария по едно от двете трасета.Предлага се и свързване на софийската ВиК мрежа с язовир "Огняново" като резервен водоизточник. Водата от него ще минава първо през филтриране в пречиствателна станция.


Трите общински комисии – по инженерна инфраструктура, по икономика и

Трите общински комисии – по инженерна инфраструктура, по икономика и ...

... този язовир се базира на изследване, установило, че тя отговаря на клас А. "Това значи, че е нужна само филтрация. От гледна точка на радиологични показатели ние нямаме информация все още", обясни той.Грети Стефанова обеща да представи на следващо заседание доказателства за твърдението си за радиоактивност на водата на "Огняново".Съобразяване с дейността на катедралния храм

Съобразяване с дейността на катедралния храм "Света Неделя" е основната ...

... този проект също има доста екстравагантности и моето мнение, както и заявеното на срещата от Съюза на архитектите в България, с които не съм обсъждал предварително темата, е, че проведения конкурс трябва да спре до тук и да се мисли за по-друго решение за площад "Света Неделя", заяви арх. Игнатов.


Около резервоара над с. Мало Бучино е тихо и пусто

Около резервоара над с. Мало Бучино е тихо и пусто ...

... Станислав Владимиров.В края на февруари язовир "Студена" ще бъде окончателно изчерпан, ако не завали обилен сняг и после не духне южен вятър, по думите на Караниколов. Затова, когато и да е готова новата тръба от Мало Бучино, тя ще е единствената, по която 90 хиляди перничани ще получават живителната течност.


Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода

Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода ...

... Бучино-Перник към водоснабдителната мрежа на града е на съответните специалисти, които ще я изграждат.Инж. Бухов заяви, че по никакъв начин София няма да изпадне във водна криза, тъй като язовир "Искър" е достатъчно пълен – 450 млн. куб.м. Годишното потребление на вода в столицата е 144 млн. куб.м, подчерта хидроинженерът.


Строеж на спа-център се подготвя върху частен терен, намиращ се

Строеж на спа-център се подготвя върху частен терен, намиращ се ...

... сградата може да е на три етажа, а едното крило - на два. Разгънатата застроена площ е до 3000 кв.мИзпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" е водила дело за оспорване на частната собственост върху терена, съобщава "Медиапул". Съдът обаче не е уважил иска и делото е било загубено.


Доклад за преминаване на вода от язовир

Доклад за преминаване на вода от язовир "Белмекен" през София ...

... са регистрирали такава инфекция."Има варианти елементи да са слезли на дъното и когато започнем да припомпваме, те отново да се раздвижат и тогава да се констатира същото нещо, което не е годно за питейната вода", обясни Караниколов отказът от тази идея за пренос на вода към язовир "Студена" и Перник.Кандидатурата на софийския район

Кандидатурата на софийския район "Лозенец" за финансиране на проект по ...

... на "Демократична България" в общинския съвет. Кметът Йорданка Фандъкова също обяви, че ще иска повече отговорности от 24-те райони за подобряване на инфраструктурата им. В тази насока са и обещанията, че част от приходите от повишаването на два местни данъка - общо 10 милиона лева, ще бъдат разпределени между районите.


Фирми на Кирил Домусчиев, на Румен Гайтански-Вълка и на пернишките

Фирми на Кирил Домусчиев, на Румен Гайтански-Вълка и на пернишките ...

... ще се чисти от "Титан София център 1". Цената е 45 милиона лева. Другият кандидат беше "Зауба" на Гайтански.Фирмите, спечелили обществената поръчка, предстои да подпишат договори с възложителя Столичната община със срок до 2025 г. Преди това ще се изчака 10-дневния срок за обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.


Заради спешния вариант за довеждане на вода от рилския язовир

Заради спешния вариант за довеждане на вода от рилския язовир ...

... е занимавала и дори е изграждала язовири", каза министърът.Общинската комисия днес не гласува предложението на Министерския съвет, защото няма изготвен доклад по въпроса. Той трябва да бъде изготвен до ден-два, да бъде гледан от същата комисия по инженерна инфраструктура и да влезе за гласуване на сесията на СОС в четвъртък.


Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх.Фуксас за

Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх.Фуксас за ...

... на конкурса остана само един български от общо седем творчески екипа. Журито с председател Малина Едрева на 29 ноември обяви за победител проекта на студио Фуксас.Според главния архитект на София Здравко Здравков реализацията на проекта на Фуксас трябва да започне до 2021 г. и за 4-5 години да бъде завършен.


На обществени места в София да се монтират апарати за

На обществени места в София да се монтират апарати за ...

... ще изготви доклад с конкретни разчети за пилотен проект в София и ако той бъде гласуван от Столичния общински съвет до края на 2020 г., вероятно от следващата ще бъде реализиран. Целта е той да бъде успешен, за да бъдат приложени тези мерки и в страната, изрази надежда известният кардиолог.Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде построен в кв.

Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде построен в кв. ...

... архитект на София Здравко Здравков установи, че там няма свободни общински терени.До 10 години новият квартал "Запад" трябва да бъде изцяло готов и населен, се разбра от обясненията на инвеститора. Проектът предстои да бъде обсъден и в други общински комисии преди да бъде предложен за гласуване в Столичния общински съвет.


Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов

Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов ...

... проблеми", подкрепи доклада главният архитект на София Здравко Здравков.Въпреки това председателят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ предложи гласуването на доклада да се отложи за следващото заседание. Тогава вносителят трябва да представи количествено-стойностна сметка на проекта, за да е ясно какво ще се извърши за сумата от 11.77 милиона лева.


До април зелената зона в целия кв.

До април зелената зона в целия кв. "Иван Вазов" трябва ...

... закон нямало право да се организира на ниво район, обясни Божилов.Предстои документацията от общественото обсъждане да се изпрати в СОС, където първо ще бъде разгледана от ресорните комисии. Кметът на района се надява, че до април предложението за зелена зона ще бъде прието от общинския съвет и тя ще заработи.


При по-ниски показатели на замърсяване на въздуха да се задействат

При по-ниски показатели на замърсяване на въздуха да се задействат ...

... открито в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха.От Спаси София допълват, че в дните с най-драстично замърсяване кметът наСтоличната община ще може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, даограничава движението на автомобили и камиони, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града.


На много софиянци им допада сегашния вид на площад

На много софиянци им допада сегашния вид на площад "Славейков" ...

... на брой и вече са монтирани на площада, да се поставят щендери (шкафове с рафтове) с формата на отворена книга. Те ще са само 7 и явно толкова ще са работните места за книжари. Книжният пазар ще бъде разположен само в южната част на площада, между фонтана и ул. "Раковски".


Софийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ

Софийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ ...

... дългове предизвикаха старият Столичен общински съвет единодушно да гласува през юли 2019 г. ръководството на "Топлофикация София" да търси международен консултант да го управлява и да осигури стратегически инвеститор за технологичното му обновяване. Нужната сума за това се определя на 500 милиона лева. Засега няма индикации той да е намерен.


Сребристи метални кутии стърчат отскоро до опушените комини в софийския

Сребристи метални кутии стърчат отскоро до опушените комини в софийския ...

... перспективна мярка от филтрите, Дамянович отговаря: "При смяната на старите печки и минаването на газ или пелети разходите за отопление се повишават два-три пъти. В София има 55 хиляди домакинства на дърва и въглища и поне 20 хиляди от тях са пенсионери, които нямат средства до поемат тези по-високи разходи."


Нови електрически автобуси ще обслужват линия 123, която е от

Нови електрически автобуси ще обслужват линия 123, която е от ...

... мнения и предложения от тях."Ще има и нещо подобно на референдум, в който ще пускаме всички нови идеи на гражданите", заяви той.В момента неговият екип работел върху повишаването на пропускателната способност на кръстовищата на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България", както и на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоанна".


Разширяване на зелената зона от центъра на София на изток

Разширяване на зелената зона от центъра на София на изток ...

... Румяна Милова за "24 часа".По процедура предстои предложението на район "Слатина" да се внесе в Столичния общински съвет (СОС) и да влезе първо в дневния ред на транспортната комисия, а после и в други комисии. Ако бъде утвърдено от общинските съветници, точката трябва да бъде гласувана на сесия на СОС.


Обществените поръчки на Столичната община вече са само по електронна

Обществените поръчки на Столичната община вече са само по електронна ...

... всички трамваи по линия №18 ще бъдат нови, нископодови и с климатици, Те са 13 и вече 2 от тях вече са пуснати в движение, заяви Фандъкова. Следващата партида от 11 нови трамваи ще пристигнат по-късно и те също ще обслужват тази линия.Всичко, което трябва да знаете за:Годината 2020 (61)


Месечната такса за детските градини вече ще зависи само от

Месечната такса за детските градини вече ще зависи само от ...

... услуга, а за възможността тя да бъде ползвана.Столичната община вече е планирала намалените приходи от таксите за детските градини в проектобюджета за 2020 г. Въпреки откриването на нови групи и разширението на някои детски заведения, годишният приход от тези такси остава 17.95 милиона лева, колкото беше и през 2019 г.


Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял

Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял ...

... обяви ново задание за препроектиране на същото пространство и така всичко се отложи поне с още една година. За ремонта на площада са предвидени 21.47 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" и той няма как да не се извърши, но през новата 2020 г., когато няма насрочени избори.


В новогодишната нощ на 31 декември 2019 г. срещу 1

В новогодишната нощ на 31 декември 2019 г. срещу 1 ...

... Невски", "Площад Паметник Левски" и "Ул. Кракра".Линиите ще спират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените участъци на маршуртите и на временна двупосочна спирка за прекачване на бул. "Княз Александър Дондуков" при ул. "Сердика". Спирката ще бъде сигнализирана.Разписанието на превозните средства в празничните дни в София - четете тук


Новият правилник за дейността и организацията на Столичния общински съвет

Новият правилник за дейността и организацията на Столичния общински съвет ...

... включване на точки в дневния ред на ресорните комисии.По-голяма прозрачност в работата на общинския съвет ще се постигне с налагането на дигитализацията чрез новия правилник. Така гражданите ще имат достъп онлайн до докладите с проектите и решенията от заседанията на комисиите, както и информация за поименното гласуване по дадена точка.


Улиците на София ще се мият за 85.2 милиона лева

Улиците на София ще се мият за 85.2 милиона лева ...

... количество смет.За събиране на едрогабаритни отпадъци се отделят 1 милион лева, е записано в план-сметката. Според независия общински съветник Борис Бонев липсва конкретика защо се предвижда 9 пъти повече ръчно метене от машинно в столицата."Защото паркираните коли по улиците и тротоарите пречат за почистването им с машини", обясни зам.-кметът Христова.


Два местни данъка в София се вдигат от 1 януари

Два местни данъка в София се вдигат от 1 януари ...

... участък от нея - от метростанция "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий" се очаква да влезе в експлоатация в края на април 2020 г.Други 10 милиона от повишените данъци ще бъдат предоставени на районните кметове да се разпореждат с тях за подобряване на инфраструктурата, допълни Фандъкова пред сесията на СОС.


Обществеността има седем възможности за избор на

Обществеността има седем възможности за избор на "градски бъг на ...

... продава акции, а набира съдружници. (Фотогалерия от откриването вижте тук). Когaто някой тръгне да вдига многометрови статуи на тракийски стрелци на входа на чисто нов Дисниленд, пълен с фалшиви крепости, форуми, базилики и гробници, винаги има нещо гнило, коментират инициаторите на конкурса в обосновката си да номинират и този обект.


Известният актьор Веселин Калановски сподели в социалните мрежи, че като

Известният актьор Веселин Калановски сподели в социалните мрежи, че като ...

... са малки награди за големци, а последните заслужават много, много повече, нали, коментира Лалов.Тези харчове, според него, са израз на разбирането на управляващите общинските дружества, че могат да правят каквото си искат с публичните средства, без значение, че са докарали или поддържат ръководените от тях дружества в незавидно финансово състояние.


Столичният булевард

Столичният булевард "Мария Луиза" ще стане пешеходна зона. Това каза ...

... за втори градски център през 2018 г. Проектът бе премиран от жури с председател арх. Данте Белини, защото развива цялостна концепция за оживяване на зоната около Централната гара и предлага решение за пробив с тунели и естакади под и над жп линиите към неусвоените северни територии.Повече за проекта четете тук.


За да се намали пилеенето на вода по водопреносната врежа

За да се намали пилеенето на вода по водопреносната врежа ...

... но се удължи и през следващата година, са определени 10.16 милиона лева. Ще бъде възстановен входът за парка от страната на жк "Люлин" с 1 милион лева.Парк "Заимов" ще бъде обновен с 2.51 милиона лева, а парк "Дружба" - с 1.2 милиона лева.Всичко, което трябва да знаете за:Бюджет 2020 (40)


Днес са продадени 23 хиляди зелени билета в София до

Днес са продадени 23 хиляди зелени билета в София до ...

... тези условия се прилага мярката за зелен билет и безплатни буферни паркинги. До края на този месец трябва да бъде пусната и локалната система на София за анализ на качеството на въздуха. Системата се изгражда от Телелинк и ще има 22 станции, който измерват над 5 показателя, замърсители на въздуха.


Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи

Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи ...

... поне два поредни дни увеличението на ФПЧ да е над 200 мг/куб.м."Добре е, че такива огромни среднодневни превишения не бяха установени до този момент", каза тя и допълни, че е предложила изискването от два дни да се намали на един, за да може по-бързо да се прилагат мерките (зелен билет).


Бързането на ГЕРБ-СДС да назначи без конкурс бившите свои кметове

Бързането на ГЕРБ-СДС да назначи без конкурс бившите свои кметове ...

... конкурс. "Тъй като има още паднали районни кметове от ГЕРБ на изборите", подхвърли той.Този аргумент обедини опозицията в комисията и съветниците на "Демократична България" и БСП – общо 7, гласуваха против назначаването на двамата. ГЕРБ и ВМРО имат 8 гласа и предложението влиза утре за приемане на сесията на СОС.


Търгът за купуване на 52 малки електробуса с възложител общинското

Търгът за купуване на 52 малки електробуса с възложител общинското ...

... на един електрически могат да се купят два големи автобуса на газ с най-високия екостандарт. Така интервалът ще се намали по градските автобусни линии за удобство на софиянци, обясни Бонев.От "Спаси София" призовават новата процедура по тази обществена поръчка да бъде максимално прозрачна и да се преосмисли концепцията за електробусите.


Първият участък от новата, трета, линия на метрото ще бъде

Първият участък от новата, трета, линия на метрото ще бъде ...

... "Овча купел" до гара на жп линията София - Перник, е готов около 70%. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.


Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна

Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна ...

... пластмаса и др. В този процес са включени и представители на ресторантьорския бранш, каза Здравков."Не е проблемът само с подиумите, картината е много по-голяма – включително стигаме до цветовите решения дори на тентите, на местата за реклама", каза той, но не уточни ангажиментите на всеки контролен орган на Столичната община.


Опакована в черно мумия, висока 4 метра, е инсталирана на

Опакована в черно мумия, висока 4 метра, е инсталирана на ...

... с кола да я откарат в ателието му.Това е третата му изява през тази година – на 1 април постави гипсов бюст на Бойко Борисов на площад "Гарибалди", а на 9 септември оцвети в червено фонтана в Докторската градина, за да напомни за кървавата разправа след преврата през 1944 г.


Проектът за книжния пазар на площад

Проектът за книжния пазар на площад "Славейков" вече е одобрен ...

... Русева, която сега е в градината пред хотел "Рила".Там сега са останали само три щанда с книги. "Бяхме 200 маси през 1995 г., после през 1998 г. станаха 134, както беше проектът тогава, а преди началото на ремонта миналата година масите на площад "Славейков" бяха 60", каза книжарят Пламен Божилов.


Предстои много сложен мандат, защото всичко се променя – и

Предстои много сложен мандат, защото всичко се променя – и ...

... за които сега няма възможност да получават повече приходи от данъци."Самата данъчна система трябва да е скроена по начин, че да се дава такава възможност", пожела Дончев. Фискалната децентрализация обаче ще значи и отдръпване на държавата, което ще е лошо за по-бедните общини. "И те ще затънат още", предупреди той.


За проучване на местата, където ше се инсталират 22-те сензорни

За проучване на местата, където ше се инсталират 22-те сензорни ...

... обясни му Радева. "Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения накомисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на устна уговорка да "гласуват"съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласуват. Тази практика погазваразпоредбите в Правилника за осигуряване на кворум на комисиите и трябва незабавно дабъде прекратена", призова Бонев,


Само с 2 гласа повече ГЕРБ и ВМРО успяха да

Само с 2 гласа повече ГЕРБ и ВМРО успяха да ...

... изчисли, че при 16 лв/км, колкото струва метрото, ще са нужни 14.5 милиона лева само за поддръжката на третия лъч.Опозицията в транспортната комисия на СОС направи извода, че всъщност вдигането на двата местни данъка е за да се дофинансира градския транспорт, а не е за подобряването на въздуха в София.


Столичната община се отказа да дава спирките на градския транспорт

Столичната община се отказа да дава спирките на градския транспорт ...

... да получава минимум 48 000 евро годишна такса. Частните им стопани можеха да печелят от даване под наем на 400 рекламни елементи и на 300 павилиони за пакетирана храна към спирките.За новите спирки беше изготвен типов проект от архитектурно студио А.Д.А., което е автор на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".


Видеокамери ще спират замърсяващите коли да влизат в центъра на

Видеокамери ще спират замърсяващите коли да влизат в центъра на ...

... на транспорта вече е готово и още в началото на 2020 г. да започне да се реализира "тази политика" при провеждането на ГТП на автомобилите."С тази система ще стане възможно въвеждането на нискоемисионни зони в София за ограничаване на движението на замърсяващи коли в определени дни", каза Зарков.© Юлия Лазарова


Трима нови заместник кметове да има Столичната община, предлага Йорданка

Трима нови заместник кметове да има Столичната община, предлага Йорданка ...

... за смяна на досегашните си заместници. Те са - Ралица Стоянова - законност и контрол, Дончо Барбалов, финанси, здравеопазване и транспорт, Йоана Христова - екология, Тодор Чобанов - култура, обарзование и спорт, Ирина Савина - инвестиции и строителство и Албена Атанасова - социални дейности и интеграция на хората с увреждания.


Решението на

Решението на "Топлофикация София" да продава електроенергията си на борсата ...

... договор и какви щети са нанесени с него. И кой ще носи отговорност, ако те са налице", обеща Христова.Тя напомни, че ръководството на общината досега в такива случаи е действало като отстрани директора на общинското предприятие, както направи и с "Чистота Искър". То се източва от фирма на Румен Гайтански-Вълка.


В отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова

В отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова "Спаси София", ...

... администрацията. Вместо да дава добри алтернативи за придвижване с градски транспорт и велосипед, най-замърсената столица в целия ЕС продължава да се грижи само за автомобилите. Това е недопустимо, затова настоявам за незабавна промяна на проекта и поемане на лична отговорност на служителите, одобрили това", заяви независимият общински съветник Борис Бонев.


Голямата награда на паралелния конкурс за площад

Голямата награда на паралелния конкурс за площад "Св.Неделя", организиран от ...

... Булев е изпратил писмо до кмета Йорданка Фандъкова, в което предлага сътрудничество "за благото на Столичния град".Той е убеден, че ще е от полза общинарите да се запознаят с проектите на българските архитекти за пространството около храма "Св.Неделя" преди да започне реализацията на италианския, на студио Фуксас, спечелил международния конкурс.


Само за деветте месеца на тази година

Само за деветте месеца на тази година "Топлофикация София" е ...

... това посредничество фирмата печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество."Беше ни обяснено, че този договор изтича до месец, но ние настояваме за незабавни мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация София" на енергийната борса без посредници", отбеляза Лалов.


Волен Сидеров получи централна роля на първото работно заседание на

Волен Сидеров получи централна роля на първото работно заседание на ...

... със средната стойност на уличното озеленяване в София и с учудващо ниското ниво на дарения за общината от софиянци. По тях трябваше да отговаря кметът на Столична община."Г-жа Фандъкова е възпрепятствана да присъства и питанията към нея оставят за следващия път", обяви председателстващият Борислав Иванов от "Атака" и закри сесията.


Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за

Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за ...

... площада, но той бе класиран на пето място", каза той преди да се огласи кой архитект на кой проект е автор.Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че реализацията на проекта на "Фуксас" трябва да завърши за четири години. "До 2021 г. трябва да започнат работите по площада", заяви Здравков.


Сградата на Локомотивно-вагонния завод в София, по-известен като ЖП-завода зад

Сградата на Локомотивно-вагонния завод в София, по-известен като ЖП-завода зад ...

... уведомления, заявления, становища и други документи".Засега от дружеството собственик не са изяснили какво ще правят на мястото на ЖП-завода. "На този етап сме в процес на обсъждане и проучване на различни възможности за ползване на имота. Сред обсъжданите варианти е и дългосрочното му отдаване под наем", съобщиха от "БДЖ Трансимпекс".


Пореден пример на управленската немощ на Фандъкова е вдигането на

Пореден пример на управленската немощ на Фандъкова е вдигането на ...

... за колите е мярка в правилната посока, но предложи категоризацията на замърсяващите коли да се актуализира и да не се разчита само на екологичния стандарт."Степента, с която замърсява дадена кола, може да се установи на годишния технически преглед и на тази база да се определя нейният екологичен компонент", предложи Трайков.


Проектът

Проектът "Визия за София" ще внесе в Столичната община три ...

... отбеляза Георгиев. Той предлага да се развие т.нар.техническо гласуване на гражданите – чрез приложение в телефона си да могат да изразяват позицията си по актуални проблеми на градската среда.В 18 ч. тази вечер в Ларгото е заключителната част от представянето на резултатите от работата по проекта "Визия за София" .


В синя и зелена зона да има запазени места за

В синя и зелена зона да има запазени места за ...

... зона, които са запазени за живеещите (там). Те ще са само за тях. Тази практика я има в много европейски градове", обясни той.Екипът на новия кмет на район "Средец" е започнал анализ на съотношението на служебните паркоместа пред министерства и офиси на фирми към наличните за живеещите в близост софиянци.