След повече от 10 години говорене за нов голям парк

...
След повече от 10 години говорене за нов голям парк
Коментари Харесай

Парк "Кукуряк" ще бъде изграден в район "Овча купел", реши общинският съвет

След повече от 10 години говорене за нов огромен парк в регион " Овча купел ", построяването му ще стартира. Теренът е 92 дка и е наоколо до метростанция " Мизия ". Столичният общински съвет утвърди през днешния ден с цялостно единогласие подробния организационен проект (ПУП) на парка. От него са извадени краткотрайно 6.2 дка, за които. Теренът е актуван като общински и е с предопределение за високо жилищно строителство. В последните години се появиха частни лица с искания, че са го придобили " по отминалост ", а различен показва нотариален акт от 1978 година, който инспекция в архива Агенцията по вписванията откри, че не е регистриран.

Интерес към въпросните 6.2 дка демонстрира имотната мафия, тъй като теренът е най-апетитният за застрояване, защото е покрай бъдещия парк и до метростанция, изясни районният кмет Ангел Стефанов. По негови калкулации застрояването му може да донесе над 40 млн.евро доходи на вложителите. Този терен е общински и е нужен на региона, с цел да обезщети с него притежателите, чиито парцели в този момент стесняват прекомерно новия парк. Със замяната им със противоречивия парцел от 6.2 дка зелената територия ще се разшири осезателно.

След среща с деятели против презастрояването на жк " Овча купел ", ръководителят на СОС Георги Георгиев преди две седмици отсрочи разглеждането на отчета за ПУП-а на парка в комисиите. Негодуванието беше поради изваждането на частните парцели, като на хората беше разяснено, че след привършване на делата, в случай че окончателното правосъдно решение е в интерес на регион " Овча купел ", извадените краткотрайно парцели ще бъдат прибавени към парк " Кукуряк ".

Земята, отредена за парка, е владеене на Българска академия на науките. Има спогодба сред Столичната община и регион " Овча купел " с управлението на академията да трансферират собствеността на общината, съобщи Стефанов пред " Дневник ". Срещу това учените ще имат в бъдещия парк нова астрономическа обсерватория.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР