В софийския парк Хиподрума ще се разположи Национална спортна база

...
В софийския парк Хиподрума ще се разположи Национална спортна база
Коментари Харесай

Столичната община дава над 13 дка от парк "Хиподрума" за спортна база

В софийския парк Хиподрума ще се разположи Национална спортна база по петанк. За задачата общински терен с повърхност 13.45 дка ще бъде възложен за прилагане безплатно за период от 10 години на Българската федерация по петанк (БФП). Това е спорт с мятане на железни топки с тегло 700-800 г на разстояние до и повече от 10 м.

Представители от всички политически групи и ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев от ГЕРБ внесоха отчет на 8 юни за даване на част от парк Хиподрума, обрисувана от площад " Ручей " (до бул. " България " ), ул. " Булаир ", ул. " Тумба " и покрай ул. " Урвич ". На сесията на СОС на 15 юни предлагането ще бъде гласувано и най-вероятно признато.

Искането на БФП е за създаване в парка на няколко стадиони, в това число за деца, трибуни, кафене с тераса, съблекални, детска площадка, кучешка градина и паркинг за колела и тротинетки. За тази цел от федерацията по петанк показват, че им би трябвало повърхност от 2.5 дка . В същото време вносителите на отчета дават пет пъти по-голям общински терен - 13.45 дка. Планирани са вложения от 150 хиляди лв. за създаване на оборудванията.

 Турнир по петанк.
© Юлия Лазарова

Турнир по петанк.

Председателят на БФП Румен Рачев в настояването до общината акцентира, че петанк е екологичен спорт, не се подвига звук и прахуляк, не се вреди на околната среда и няма да се наруши растителността на парка. Проблемът до момента е, че тренировките са провеждани в парково пространство, където минават " свободно разхождащи се жители, майки с деца и детски колички, жители с домашни любимци ", показва Рачев.

В момента в тази зона на парк " Хиподрума " има изоставено футболно игрище, наречено " Кафеза ", което е със остаряла асфалтова настилка и един ресторант, който в плана се планува да остане. От 2016 година общината пробва да даде този терен, първо за тенис кортове, само че проблем с изменение на проекта за регулация и застрояванетогава попречи.

 Зоната на парк
© Максим Караджов

Зоната на парк " Хиподрума " от ул. " Урвич " към пл. " Ручей " =

В настояването на БФП до Столична община се показва, че са пред сключване на контракт с Европейската федерация по петанк за домакинство на София на европейски шампионати по този спорт през септември-октомври 2024 година Досега в България са се провеждали шампионати единствено в курорта " Албена ". В градината зад Народната библиотека " Св.св. Кирил и Методий " от години се играе петанк и не се пречи на никого. Пространството там е към 30-40 метра дължина и 10 м широчина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР