Във ВМА лекуваме псориазис с биологична терапия, която се покрива

...
Във ВМА лекуваме псориазис с биологична терапия, която се покрива
Коментари Харесай

Солариумът вдига с 20% риска от рак на кожата

Във ВМА лекуваме псориазис с биологична терапия, която се покрива напълно от Здравната каса, споделя доктор Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология във ВМА Избягвайте слънчевите бани сред 11 и 16 часа Нежеланите татуси се отстраняват с лазер, само че се изискват многократни посещения при кожен лекар
 

- Какви грижи за кожата би трябвало да полагаме през лятото?

- В разгара на лятото, все по-актуална става тематиката за изгодите и вредите от слънцето.Безспорно е неговото присъединяване в синтезата на витамин д, битката с депресиите, заболяванията на опорно-двигателния уред, сърцето и бъбреците. В днешно време обаче, слънцето може да бъде и подъл зложелател, изключително за кожата и то на хора от всички възрастови групи. При дълготрайно излагане на слънце, лъчите на ултравиолетовия набор проникват в кожата и предизвикват изгаряния, зачервявания, пигментации и по-бързо остаряване на кожата. Именно това, в композиция с внезапна промяна на температурата навън и закрито са нещата, които би трябвало да заобикаляме през лятото.

- По кое време е добре да се излагаме на слънчевите лъчи ?

- Оптималните часове за излагане на слънце на плажа или в градска среда са заран до 11, както и късния следбяд след 16 часа. Тогава, лъчите на слънцето не са толкоз мощни и не спомагат за увереждането и по –бързото остаряване на кожата.

- Какви са заплахите от рак при плаж и солариум? Как да се пазим от кожни болести през лятото?

- Доказано е, че по този начин нар. „ нездравословни часове ” на слънце, изключително в детска и младежка възраст, съчетани с изгаряния са свързани с появяването на доброкачествени и злокоачествени новообразувания по кожата, а точно базо- и спиноцелуларен карцином, себорейни кератози, невуси, както и най-страшната диагноза в дерматологията –малигнен меланом. Хората със по-светла кожа, коса и очи би трябвало да бъдат по-внимателни през летния сезон, тъй като кожата им е по-податлива на слънчеви изгаряния заради по-ниско наличие на меланин. Деца до 4 годишна възраст е добре да заобикалят часовете сред 10 и 16, а бебетата под 6 месеца въобще да не се излагат на директна слънчева светлина. Слънцезащитните кремове да бъдат с фактор най-малко 30, абревиатура SPF, като цифрите 20,30,50 опоменават теоритично времето, което може да прекарате на слънце без да изгорите. Да защищават от УВ-А и УВ-Б лъчи и да се нанасят по откритите елементи на тялото от март до октомври, а на плажа през към 2 часа.Водата,потенето, хавлиите са фактори, които способстват за по-бързото премахване на тези артикули, по тази причина предлагам потреблението на водоустойчива отбрана или по-честото й възобновяване. На пазара към този момент все по-често виждаме облекла с ув-филтри, които са изключително подобаващи за феновете на водните спортове. За предпочитане са светлите цветове и ествествените материи, които поддържат тялото охладено.

За младежите през днешния ден, няма нищо по-привлекателно от шоколадовия загар. Пристрастеността към загара на кожата обаче крие редица опасности и точно заради тази причина кожните лекари не съветваме постоянното посещаване на солариуми изключително от младежи сред 16 и 30 години. Доказано е, че с покачването на броя на жертвеите на т.нар „ тенорексия ” пораства и честотата на кожния рак, а използването на солариуми повишава шанса за поява на малигнен меланом с 20 %. В страни като Бразилия, Канада и Нова Зеландия солариумите са или напълно неразрешени, или неразрешени за лица под 18 години или вървят ръка за ръка с надписи, които гласят, че крият висок риск от появяа на кожен рак.

- Преди имаше взрив на младежи с татуировки. Има ли противоположна вълна? Трудно ли се отстраняват татуси?

Човешката раса се тауира от хилядолетия, като аргументите за таусите варират от проява на обществен статус, принадлежност към несъмнено течение, група, фетиш или просто спомен. Днес, татуировки си вършат от ден на ден хора от всички възрастови групи, както от женски по този начин и от мъжки пол. С появяването на така наречен пико и наносекундни лазери през последните години доста пациенти имат възможостта да отстранен нежеланите татуси или пермантен грим. Използват се ултра-къси импулси, които загряват пигментна, тъй че мастилото се раздробява на дребни частици с цел да може да бъде премахнвато от кожата. Тези процедури обаче са сложни, изискват неведнъж посещаване при кожен лекар, защото са нужни няколко сесии през период от към 5-6 седмици.

- Какви заболявания може да аргументи татуирането?

В практиката съм виждал доста пациенти, които демонстрират нетърпимост към някои съставки на татуировъчното мастило. Най-често реакциите на кожата са по отношение на аленото багрило. Все още на пазара има мастила съдържащи хром, бром и живак, които са рискови за човешкото здраве и могат да причинят дерматит, съпроводен със сърбеж, неспокойствие, зачервяване на кожата. При недобро познаване на разпоредбите за яловост при работа и неналичието на стерилизация, татуирането крие съществени опасности от бактериални инфекции по кожата, които могат да зародят директно след изработката на една татуировка. На последно място тук, само че на първо по обществена значителност са заболяванията, които се предават по кръвен път, а точно СПИН, Хепатит Б и С, сифилис, с които един клиент на студио за татуси може да бъде инфектиран при многократна приложимост на недезинфекцирани игли да вземем за пример.

- Кожната клиника във ВМА е  ориентирана към псориазис. Какво предизвиква той и по какъв начин се лекува?

- Клиниката по дерматология към ВМА-София е водеща в лекуването на псориазис. Това е едно хронично-рецидивиращо заболяване, при което по кожата най- към този момент в региона на колена, лакти, скалп, а от време на време и по цялото тяло се появяват зачервени плаки с наслоени бели люспи, които извънредно доста смущават заболелите. На по-късен стадий псориазисът визира и ставите като предизвиква т.нар псориатичен артрит, обвързван с болежка и вдървеност. Понякога болестта е генетично обусловено, в други случай стресът е това, което го отключва. Добрата вест е, че нашата клиника е най-високоспециализираният център за битка с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния бранш за фототерапия, която е златен стандарт в лекуването на множеството форми на псориазис. При тежките случаи със засягане на ставите в клиниката се организира комисия за разпределяне на скъпоструващи лекарства, т.нар биологична терапия, която се покрива напълно от здравната каса. Никъде в здравната литература няма данни за резултата на пепел от лоза или други способи на националната медицина, само че за сметка на това няколко десетки милиона души в света се лекуват сполучливо с биологични средства.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР