Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във Фейсбук за България.

...
Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във Фейсбук за България.
Коментари Харесай

Европарламентът е най-големият политически рекламодател във "Фейсбук" за България

Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във " Facebook " за България. Това демонстрира статистиката на обществената мрежа, която бе оповестена обществено тази седмица. Компанията събира данни от март насам, като регистрира рекламни постове, пуснати през специфичната платформа на " Facebook ".

Според данните за миналите два месеца в страната са оповестени общо 3114 реклами, струващи 61 664 $.

Англоезичната страница European Parliament, която заплаща за реклами на доста езици, е похарчила общо към 29 хиляди $ за наличие на български. Отделно, страницата Европейски парламент в България, която се поддържа от локалното посланичество на институцията, е добавила към 3300 $, като това я подрежда на 4-то място по разноски. Преди нея са European Greens с към 7400 $ и платформата за диспути Kialo с към 4200 $.

Българските партии

Демократична България е страницата на българска партия, вложила най-вече пари за реклама във " Facebook " преди евроизборите - 2585 $, сочат данните на " Facebook ". Още при започване на подготовката за вота групировката разгласи, че ще заложи на цифрова предизборна акция, защото огромна част от гласоподавателите й са дейни онлайн.

На второ място по дадени пари за реклама във " Facebook " е Път на младите с 1125 $. Страницата е платформа на едноименната коалиция, която се прицели в евродепутатските банки с млади и образовани в чужбина претенденти на възраст под 35 година, и беше подкрепена от Национална движение „Симеон Втори" и " Новото време ". (Повече за тях четете тук.)

Следваща в класацията е страницата на уеб страницата " Приоритети ", която популяризира кандидатурата на водача на Български земеделски народен съюз, някогашен боен министър във втория кабинет " Борисов " и сегашен самостоятелен претендент за евродепутат Николай Ненчев. Разходите за реклама в размер на 999 $ са маркирани като поети от Български земеделски народен съюз.

На последваща позиция е страницата на уеб страницата informo.bg, който е спонсорирал с 560 $ изявленията с претенденти за евродепутати от ГЕРБ и личната си фейсбук страница. В описанието му в обществената мрежа написа, че страницата се ръководи от " Информо медия " ЕООД. Справка в Търговския указател сочи, че шеф на сдружението е 24-годишният Тодор Джонев. Преглед на наличието на уеб страницата демонстрира забележителен брой текстове за ГЕРБ и претендентите на партията за евродепутати.

Кандидатите

Най-много пари за реклама на съответен претендент преди вота, в който ще се гласоподава с преференции, " Facebook " регистрира за страницата на втория в листата на " Демократична България " Стефан Тафров (с 1112 долара). 504 $ са изхарчени за реклама на страницата на седмия в листата на Вътрешна македонска революционна организация Кристиян Шкварек. В първата двадесетица са още страниците на първия в " Демократична България " Радан Кънев и Лиляна Павлова, която е 7-ма в листата на ГЕРБ, с разноски сред 300 и 500 $. В същите суми се разполагат и акциите на Политическа партия ГЕРБ – София и Движение ВОЛЯ. В изгода на " Воля " обаче реклами са купували още две страници - ВОЛЯ - Българските Родолюбци и Веселин Марешки, като общите разноски на трите са към 860 $.

Кой заплаща и какво става, в случай че не се знае

Според новите правила на " Facebook " за политическата реклама, които компанията вкара в отговор на рецензиите, че дава опция за политически операции, рекламодателят е задължен да означи самичък преди издание, когато рекламата е обвързвана с политика или национално значима тематика. В този случай той е задължен да посочи и кой е платил. Ако това не е маркирано, " Facebook " стопира рекламата от разпространяване и отбелязва в архива, че е липсвала информация.

Тоест, в случай че една страница е пускала реклами и със, и без дисклеймър, това ще бъде маркирано на две обособени места в крайната ранглиста, като се вижда какъв брой пари са дадени и по двете пера. Общите разноски могат да се видят в самостоятелната страница в базата данни.

Какви са декларираните тактики за акцията на другите партии - четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (364)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР