Йоан Павел Втори и Франциск направиха дарения за монумента на

...
Йоан Павел Втори и Франциск направиха дарения за монумента на
Коментари Харесай

Две папски камбани бият край София

Йоан Павел Втори и Франциск направиха дарения за монумента на Людмила Живкова Отнеха 200 квадрата от комплекса, в този момент там има затворени комплекси
Двама папи подариха камбани за един паметник, който преди време държавното управление искаше да събори, защото било монумент от социализма. Става дума за „ Камбаните “ - мемориалът покрай столицата, изработен по отношение на първата детска асамблея „ Знаме на мира “. Днес, 16 август 2019 година се навършват 40 години откриването на първата асамблея. През есента ще бъде направена и галерия с детски рисунки от фонда на асамблеята.
Камбаните на Ватикана, които човек може да чуе и от „ Младост 4 “, са дарения от папа Йоан-Павел Втори и от папа Франциск. Последната той е донесъл при гостуването си в България тази година. Тя тежи общо 60 кг и на нея участва печатът на Ватикана, описа за " Стандарт " Величка Велянова, шеф на Националния образователен комплекс по просвета с Италиански колеж, който стопанисва парк „ Камбаните “.
От другата страна на камбаната папа Франциск е поискал да бъде изковано посланието „ На българските деца с благопожелание за мир “. Това е и последната камбана, която е сложена в комплекса. Има обаче и доста камбани с антична история, както и такива, които гости на парка са решили непринудено да дарят. Една от тях е на футболния клуб „ Базел “. След мача си с „ Лудогорец “ за „ Шампионска лига “ в София преди няколко години играчите на " Базел " решили да се разходят из „ Камбаните “ и поискали там да бие и тяхна камбана.
„ Някои страни ни изпращат непосредствено подготвени камбани, а други ни дават параметрите им и ги изливаме тук “, споделя Велянова. В момента в парка има над 120 камбани, които децата могат да бият при разходките си там, като те са на процедура от всички континенти. Най-много, несъмнено, са поставените камбани по време на интернационалните детски асамблеи до 1989 година. Последната от тях е рекордна, включва участници от 135 страни, като доста от тях слагат своя камбана в мемориала. Наскоро своя камбана е сложил и Великият приорат на рицарите тамплиери по случай своята 900-годишнина. Международната здравна организация на Италия също е закачила своя камбана, предходната година това е направило и „ Дарик “ радио.
Историята на „ Камбаните “ включва дълъг и комплициран интервал, през който даже 10 камбани са откраднати, когато Министерството на културата е оповестило парка за закриване. Това става през 1996 година, когато министър на културата е Георги Костов. Част от жителите на „ Младост “, както и самото управление на Националното учебно заведение по просвета въстават против решението и в последна сметка то е спряно. Междувременно обаче 10 от камбаните изчезват и до през днешния ден не е ясно каква е тяхната орис. Според Величка Велянова, повода за тогавашното искане е в апетитния терен, който съставлява паркът „ Камбаните “. Тогава той е 380 квадратни метра, само че 200 от тях по-късно са отнети и сега върху тях има първокласни комплекси от затворен вид.
Подобряването на положението на мемориала се дължи значително на форума „ Спаси София “, споделя още Велянова. За укрепването на някои от главните камбани пък тя е признателна на „ Главболгарстрой “, които свършили работата безплатно. Достъпът до парка е свободен, а управлението му има единствено една молба – не палете огън в него. Както постоянно се е случвало до момента.
Стела Стоянова

18 от камбаните
" пеят в хор "

Вдигат монумента единствено за 1 месец, 1 милион души го посещават годишно

Паметникът „ Камбаните е построен единствено за месец от строителната бригада на Никола Павлов, а планът е дело на скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и и инженер Антон Малеев. Идеята е монументът да припомня планетата - отвесните бетонни структури се издигат на 37 метра височина и сочат четирите направления на света. На върха си образуват куха сфера, която съставлява планетата Земя, а вътре са закачени спираловидно седем камбани, които символизират седемте континента. Те са отлети в бронзолеярната на Синодалния комплекс и са с общо тегло от 12 тона, като най-голямата тежи 365 кг. В долната част има други 18 камбани, подбрани и настроени от проф. Добри Палиев, които дружно могат да извършват концертни творби. Около високия паметник има няколко бетонни полукръга, където се намират камбаните, сложени от делегациите по време на предишния век. Някои от тях са копия на камбани, оставени още преди новата епоха. Българската камбана пък тежи 1300 кг и е поклон към тогавашните празнувания на 1300 века България. В парка пък децата, идващи на другите асамблеи, са засадили десетки дървета от редки типове. Преди известно време с помощта на извоювани пари по план Националният образователен комплекс по просвета с Лицей за проучване на италиански език и просвета съумява да почисти парка от бурени и през днешния ден растенията могат да бъдат видени в техния достоверен тип. По данни на защитата всяко година посетителите са към 1 милион.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР