• Как работи Car-a-Van: Opel създава комби сегмента в Европа със своя

...
•	Как работи Car-a-Van: Opel създава комби
сегмента в Европа със своя
Коментари Харесай

Практичното може да бъде и привлекателно: Най-добрите комби модели на Opel от шест десетилетия

• Как работи Car-a-Van: Opel основава комби сегмента в Европа със своя модел Olympia Rekord
• Как протича еволюцията: от обикновен ван за доставки до атлетичен семеен автомобил
• Как действа елегантността: пътят към новата дизайнерска епоха на Opel с първото потомство на Insignia

Актуалните модели Opel Astra Sports Tourer и Insignia Sports Tourer са израз на всичко, което един комби автомобил би трябвало да има: те са идеални коли за фамилията и пътешествията, само че също и работни средства и служебни коли. Те предлагат гъвкавост, огромно товарно пространство и изобилие от място за пасажерите, както и комфорт от най-високо равнище, върхови технологични решения и, несъмнено, спортен и грациозен дизайн. Но актуалното потомство на комби моделите на Opel обезпечава всичко това, носейки в гените си дългата традиция на марката. В края на краищата, асоциирането с привлекателни комби модели Opel изгражда от десетилетия. Всичко стартира през 50-те години и от този момент Opel дава своя принос в успешното налагане на комби моделите на европейския пазар. Въпреки че брилятната идея за гъвкаво потребление на един и същи автомобил за професионални и персонални цели идва оттатък Океана, точно производителят от Рюселсхайм го прави известен в Европа със своя Olympia Rekord Caravan.

Популяризирането на комби модели в Европа: Opel Olympia Rekord Caravan от 1953 година

Opel показва своя първи истински комби автомобил през 1953 година на Международното автомобилно изложение във Франкфурт. Моделът Olympia Rekord с наподобяваща кутия задница със странични прозорци, е показан като функционален пътнически автомобил и е поставен паралелно до версията седан. И двата автомобила имат понтонна, самоносеща конструкция и идентична присъща предна част, наподобяваща уста на акула. Атрактивният комби модел обаче съдържа в името си и спомагателен детайл, който ще стане част от автомобилната история като синоним на нов авто клас - CarAvan. Според легендата комбинацията от двете думи, car и van, произлиза от често задавания въпрос – „ Този автомобил (car), фургон (van) ли е в действителност? ”. В допълнение към CarAVan, хората в Германия наричат новата форма на каросерията Kombi – съкратено от Kombinationsfahrzeug – на практика кола основана посредством комбинирането на две отделни автомобилни категории.

За разлика от стандартните фургони за доставка на артикули, които имат форма на кутия Opel Olympia Rekord Caravan от 1953 година е отлично оборудван автомобил според стандартите за това време. „ Само с няколко лесни придвижвания на ръката, без особено изпитание задните седалки могат да се прегънат и елегантният и достоен Opel Caravan да се трансформира в потребно транспортно средство, съчетаващо функционалност и икономичност ”, отбелязвала една реклама на Opel Olympia Rekord Caravan. С комбинирането на удобствата на комфортния седан с тези на просторния функционален автомобил за транспорт на различни товари, моделът постига невероятен триумф и слага основите на пазарния взрив на комби моделите.

Само няколко години по-късно Opel представя следващия си сполучлив модел, Olympia Rekord P1 с нова структура на предния мост с двойка напречни носачи на колело и напълно синхронизирана тристепенна трансмисия с инсталиран на кормилото лост за превключване на предавките. Opel отново предлага комби версия на този модел, който за разлика от седана се нарича просто Olympia P1. Този автомобил привлича клиентите и единствено за две години Opel продава над 100 000 броя от него.

Просторен като бус: 1963 Opel Kadett A Caravan

С повишаването на пропорцията на комби моделите по отношение на общия брой продавани автомобили в междинния клас, през следващите години Opel взема решение да предложи такава версия на модела от компактния сегмент Kadett A. Opel Kadett Caravan прави революция в компактния клас през 1963 година. Големият му багажен размер и изобилието от пространство с място за до шест индивида, благодарение на третия ред седалки, а също и новият динамичен мотор и ниските експлоатационни разходи превръщат Kadett A в рецепта за триумф. Контурите на автомобила са съвременни и елегантни. Долната линия на прозорците е ниска, панорамните стъкла осигуряват добра видимост, а декоративната линия по протежение на страничната част подчертава издължената форма. Горната линия на предните калници се извива в посока на предните светлини.

Интериорното пространство дълбоко впечатлява притежателите на конвенционални дребни коли. Багажната част се трансформира в истинско товарно поделение, а отворът на резервоара е извън. “Opel Kadett, в резюме: O.K., ” е брилянтно попадение на рекламния екип на Opel, който не съумява да устои да не се закачи със своите съперници от Волфсбург. „ Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника си, ” отбелязват те с мигане, визирайки Костенурката на VW. Със своя модерен двигател с водно изстудяване, Kadett разполага с още едно преимущество пред нея. Машината с работен размер от 993 кубически сантиметра разполага с приятните 40 к.с.

Всичко това катапултира продажбите на комби модела до нови висоти: Opel произвежда съвсем 650 000 броя от Kadett A във всички разновидности на каросерията до напускането на поточната линия на последния автомобил през 1965 година – от тях съвсем всеки четвърти е комби. По това време, съвсем всеки втори немски комби модел е създаден в Рюселсхайм.

Гамата на Opel Rekord C също предлага голямо разнообразие: показана през 1966 година, тя обезпечава на клиентите избор между седан с две и четири порти, както и комби Caravan с три – и за първи път – с пет врати. Opel предлага също Rekord C като фургон за доставки, без странични задни прозорци. Подходящото за всевъзможни нужди задвижване се обезпечава от пет двигателя с мощ от 43 кВт/58 к.с. до 70 кВт/95 к.с. Водачите правят оценка високо възможността да разполагат с сходен богат избор. Rekord C се трансформира в най-успешния модел на Rekord с продажби, надхвърлящи един милион за първи път в историята на Opel. Като цяло, общо 1 253 161 броя от този модел напускат поточната линия. Специална чест получава един бял Rekord C Caravan: през 1971 година той става публично десетмилионният произведен Opel.

Елегантният Voyage Caravan: През 1970 година Opel създава нови трендове с начин на живот комби модели

През 1970 година Opel показва ново поколение комби модел, който – в допълнение към значимите му функционалности – е насочен на първо място към потребностите на семействата, заниманията и активностите на открито. Той се отличава със спортния си дух и насочени към лайфстайла характерности.

Компанията показва първите стилистични решения в тази тенденция на Автомобилното ревю в Женева през 1968 година със своя Commodore Voyage. Това голямо комби има специфични екстериорни елементи, имитиращи дърво, което е реминисценция на американските woodies. Въпреки че в никакъв случай не доближава фаза на серийно произвеждане, то отваря вратите за нови опити на стилистите в дизайнерския отдел Opel Styling, както по това време се назовава дизайнерския център на фирмата. Те стартират работа по няколко нови комби модела в края на 60-те и началото на 70-те години. Те са кръстени Voyage, с цел да се подчертае насочеността им към свободното време и по-луксозното им изпълнение. Строгата деловитост е оставена на назад във времето – новият вид комбита търси чувството за повече разкош и пространство, съчетани с големи прозорци, осигуряващи от своя страна повече светлина и комфорт.

През 1970 година на пазара се появява концепцията Ascona Voyage – в допълнение към стандартната комби версия – с характерните имитиращи дърво странични панели и винилов покрив. Името ясно показва насочеността на модела, който се превръща в предходник на така наречените Shooting Brake версии. Opel още веднъж е първият, който показва сходни нови насоки.

Същевременно с това, производителят от Рюселсхайм остава правилен на своята посветеност да конструира автомобили съчетаващи деловитост с визуална красота. През 1972 година, Rekord D обогатява спектъра от модели в горната част на средния клас. Той се предлага като седан, купе и несъмнено, като комби Caravan във версии с три и пет порти. Визията му се отличава с изчистените, елегантни повърхности и прави като стрела линии. За първи път комби версията се снабдява и с дизелов мотор. За да се избегнат недоразуменията измежду клиентите, новото поколение на Rekord се предлага с обозначението "Rekord II " вместо с "D " като дизел.

Космическото знамение: Opel Omega Caravan представен през 1986 година

През първата половина на 80-те години, Opel инвестира над два милиарда марки в разработването на модела Omega, следваща напълно нова и авангардна в техническо отношение идея. Новият автомобил от среден клас, който се появява на пазара през 1986 година, е планиран с изключителен взор към аеродинамиката. Седанът е с коефициент на обтекаемост (Cd) 0.28, а комбито Caravan реализира изключителната за подобен вид автомобил стойност от 0.32 и има размери от надлежно 4.73 x 1.77 x 1.48 метра (дължина/широчина/височина). Всичко това става допустимо посредством на активната взаимна работа на дизайнерския и инженерния отдел и постигането на градивни детайли като изцяло изгладени повърхности, обтекаеми повърхнини на остъкляването и страничните колони, скрити чистачки и идеално конфигурирана стъпаловидна задна част – всичките допринасящи за създаване на по-ефективно обтичане на въздуха и понижаване на разхода на гориво.

Най-голямата изненада идва, когато шофьорът на Omega Caravan отвори задния похлупак. Терминът багажник в действителност звучи доста подценяващо за багажното поделение в XXL формат. На плоския под с товарна повърхност до 1.98 метра, автомобилът може да побере до 1 850 литра багаж и всевъзможни такъми. В теглово изражение това са 630 кг, като качването им става удобно благодарение на ниския предел, отстоящ на едва 60 сантиметра от земята. За да може Omega Caravan постоянно да обезпечава безвредно и комфортно шофиране и пътешестване, дори когато е оптимално натоварена, инженерите конструират уникалната ходова част DSA (DSA = Dynamic Safety Action, безопасно динамично действие), която дружно със стандартната антиблокираща спирачна система подсигурява върхово равнище на стабилност даже в сериозни обстановки.

Бестселър с ново име: Opel Astra стартира кариерата си през 1991 година

През интервала от 1991 до 1997 година са произведени към 4.1 милиона автомобила Astra F, с което моделът става най-продавания в историята на Opel. Развойната работа е фокусирана в комбинирането на съвременен дизайн с още повече интериорно пространство, подобрен комфорт и с извънреден фокус върху опазването на околната среда. Наследникът на Kadett приема името си от това на английската сестринска фирма Vauxhall (още четвъртото потомство на Kadett се продава в Обединеното Кралство като Vauxhall Astra от 1980 година).

Просторната Astra Caravan става популярен вариант още с представянето на модела. Частните клиенти избират високо оборудваната Caravan Club с мощ до 115 к.с., а със своята нова звезда Opel подхваща и офанзива за въвеждане на технологии за повече сигурност. Всички модели на Astra предлагат система от дейни колани с преобтегачи за предните седалки и регулиране на височината, рампи на седалките, както и странична отбрана, включваща двойно тръбно увеличаване във всички порти. Всички мотори към този момент са оборудвани с каталитични конвертори.

Caravan става Sports Tourer: Insignia се трансформира в нова епоха за дизайна на Opel

През 2009 година Opel отваря нова глава в историята на своите комби модели. Opel Insignia Sports Tourer е впечатляваща интерпретация в комби формат на новата стилистична философия на Opel в междинния клас – атлетичен и грациозен автомобил до най-дребния подробност. В начин на живот комби модела са въведени високотехнологични решения, освен това спортно завършената и изработена с извънредно качество каросерия предлага същата атлетична и мощна грациозност каквато и тази на седана. С криловидните стилистични елементи в светлините и станалото след това особено за Opel релефно острие в страничните елементи, Insignia поставя основите на нова дизайнерска епоха, в която „ Скулптурната артистичност се среща с германската точност ” и сега присъства във всички леки коли на производителя от Рюселсхайм.

Атрактивната осанка приютява технологии от най-високо равнище: клиентите могат да избират от необятна гама двигатели включваща пет бензинови и четири турбодизелови елемента с мощност от 81 кВт/110 к.с. до 191 кВт/260 к.с. и въртящ момент от до 400 Нм. С изцяло новата адаптивна система за задвижване на четирите колела и ходовата част FlexRide, Sports Tourer впечатлява с невероятна непоклатимост и предлага оптимално сцепление, както и върхова форма на управляемост при всякакви пътни обстановки. Премиера в този модел вършат предната камера Opel със системи за различаване на пътните знаци и предизвестие за непреднамерено напускане на лентата за придвижване. Ергономичните седалки с конфигурация в множество направления, сертифицирани от организацията “Aktion Gesunder Rücken e.V ” (Дружество за здрави гърбове) подобряват комфорта. Практичното комби се трансформира в еластичен, начин на живот спътник с обезпечени комфорт и улеснение от най-високо равнище.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР