Звуците на хип-хоп музика отекват около саркофази и статуи в

...
Звуците на хип-хоп музика отекват около саркофази и статуи в
Коментари Харесай

Бионсе като Нефертити разгневи Египет

Звуците на хип-хоп музика отекват към саркофази и скулптури в музей в Нидерландия, което съгласно кураторите на проведена там галерия е опит да бъде показано въздействието на Древен Египет върху актьори с африкански корени, съобщи Франс прес.

Снимка на Бионсе като кралица Нефертити и видео на Риана, танцуваща пред пирамидите, са изложени до антични бюстове.



В средата на помещение на показ е златна маска, която наподобява принадлежи на фараон, само че по-късно се оказва модерна статуя, възпроизвеждаща обложката на албум на рапъра Нас. В компанията на антични артефакти стоят и други изображения на албуми, показващи въздействието на Египет върху реализатори като Тина Търнър, " Ърт, уинд енд файър " и Майлс Дейвис.



Експонатите, показани в изложбата " Кемет " - което значи " черна земя ", в музея в Лайден, предизвикаха гнева на Египет, който съгласно известия е забранил на музейните археолози да правят разкопки на основен обект.
       
Нидерландски медии настояват, че египетската работа за антики е декларирала, че музеят " фалшифицира историята " със своя " афроцентричен " метод и е осъдила присвояването на египетската просвета. 

Някои от мненията в обществените мрежи са били расистки или обидни по темперамент, откакто разногласието се е разразил, оплакаха се музея в Лайден.



Така изложбата, която трябваше да бъде вдъхновяващо честване на Египет в хип-хопа, джаза, соула и фънка, се трансформира в предмет на културна борба. 

Според клиент " египетската реакция на информативната галерия е безсмислена ". 

" Може би се пробват да печелят политически точки. Нищо за мен не беше шокиращо. Не е като държавното управление на Нидерландия да е платило на Бионсе да стане египтянка ", споделя 37-годишният канадския художник Даниел Вошар.



От Лайденския музей са отказали коментар, само че са посветили раздел на уеб страницата си на " вълненията " към изложбата. 

Институцията даде обещание да изтрие обидните мнения в обществените мрежи и означи, че експозицията има за цел " да покаже и разбере представянето на Древен Египет и музикалните послания от чернокожи актьори ", както и  " да показва какво могат да ни кажат за Древен Египет и Нубия научните и египтологични проучвания ".



Източници от музея означават, че кураторът на изложбата Даниел Солиман е на половина египтянин и е разпален фен на музиката. Предизвикалата несъгласия галерия ще продължи до септември. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР