Звучи странно - спирането на доставките от Газпром доведе до

...
Звучи странно - спирането на доставките от Газпром доведе до
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада!

Звучи необичайно - прекъсването на доставките от Газпром докара до спад на цената. Всъщност е разумно. Когато от пазара излезе монополист, който изкуствено манипулира цените, нещата се усъвършенстват.

Целта на Газпром беше напълно друга, да остави Европа без отопление и осветяване през зимата и да вкара стопанската система в тежка рецесия. Но това не се случи.

 

Европа построи в рекордно къси периоди нови терминали за полутечен газ и газопроводи, с което обезпечи конкурентни доставки. Бяха реализирани върхове в инсталирането на евтини слънчеви панели и термопомпи и бяха пуснати в употреба няколко нови нуклеарни централи.

 

България също даде своя принос - да вземем за пример със завършването на газопровода до Гърция и с контракта за потребление на турските терминали. Важно е тези старания да продължат с ускорени темпове и през актуалната година, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на континента.

 

Има капацитет за в допълнение понижение на цените през идващите няколко години.

 

Редица нови терминали за втечняване на газ ще бъдат приключени в Северна Америка, Катар и други производители, което ще усили предлагането на газ.

 

По-ниски цени се реализират и с сключване на дълготрайни контракти в конкурентна среда. Конкуренция за газа от по-евтини локални източници на сила също лимитира цената му.

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР