Зрителите могат да застанат в средата на т.нар. ивица на

...
Зрителите могат да застанат в средата на т.нар. ивица на
Коментари Харесай

Възстановиха Берлинската стена като виртуално преживяване

Зрителите могат да застанат в средата на така наречен „ линия на гибелта ”

Берлинската стена последователно се трансформира в същинска цитадела, дълга 160 км
(снимка: CCO Public Domain)

Берлинската стена е реалност още веднъж – само че този път във тип на виртуално прекарване. В YouTube и VR младежите могат да видят неочакваната поява на преградата, разцепила Берлин през средата и цяла Германия, ставайки „ очевидци ” на повдигането на сивите стени и охранителните кули от 1961 година нататък.

Разбира се, търпеливите могат да видят и края й – разбиването на стената 30 години по-късно, отбелязва Ройтерс. Във виртуаното шоу феновете застават паралелно до трима младежи на улица в жилищен квартал, с цел да станат очевидци на появяването на първата бариера – направена единствено с бодлива тел, която за една нощ е опъната през Берлин.

Стената отделя източната част на града, окупирана от Съюз на съветските социалистически републики. Тя е издигната, с цел да спре германците от западната част на страната да бягат в посока Запад.

Постепенно стената е укрепена, като се трансформира в същинска цитадела, дълга 160 км. Най-малко 138 души са намерили гибелта си в опити да избягат в западната част на Берлин.



Сега новите технологии разрешават на феновете да застанат в средата на по този начин наречената „ линия на гибелта ” по продължение на стената, с цел да усетят нейния мащаб и чувството за опасност.

„ Мисля, че е в действителност значимо да накараме младежите да преживеят тази история, тъй като има една друга, по-голяма история към Берлинската стена и слагането на загради и затварянето на граници ”, споделя режисьорът на шоуто Джоф Уилсън.

„ Искаме хората да го преживеят освен като исторически документ, а като нещо, което могат да подхващат и [което има] и прочувствено влияние ”, добавя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР