Зрелищно бе взривена днес старата 17-етажна недостроена сграда на ИПК

...
Зрелищно бе взривена днес старата 17-етажна недостроена сграда на ИПК
Коментари Харесай

Зрелищно сринаха 17-етажната ИПК „Родина“


Зрелищно бе взривена през днешния ден остарялата 17-етажна недостроена постройка на ИПК „ Родина “.Теренът бе обезопасен авансово, а по близките здания и улици се събраха любопитни фенове.

Подготовката за врзива траеше няколко месеца, като бяха изнесени голям брой огромни бетонни части, и е оставена единствено най-грубата структура на постройката. С един гърмеж с 14 серии високата постройка на ИПК “Родина” бе съборена от първия път. По-малката, ниска постройка, ще бъде срутена етаж по етаж.

След гърмежа стартира разчистване на” Цариградско шосе” от парчета и възможни вреди по близките здания. Ако има такива, те ще бъдат поети от компанията, ангажирана с гърмежа на постройката.

Теренът с емблематичната недостроена постройка е към 60 декара и е благосъстоятелност на компанията „ Изток Плаза “ на доктор Михаил Тиков, който е притежател и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „ Булфарма “.

Все още няма изясненост защо ще се употребява разчистеният терен. В момента интернационална компания изготвя изследване и отчет, въз основата на който ще се уточняват капиталовите планове.

Високата постройка беше строена преди 33 години за да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с доста издания.

Историята на ИПК „ Родина “ стартира преди повече от 40 години, когато страната взема решение да построи печатница, дружно с корпус за публицисти и редакция на официоза „ Работническо дело “. Сградата остава недостроена и на недодялан градеж след демократичните промени, откакто страната изпада в неспособност да погасява заемите си и строителството на обекта се замразява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР