Знанието е сила, а силата дава свобода и независимост. 15

...
Знанието е сила, а силата дава свобода и независимост. 15
Коментари Харесай

В Сливен зам.-министър Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода

Знанието е мощ, а силата дава независимост и самостоятелност. 15 септември е един от най-светлите празници, тъй като образованието е най-прекият път към реализиране на цели и желания.

Пожелавам ви да не спирате да мечтаете и, посредством знанието да постигнете фантазиите си. На добър час! “

С тези думи заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова откри образователната година в местата за отнемане от независимост. 

Ресорният заместник-министър и основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов бяха посетители на тържеството в Средно учебно заведение „ Аргира Жечкова “ към пандиза в Сливен, което преди месеци празнува своя 50-годишен празник.

Там през тази образователна година ще се образоват 52 дами, изтърпяващи наказване отнемане от независимост, разпределени в 11 паралелки. Освен общообразователна подготовка, на лишените от независимост дами в пандиза се обезпечава опция и за професионална подготовка за шивач. Училището в Сливен има филиали в пандизите във Варна и Бургас, в които през тази година са се записали над 80 лишени от независимост мъже. 

Статистиката на ГДИН демонстрира, че от 5541 лишени от независимост във всички затвори в страната, 825 са включени в образователната активност през 2022/2023 година Системата на пандизите разполага със седем междинни учебни заведения и шест филиала към тях, като образованието е от 1-ви до 12-ти клас. Тази година първокласниците в местата за отнемане от независимост са 58, а тези в 12-ти клас – 24. Традиционно се резервира най-високият сбор на учениците в София – 211, в Поправителния дом за малолетни младежи към пандиза във Враца те са 13.

Учебният развой в местата за отнемане от независимост е съгласуван с нормативната уредба на Министерството на правораздаването и Министерството на образованието и науката и се прави от квалифицирани педагогичен фрагменти по стратегии, одобрени за всички възпитаници. 

По-късно заместник-министър Павлова и гл. комисар Йорданов посетиха пандиза в Стара Загора, където се намира най-голямото учебно заведение в пенитенциарната система – СУ “Поп Минчо Кънчев ”. През тази образователна година то ще посрещне 178 възпитаници, лишени от независимост. 

Ресорният зам.-министърподари на двете учебни заведения последно издание на Официален правописен речник на българския език и томове българска класическа литература.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР