Знаковото читалище Светлина-1861 в град Шипка продължава да се руши,

...
Знаковото читалище Светлина-1861 в град Шипка продължава да се руши,
Коментари Харесай

Граждани: читалището в Шипка вече става само за декор на филм на ужасите

" Знаковото читалище „ Светлина-1861 ” в град Шипка продължава да се разрушава, а обещанията на министър Боил Банов отпреди година да възвърне постройката на емблематичната културна институция по този начин и не доведоха до позитивни, „ забележими “ резултати ", оповестяват от съдружие „ Словеса “.
Те показват, че това е едно от най-красивите читалища в Южна България. Към днешна дата то тъне в тотална съсипия, установяват от сдружението. Читалището е издигнато през 1930 година, а просторният му салон е като едно същинско умалено копие на огромната зала на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в София. През 1993 година читалищната постройка с неповторимата си архитектура, издигната със средствата и труда на родолюбивите шипченци, е изоставена на произвола на ориста и оттогава тя се разрушава заради липса на средства за поддръжка и поправки.

От сдружението напомнят, че тъкмо преди една година на формалния уебсайт на Министерство на културата бе качена следната „ оптимистична “ информация: „ Сградата на читалище „ Светлина-1861 “ ще се възвърне и ще се употребява единствено за културна активност, съобщи министърът на културата Боил Банов, който през днешния ден посети град Шипка, срещна се със положението на постройката и беседва с кметовете на Казанлък и Шипка - надлежно Галина Стоянова и Василка Панайотова, регионалния шеф на Стара Загора - Гергана Микова и основния проектант на община Казанлък - проектант Георги Стоев “.
" За най-голямо страдание, и до през днешния ден обаче няма индикации от Министерство на културата да са изпълнили даже и отчасти своето заричане ", показват мнението си от съдружие " Словеса ". " Старата постройка на Народно читалище " Светлина-1861 " - едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история, което десетилетия наред бе духовно средище освен за шипченци, продължава да е потънала в пепел и прахуляк и става единствено за фон на филми на ужасите ", акцентират от сдружението.

Те допълват, че най-крещящ знак на разрухата в тази реликва е огромният черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, към днешна дата е пренебрегнат като остаряла непотребна движимост измежду потрошените столове на превъзходния в миналото читалищен салон . " Но на никого от висшите държавни служители в Министерство на културата сякаш не му пука, уви, от това ", показват от гражданското съдружие.
От там допълват, че " нежеланието на институциите да създадат нужното за възобновяване на емблематичната читалищна постройка в Шипка е озадачаващо. А в тази ситуация явно не става дума и за липса на финансов запас, защото напълно неотдавна от Министерство на културата, да вземем за пример, обилно отпуснаха впечатляващата сума от 500 000 лв. за изработването на апаратура от плоскости от фибран и лавици от плексиглас, с която България се показа на 58-то Биенале на изкуствата във Венеция ".
" Нищо не пречеше най-малко половината от тези 500 хиляди лв. да бъдат пренасочени тази пролет точно за спасяването на читалищната постройка в град Шипка ", безапелационни са от гражданското съдружие и чакат институциите и най-много – културното министерство, най-накрая да се засилват и да изпълнят поетите си задължения към едно от най-старите читалища в България, каквото е Народно читалище " Светлина-1861 " в Шипка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР