Знакова среща на Си Цзинпин с по-ниския по ранг Михаил

...
Знакова среща на Си Цзинпин с по-ниския по ранг Михаил
Коментари Харесай

Готви ли се Китай за Русия след Путин?

Знакова среща на Си Цзинпин с по-ниския по сан Михаил Мишустин Войната в Украйна заплашва тактиката на Пекин в Европа
 

Войната в Украйна беше събитието, което отключи неповторими по рода си връзки сред китайския водач Си Цзинпин и президента на Русия Владимир Путин. Двамата непрестанно показват себе си като непреклонни съдружници, ангажирани с продължително съдействие, целящо да преодолее световното владичество на Съединени американски щати. Но Си може да не е толкоз уверен, колкото наподобява, че неговото прокламирано " партньорство без граници " с Путин ще издържи теста на времето, изключително на фона на слуховете, че съветският президент страда от съществено заболяване или че може да бъде свален посредством дворцов прелом. Анализатори считат, че Си евентуално към този момент се стреми да сътвори по-тесни връзки с евентуални наследници на съветския президент. Андерс Ослунд, икономист и теоретичен помощник в Атлантическия съвет, споделя, представен от изданието " Бизнес инсайдър ", че Си към този момент даже не се крие, а показва по-тесни връзки с министър-председателя Михаил Мишустин. По време на визитата на Си в Москва през април, той организира рядка по рода си среща на четири очи с Мистушин, напомня Аслунд и прибавя, че през май, китайският министър председател Ли Цян предложения Мишустин в Китай, където " го одобри в Голямата зала на народа, още веднъж изцяло отвън елементарните граници на китайския и съветския протокол ". " Защо Мишустин беше поканен, а не Путин? Това може би не се хареса на съветския водач ", пита се Ослунд. Като доказателство за недоволството на Путин той показва отсъствието на Мишустин от идващите съвещания на Съвета за сигурност на Русия, чийто непрекъснат член е министър председателят. Анализаторът има вяра, че цялото това развиване на събитията е може би най-хубавото доказателство досега, че Китай се стреми да култивира различни връзки с Русия.
-->
Името на Михаил Мистушин по-рядко се появява в спекулативните разбори за евентуалните наследници на Путин. Бивш началник на данъчната работа на Русия, той е построил известност на ефикасен управител, само че не и на ястреб в ръководството в Москва. Според съветската опозиционна медийна организация " Медуза " Мишустин не е играл " никаква роля " в провеждането на войната на Путин в Украйна и даже не се включва интензивно в дейностите по провеждането й.
Кремълогията
В затворения свят на съветската и китайската политика, където надеждната информация за мнението на водачите по един или различен въпрос е необичайност, анализаторите от дълго време разчитат на фини и едвам забележими сигнали, както и на откъслечна информация, с цел да разчетат водещата динамичност на властта. Този лов на информация, съпроводен с систематизирания и прогнози за бъдещето, става прочут като " кремълогия " (на англ. kremlinology) още във времената Студената война. Той се оказва доста жив и през днешния ден, тъй като изискванията на достъп до информация не са се трансформирали изключително. Всичко отново е скрито, а всяка среща на Владимир Путин с по-ниско или по-високо сложени в йерархията на Кремъл чиновници става обект на седмици на спекулации. Налага се същите способи да се ползват и във връзка с потайния свят на политиката в Пекин. Четейки сред редовете, анализаторите са разкрили признаци на прикрито напрежение в връзките сред Путин и Си Цзинпин, като да вземем за пример отхвърли на Си да утвърди нов газопровод от Сибир до Китай, което дефинират като игра за властово превъзходство. Си я употребява, с цел да подчертае новата взаимозависимост на Русия от Китай.

Като се регистрират слуховете за здравето на Путин и спекулациите, че едно съветско проваляне в Украйна може да подкопае ръководството му, доста страни си показват друга " следпутинова " обстановка. Съответно претеглят последствията от всяко допустимо развиване за вътрешната и външната политика на Русия.



Твърде рано е обаче да се допуска, че Си Цзинпин би предпочел да си има работа с различен лидер в Кремъл. Нарастващата активност на споделените им недоволства против въздействието на Съединени американски щати и целта, който и двамата са сложили върху задълбочаването на китайско-руските връзки, към този момент прави заключенията преждевременни.
Развитието на спора в Украйна като катализатор
Плановете на Си Цзинпин към този момент се объркват от несигурността на войната в Украйна, което нервира китайския президент, който предвкусва сладка победа в новия международен ред. Но този нов ред не може да настъпи преди да се види краят на спора, а той към момента остава уравнение с незнайни. Провалят се и проектите на Китай за по-тясно съдействие с Европа, в това число посредством тактиката за възобновление на " Пътя на коприната ", станала известно под името " Един пояс, веднъж ".

Зелената сила и технологиите, които би трябвало да " подхранят " новия път, до неотдавна бяха визитните картички на Пекин в страните от Европейски Съюз и ключът към китайска доминация на пазарите на Съюза. Но в този момент, поради пагубната война  в Украйна, Китай е изправен пред път, който не води до на никое място в Европа. Даже в противен случай, Старият континент към този момент не харесва Си, тъй като счита, че той не може да озапти възприеманите като нереални желания на Путин. А това, че пипа внимателно когато стане дума за Москва, носи нови произшествия в Украйна.

През последните дни следеното разрушение на язовирната стена на " нова Каховка " по заобиколен метод изпрати проектите на Си за Европа съвсем към цялостен неуспех. Екологичното опустошаване, което продължава вследствие на приписваната на Москва истерична акция с увреждането на язовира и последвалите невиждани наводнения, е в безспорен контраст с прокламираното от Китай предпочитание да работи с Европа за по-добро бъдеще във връзка с замърсяването на околната среда. Физическите рискове, породени от наводненията за дивата природа, земеделските земи, селищата и водоснабдяването, бързо се усложняват от замърсяване с промишлени химикали, петрол и други смъртоносни закани.
Може да стане и по-лошо
Всеки миг може играта да загрубее още повече. Запорожката атомна електроцентрала, която е ситуирана по-нагоре по течението на река Днепър и разчита на водата от язовира за изстудяване, също е евентуална екологична бомба. Независимо от подземните води и различните доставки за изстудяване, надалеч по-големият риск за АЕЦ, а оттова и за Китай, е откритото предпочитание на Путин да употребява екологичните бедствия в гонене на военните си цели в Украйна.

Сега Пекин е изправен пред избора да работи или не. Икономиката на Китай към момента се бори с последствията от коронавирус пандемията и остава притисната от към този момент отчасти спрялата самодейност " Един пояс, веднъж ". Си Цзинпин освен е изправен пред несъблюдение от страни, участващи в самодейността, само че заради продължаващата му безмълвна поддръжка за войната на Путин в Украйна, той рискува да загуби обилни задължения на Европа във връзка с Китай. Това още веднъж ни връща към признаците, че Пекин осъзнава в каква стратегическа тежест се трансформира Владимир Путин. Явният знак, даден със срещата на Си и Мишустин, е повече от сладкодумен. В исторически проект китайските водачи постоянно са били доста прецизни в спазването на протокола и в това да се срещат единствено с равните на тях водачи. Следователно това, че Си се срещна с длъжностно лице (Мишустин) под неговия сан, беше значим знак.

Мишустин е скромен технократ, само че не и идеолог, не и упорит лидер, който може би се възприема от Пекин като по-идеалния пазач на Кремъл след ерата на Путин. И като се има поради непрестанно възходящата икономическа взаимозависимост на Москва от Китай, е доста подозрително в Русия да е минало неусетно финото " помазване " на Мишустин от страна на Си, като допустим правоприемник на Путин и в името на отбраната на икономическите ползи на Пекин. Засега Си е подготвен да играе двойна игра, написа американското издание " Дъ Хил ". Военното намаляване на Запада играе в интерес на китайския водач във връзка с всевъзможни проекти за справяне с Тайван. Несъмнено това е карта, от която той не желае да се откаже незабавно, както се вижда от взаимните руско-китайски учения във водите на Тихия океан (Източнокитайско море). Въпреки това търпението на Си по отношение на Путин и неговата конфликтна политика евентуално е на привършване. Китай не може да си разреши инициирана от Русия нуклеарна злополука в Европа, било то посредством потреблението на тактически нуклеарни оръжия в Украйна или посредством злополука, провокирана в атомна централа. През 2022 година Китай е бил третият максимален покупател на износа на Европейски Съюз и най-големият източник на импорт за Европейски Съюз, надлежно с 9% и 20,8 на 100. Си Цзинпин сигурно схваща, че безразсъдното заличаване на язовир " Нова Каховка " от Путин (а това е единствено един знак от доста!) рискува да съсипе стремежите му за зелена енергийна версия на " Един пояс, веднъж " в Европа. На собствен ред администрацията на Байдън и Европейски Съюз, прекомерно кротки до момента, би трябвало да изяснят на Си неговата отговорност да овладее нрава на Путин. Защото в случай че съветският водач продължи да вреди на китайските ползи на запад, тогава Пекин рискува да изпадне в ситуацията на парий. За стопанската система на Китай това ще е същинска злополука, а за бъдещето на страната в стратегически проект - ново закъснение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР