Знаете ли защо ядковите, соевите и бадемовите млека са по-скъпи?

...
Знаете ли защо ядковите, соевите и бадемовите млека са по-скъпи?
Коментари Харесай

Знаете ли защо ядковите, соевите и бадемовите млека са по-скъпи?

Знаете ли за какво ядковите, соевите и бадемовите млека са по-скъпи? Млякото на растителна основа е доста известно през последното десетилетие. Но високите цени карат някои хора да се връщат към млечните артикули. 

Цената на млеката на растителна основа у нас 

Защо хората се отхвърлят от млечните артикули?

По-скъпо ли е развъждането на овес от това на животни?

Поскъпнало ли е ядковото мляко от предходната година насам?

Популярността на този тип млека се дължи частично на опасенията от климатичната рецесия: млечната индустрия е неповторимо нездравословна за околната среда частично заради количеството метан, създавано от едрия рогат добитък, споделя Guardian.

Другата учреден причина се дължи на това, че мнозина минаха към немлечни артикули, като се позоваха на опасения по отношение на жестокостта към животните и веганството. При други се следи възходяща нетърпимост към лактоза, както и опасения по отношение на мазнините и захарта и даже терзания за положителния тип на кожата, т.к. доста хора получават акне, като реакция от млечните артикули.

Има доста неща, поради които растителните млека са за предпочитане пред млечните, само че в едно отношение несъмнено не са: те костват два пъти повече от положителното, старомодно краве мляко, което построява здрави зъби и кости и пази от остеопороза в продължение на хиляди години.

Цените у нас

Проверихме цените в комерсиалната мрежа в България. Към днешна дата, в българската комерсиална мрежа, цената на 1 л. прясно мляко (3,2%-3,8%) варира сред 2,99 лева и 3,52 лева. според платформата foodprice.bg

 Ядковите млека не са обект на проучване на платформата, само че в няколко онлайн магазина виждаме, че 1 л. соево мляко коства 6,45 лева, бадемовото е 7,49 лева, овесеното е 6,49 лева, оризово – 6,49 лева, лешниково 7,49 лева. От посочените суми виждаме, че цените са двойни на тези на животинския артикул.

Но за какво растителните млека са толкоз скъпи, когато в действителност не са нищо повече от шепа овесени ядки, бадеми или соеви зърна, смлени в блендер с малко вода? Както показва един остроумен консуматор на Twitter, сигурно развъждането на овес не коства толкоз, колкото коства една крава.

И до момента в който развъждането на овес към момента не коства толкоз доста, колкото развъждането на крава, цената на овеса е най-висока за всички времена. Да не забравяме фактори като по-висока инфлация, увеличени транспортни разноски, заплати, торове…

Други артикули, като бадеми, соя, захар и царевица, също покачват цената си. И тук имаме и нормалните разноски за правене на бизнес, в това число пакетиране, маркетинг и научноизследователска и развойна активност. Като цяло цената на растителните млека е с 13%-14% по-висока, в сравнение с беше преди година. Растителните млека към момента са относително млада промишленост от към 2009 година, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР