Знаете ли колко зъби има човек? Всички възрастни имат приблизително

...
Знаете ли колко зъби има човек? Всички възрастни имат приблизително
Коментари Харесай

Колко зъби има човек и кога сменяме млечните с постоянни

Знаете ли какъв брой зъби има човек?

Всички възрастни имат почти идентичен брой зъби – 32 с мъдреците. Това е единствено в случай че всички ваши мъдреци са поникнали или не са ви били вадени зъби.

Зъбите са значима част както от вашата костна конструкция, по този начин и за храносмилането ви.

Колко зъби има човек с мъдреците?

Временните млечни зъби стартират да падат още на 5 години, а в това време стартират да никнат непрекъснатите зъби, които са 32 броя.

Постоянните зъби при възрастни включват резци, кучешки зъби, предкътници и кътници:

  • 8 резци.  Вашите четири предни зъба от горната страна и изпод са тънки и остри, те служат за отхапване (откъсване, захапване) на хапки храна. Резците също ви оказват помощ да усетите структурата и типа на храната, която ядете. Резците нормално са първият набор от зъби, които никнат и се появяват на възраст към 6 месеца.
  • 4 кучешки зъба.  Острите зъби от горната страна и изпод се наричат кучешки зъби. Те служат за задържане и скъсване на храна. Първите млечни кучешки зъби изникват на възраст сред 16 и 20 месеца. Първо порастват горните кучешки зъби, последвани от долните кучешки зъби. При непрекъснатите е назад – първо изникват долните кучешки зъби на към 9-годишна възраст, а по-късно горните на 11 или 12-годишна възраст.
  • 8 предкътници . Тези зъби са сред кучешките и кътниците. Имате четири предкътника от горната страна и четири изпод. Подкътниците служат за накъсване на хапките. Кърмачетата и дребните деца нямат предкътници, защото тези зъби стартират да никнат едвам на 10-годишна възраст.
  • 12 кътници. Имате осем кътника от горната страна и изпод. Те имат необятни дъвкателни повърхности, с цел да смилат храната, преди тя да бъде погълната дефинитивно. Те включват и мъдреците, вашият трети комплект кътници, които могат да се появят още при започване на 20-те години и постоянно се отстраняват.

Имайте поради, че не всеки възрастен може да побере комфортно всички 32 зъба в устата си. Защото не всеки има задоволително място в устата си за тази последна група зъби.

Понякога мъдреците са залепнали под венците. Това значи, че те нямат място за напредък. Ако нямате място за зъбите си на мъдростта, най-вероятно ще би трябвало да ги премахнете.

Това е по този начин тъй като, съгласно науката човешките челюсти са почнали да се свиват и са станали по-малки, след прехода към земеделието. Това се дължи на обстоятелството, че храната към този момент била по-лесна за дъвчене, а това не изисква огромна и мощна челюст.

Колко зъби имат бебетата?

когато се интересувате какъв брой зъба има човек, би трябвало да извършите разлика сред млечните и непрекъснатите зъби. Научихте, че непрекъснатите са 32, само че какъв брой са млечните?

При бебетата зъбите стартират да никнат когато са на към 6 месеца. Но не е нечувано да видите 3-месечно дете със зъб или 1-годишно дете единствено с един зъб.

Всички млечни зъби би трябвало да са налични, когато детето е на възраст сред 2-3 години.

Млечните зъби се назовават ​​още първоначални или краткотрайни. Млечните зъби са 20 броя: 10 от горната страна и 10 изпод.

Въпреки че млечните зъби са „ краткотрайни “, значимо е те да се поддържат чисти и да бъдат здрави. Кариесът на млечните зъби може да повлияе неподходящо на непрекъснатите зъби.

Мийте млечните зъби на детето си цели 2 минути, тъкмо както вършиме и вие.

Защо имаме мъдреци?

Някъде между 17 и 21 години, множеството възрастни ще получат своя трети набор от кътници. Тези кътници са по-често наричани мъдреци.

Зъбите се категоризират съгласно тяхното разположение и функционалност. По-острите зъби могат да раздерат храната на по-малки части, а по-плоските зъби смилат храната.

Зъбите на мъдростта са по-плоският тип зъби, наречени кътници. Те са в задната част на устата ви. Възрастните получават три комплекта кътника от горната страна и изпод и от двете страни на устата.

От ранна детска възраст до ранна юношеска възраст хората развиват първия си набор от зъби (млечни зъби), губят ги и още веднъж получават напълно нов комплект (постоянни зъби). Следва къса пауза, при започване на зрялата възраст, се появява последният набор от зъби (мъдреци).

Наричат се мъдреци, тъй като те са последните зъби, които се появяват. Предполага се, че сте „ по-мъдри “, когато тези зъби изникнат.

Устройство на зъбите

След като научихте какъв брой зъби има човек, разберете и тяхното устройство.

Всеки зъб има три пласта: гланц, дентин и пулпа.

  • Емайл.  Емайлът е забележимият, бял, външен пласт. Тази твърда повърхнина защищава вътрешните пластове на всеки зъб от увреждане, изгниване или пострадване. Емайлът е най-твърдата тъкан в цялото човешко тяло.
  • Дентин.  Това е междинният пласт на зъба, който е най-подобен на костната тъкан. Дентинът съставлява по-голямата част от зъбната конструкция.
  • Пулпа. Пулпата е живата вътрешност на всеки зъб и най-вътрешният пласт. Пулпата се състои от кръвоносни съдове и нерви (съединителна тъкан).

Частта от зъба над линията на венците се назовава коронка. А частта от зъба под линията на венците се назовава корен, който прикрепя зъба към челюстната ви кост.

Заключение

В последна сметка, в случай че би трябвало да си отговорите на въпроса какъв брой зъби има човек през живота си, отговора е 20 броя млечни + 32 непрекъснати, прави 52 зъба.

Сред 32-те зъба всеки има своя функционалност в процеса на дъвчене и хранене. Грижете се добре за зъбите си и поддържайте венците си здрави, с цел да избегнете кариеси и други цялостни здравословни проблеми.

Постоянни зъби
име на зъба брой
резци 8
кучешки зъби 4
предкътници 8
кътници 12

таб. 1 (колко зъба има човека)

Често задавани въпроси

Колко са зъбите в устата?

Повечето възрастни имат 32 зъба, откакто всичките им зъби са поникнали. Това включва мъдреците, които порастват в задната част на устата. Те нормално порастват по-късно.

Коя е най твърдата тъкан в тялото?

Емайла е най-твърдата тъкан в тялото, покриваща част или цялата коронка на зъба при бозайници. Емайла се състои най-вече от минерали, съдържащи калций и фосфат. Емайлът не е жив и не съдържа нерви.

Прочети Още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР