Знаете ли, че всеки тип кожа реагира различно на всяка

...
Знаете ли, че всеки тип кожа реагира различно на всяка
Коментари Харесай

Какъв е вашият тип кожа и как да се грижите за нея

Знаете ли, че всеки вид кожа реагира друго на всяка съставна част? Търговските артикули, направени за всички, може в действителност да не са най-хубавият избор за вашата кожа. Ето за какво познаването на вашия неповторим вид кожа е извънредно значимо за вашата грижа за лицето.
Какви са другите видове кожа?
Нормалната кожа не е нито прекомерно мазна, нито прекомерно суха. Има уравновесено произвеждане на себум и положително кръвообращение.

Мазната кожа, разумно, се характеризира с лоен тип. Този вид кожа е предразположена към появяването на акне. Мазната кожа е резултат от прекалено произвеждане на себум.

Характерно за сухата кожа е лющещата се и груба текстура. Понякога може лицето да се усеща плътно и да провокира раздразнение.

Комбинираната кожа е композиция от мазна кожа и суха кожа. Обикновено при смесен вид кожа Т-зоната е мазна, а бузите сухи.

Ако кожата ви се зачервява от пикантна храна и реагира неподходящо на нови артикули, то вие евентуално имате сензитивна кожа.
Как да определите вашия вид кожа?
Вземете лист попивателна хартия и деликатно го потупайте по лицето си. Дръжте го против ярка светлина. Ако виждате малко или никакво омазняване, евентуално имате суха кожа. Ако хартията попие малко себум от Т-зоната, имате смесена или естествена кожа. Ако поеме омазняване от всички елементи на лицето ви, евентуално имате мазна кожа.

Почистете кожата си с мек почистващ артикул и подсушете деликатно. Оставете го чисто (без да нанасяте никакъв продукт) за половин час и по-късно проверете бузите, носа, челото за омазняване. След още половин час забележете дали кожата ви наподобява изсъхнала при всяко придвижване на лицето или усмивка. Ако усещате кожата си опъната, евентуално имате суха кожа, до момента в който, в случай че е лъскава по носа и челото, имате комбинирана кожа. Ако бузите, носът и челото ви наподобяват лъскави, имате мазна кожа.
Как да разпознаем вида си кожа и да се грижим вярно за нея?Нормален вид кожа
Нормалната кожа се назовава още " еудермична ". Това значи, че е добре уравновесена. Не е нито прекомерно мазна, нито прекомерно суха. Нормалната кожа нормално има уравновесени равнища на рН и произвеждане на себум.
Гладка текстура;Фини пори;Няма чувствителност;Без петна;Малко или никакви пробиви;Сияен загар.
Ако имате естествена кожа, не е нужно да ползвате кой знае какъв брой артикули. Въпреки това би трябвало да си поставите за цел да останете здрави, хидратирани и да следвате главен режим на грижа за кожата.
Бъдете хидратирани - в случай че не пиете задоволително вода през целия ден, кожата ви може да изсъхне и да стартира да се лющи. Това също може да докара до прекалено произвеждане на себум;Носете слънцезащитен крем - той е наложителен за цялостното поддържане на здравето на кожата. Директното излагане на слънце може да изсуши кожата ви, да аргументи бръчки и тъмни петна. Препоръчва се слънцезащитен крем без масла, с цел да се избегне запушването на порите на кожата;Хидратиращи кремове - те са наложителни за всеки вид кожа. Те поддържат кожата влажна и я защищават от свръхпроизводство на себум;Премахнете грима си преди лягане - гримът може да запуши порите и да докара до пъпки. Сигурни сме, че желаете да избегнете това;Измийте/почистете лицето си преди лягане - даже и да не носите грим, измивайте лицето си всяка вечер преди лягане. Мръсотията и бактериите могат да запушат порите.Мазен вид кожа
Мазната кожа е главно резултат от несъразмерното произвеждане на себум. При този вид кожа има несъразмерна мастна секреция и лицето е най-вече лъскаво, изпотено и по-склонно да страда от акне, черни точки и други
Лъщене;Отворени/големи пори;Склонност към обриви;Черни точки, петна и др.Хормонални промени - хормоналният дисбаланс по време на пубертета или бременността може да докара до мазна кожа;Климат - къде живеете и сезона могат да допринесат за мазната кожа. Ако живеете във влажна или гореща среда, това може да е повода за омазняването на кожата ви;Генетика - огледайте се към себе си. Вашите близки членове на фамилията имат ли мазна кожа? Ако отговорът е да, най-вероятно и вие имате;Големи пори - теса склонни да създават повече себум.Прекалено ексфолиране/използване на груби сапуни- от време на време това, което смятате, че способства за блестящата кожа, в действителност може да е причина за утежняване на здравето на кожата. Ексфолирането прекалено много или прекомерно мощно може да подтиква производството на себум. Използването на нападателни химикали, които не са подобаващи за вашия вид кожа, също може да способства за мазната кожа.Хидратирайте постоянно - това ще поддържа кожата ви овлажнена и ще я защищити от свръхпроизводство на себум. Изборът на верния хидратиращ крем е значим. За мазна кожа се предлага лек подобен, на основата на лосион;Пийте доста вода - пийте задоволително вода, с цел да поддържате кожата си хидратирана. Това ще й попречи да се омазнява излишно;Мийте лицето си два пъти дневно - по този начин щепремахнете мръсотията и бактериите, които могат да запушат порите ви. Но не прекалявайте с миенето. Прекомерното измиване може да отстрани потребните мазнини от кожата ви. Това може да докара до сензитивна кожа и да я направи по-склонна към омазняване;Подбирайте гримовете си - избягвайте потреблението на пълнис химикали, плътни артикули и съставки за грижа за кожата. Вместо това потърсете некомедогенни артикули за грим, които няма да запушат порите. Освен това използвайте нежни почистващи препарати и не търкайте. Уверете се, че сте отстранили всичките си останки от грим, преди да си легнете;Избягвайте непрекъснато да докосвате лицето си - в случай че имате лоен вид кожа, пъпки и петна може би не са нещо извънредно за вас. Въпреки това би трябвало да избягвате изстискването на пъпки, с цел да предотвратите по-нататъшно разпространяване.Сух вид кожа
Липсата на влага в кожата може да докара до лющене и недодялан тип. Това се назовава суха кожа. Тя е склонна да създава по-малко себум и й липсва жизнеспособност. Този вид кожа еуязвимкъм измененията във времето.
Лющеща се и груба кожа;Неравномерна текстура;Сърбеж;Кожата се усеща опъната;По-видими фини линии;По-малко разтегливост на кожата.Генетика - в случай че множеството от членовете на вашето семейство имат суха кожа, е евентуално и вие да имате такава;Сезон - сухата кожа е по-често срещана в изсъхнал климат и през зимния сезон заради липса на влажност;Дълги душове - в случай че прекарвате дълги часове под душа, това може да затрудни снабдяването накожата ви снеобходимите й мазнини;Възраст - снапредване на възрастта производството на себум в кожата ви понижава. Това може да докара до лющене на кожата.Хидратирайте кожата си постоянно незабавно след къпане, с цел да я поддържате мека;Не прекарвайте прекалено много време под душа. Вземайте по-кратки душове, не повече от два пъти дневно;Потупвайте нежно кожата си, до момента в който я подсушавате. Не търкайте;Пийте доста вода, с цел да поддържате кожата си хидратирана;Използвайте слънцезащитни артикули, с цел да предотвратите дехидратацията на кожата си;Носете ръкавици, до момента в който употребявате домашен препарати, почистващи препарати и др.Комбиниран вид кожа
Комбинираната кожа е комбинация от два вида кожа - суха и мазна. Този вид кожа би трябвало да бъде добре предпазен от слънчева светлина, защото е по-мазна от другите видове кожа и е сензитивна към увреждане от слънцето.
Мазна Т-зона и сухи бузи;Пъпки единствено по челото, брадичката и носа;Чувствителна кожа към бузите;Големи, отворени пори;Лъщяща кожа;Генетика - в случай че някой от вашите родители и други членове на фамилията имат комбинирана кожа, евентуално и вие имате такава;Продукти - от време на време нападателните артикули могат да причинят смяна в вида кожа и да допринесат за несъразмерното произвеждане на себум в Т-зоната;Климат - може да видите смяна в вида на кожата си според от смяната в климата. Например лятото кожата ви може да бъде мазна, а през зимните месеци - суха.Използвайте почистващи артикули - в случай че имате комбинирана кожа, порите в Т-зоната ви са по-големи от тези в останалата част от лицето ви. Препоръчва се потреблението на гальовен почистващ продукт;Ексфолирайте деликатно и понякога - ежедневното ексфолиране не се предлага за всеки вид кожа, защото може да отстрани потребните мазнини от нея. Когато ексфолирате, не търкайте прекалено много Т-зоната. Твърде мощното триене може да повреди кожата ви;Носете слънцезащитен крем - тойе наложителен артикул за грижа за кожата. Изберете слънцезащитен крем без масла, в случай че имате комбинирана кожа;Използвайте разнообразни артикули за грижа за кожата - продуктите, които работят за суха кожа, могат да бъдат груби за мазна такава. Следвайте обособен режим на грижа за кожата за вашата Т-зона. Не използвайте едни и същи артикули за Т-зоната и останалата част от лицето. Например, използвайте два разнообразни типа хидратиращи кремове - компактен за бузите и лек за Т-зоната;Купувайте артикули без масла/без аромати - без значение дали става въпрос за слънцезащитен крем, или грим, купувайте артикули без масла, с цел да избегнете запушени пори. Освен това изберете естествени артикули за грижа за кожата без аромати, които успокояват кожата ви.Чувствителен вид кожа
Кожа, която елементарно се нервира и е по-реактивна от естествената кожа, се назовава сензитивна кожа. Тя е нежна, нормално склонна към загряване, зачервяване, сърбеж и така нататък и губи своята преграда, като по този метод разрешава на микроорганизмите и дразнителите елементарно да навлязат и да доведат до инфекции и алергични реакции.
Сърбяща и опъната кожа;Части от тялото ви имат неравна текстура;Става мазна през лятото;Изсъхва през зимата;Прави реакции след потребление на продукти;Зачервява се след баня с гореща вода;Зачервява се елементарно след ястие на пикантна храна;
Алергиите са по-тежки и от време на време могат да причинят затруднено дишане и гадене. Ако сте алергични към прахуляк, това не значи безусловно, че кожата ви е сензитивна.

В грижата за кожата може да сте алергични към избрана съставна част, само че кожата ви може да не е сензитивна. Може да успее да се приспособява към други артикули, които не съдържат тази съставна част. Въпреки това, в случай че имате сензитивна кожа, то тянай-вероятно ще реагира на нападателни химикали и артикули за кожа.
Направете тест за търпимост - това е наложително, в случай че не желаете да получите реакция. Не използвайте артикул, без да го тествате на ръката си. Изчакайте 24 часа. Ако кожата ви не реагира на него, продължете и го нанесете върху лицето си;Не прекалявайте с продуктите - купете мек почистващ артикул, хидратиращ крем и слънцезащитен крем. Не нанасяйте прекалено много артикули върху лицето си. Можете да започнете с мек почистващ артикул без сулфати, който не образува пяна върху кожата ви. Изберете артикули, дефинирани със съставки, които имат успокояващи свойства като екстракти от зелен чай, лайка и др.;Не вярвайте сляпо на етикета „ хипоалергенен “ - продуктите, за които се твърди, че са „ хипоалергенни “, не е наложително да са подобаващи за вас. Направете тест за търпимост, преди да приложите и тези продукти;Избягвайте горещите душове - дългите и горещи душове могат да ви накарат да се почувствате добре, само че могат да създадат сензитивната ви кожа алена и раздразнена. Избягвайте вземането на парещ душ, с цел да предотвратите утежняване.Основи вгрижата за кожата
Независимо от вашия вид кожа, би трябвало да следвате тези елементарни препоръки, с цел да отбраните здравето й и да имате ослепителен тип.
Винаги използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем, с цел да отбраните кожата си от UVA и UVB лъчи;Избягвайте контакт с директна слънчева светлина. Носетешапки, слънчеви очила и др.;Пийте задоволително вода;Измивайте деликатно кожата си постоянно. Избягвайте да употребявате прекалено много артикули, както и артикули, които съдържат мощни химикали;Хидратирайте кожата си понякога.Яжте доста пресни плодове, зеленчуци и така нататък Избягвайте да ядете нездравословни храни, прекомерно доста захар или пикантни храни;Спортувайте постоянно, с цел да се освободите от напрежението.Обобщение
Нуждите на нашата кожа се трансформират с течение на времето, заради което подхващаме нужните стъпки за идентифициране на нейните потребности е от решаващо значение, с цел да действа вярно и да наподобява най-добре.

Познаването на кожата ви е значимо, с цел да определите какви артикули да употребявате върху нея и по какъв начин да се справите с кожните си проблеми и проблемите като акне и тъмни петна. Така че, отделете малко време, с цел да разработите подходящагрижа за кожата си. Консултирайте се с кожен лекар, ако не сте сигурни за продуктите и резултата им върху вашата кожа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР