Знаете ли, че преди години хората в Европа са смятали,

...
Знаете ли, че преди години хората в Европа са смятали,
Коментари Харесай

Знаете ли, че преди години хората са смятали, че доматите са отровни?

Знаете ли, че преди години хората в Европа са считали, че доматното растение е отровно? Първата страна, която се среща с доматите на Стария континент е Испания, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за доматите. Това се случва някъде около 1527 година За първи път домати са открити на ацтекски пазар към 1520 година, по време на експедиция, ръководена от Ернан Кортес (бел.ред. испански конкистадор, оглавявал експедиция при започване на XVI век, унищожила страната на ацтеките и сложила огромна част от Мексико във властта на Испания). В средата на XVI век доматите са пренесени и в други страни на Европа.

Лекари и аптекари позволяват неточност в анализите си, като считат, че  веществото томатин е отровно. Това е по този начин, тъй като се смята, че е алкалоид, присъстващ в листа и незрели плодове, който има доста подобие с беладона, заради което мнозина предлагат да не одобряват като храна. 

Въпросното вещество томатин може да се получи от листата на доматите и лекува гъбни болести при индивида, животните и растенията. В някои страни обаче доста хора опитват с доматите и го включват в своите предписания. Така че, към 1700 година аристократите почнали да ядат домати, само че били уверени, че плодовете са отровни.

Във Франция пък го считат за плод афродизиак, заради което започнаха да го наричат  " Pomme d`amour ". 

Любопитно е, че първите домати, които са пристигнали в Испания и Италия, не са били червени, жълти. 

Друг любопитен факт е, че съгласно ботаниката доматът е плод, тъй като има семена и цъфтящо растение (растението домат). Според кулинарната подредба обач доматът е зарзават, защото има твърда текстура, мек усет и е съставна част за подготвяне на разнообразни ястия.

Колкото и необичайно да звучи, доматът е хем плод, хем зарзават. Защото това, което слагаме в чиниите си, са плодовете на растението Solanum esculentum, само че от кулинарна позиция доматите са зеленчуци. Някои зеленчуци, които не се считат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях с изключение на доматите, са патладжаните и пиперът. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като любеница, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове.

Може би, не цнаете, че разногласието дали доматът е плод или зарзават стига до съда през 1983 година. В делото американският съд взема решение, че оттова насетне доматите ще се одобряват като зарзават, а не като плод. Съдията афишира: доматите се числят от научна позиция към плодовете, само че предназначението им в кухнята е по-важно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР