Знаете ли, че наред с останалите си достижения италианският Ренесанс

...
Знаете ли, че наред с останалите си достижения италианският Ренесанс
Коментари Харесай

Енциклопедия бюрократика. Епизод 5: От бащата на счетоводството до бащата на социологията

Знаете ли, че наред с останалите си постижения италианският Ренесанс ни е дал и обликът на модерното счетоводство?

Петстотин години след появяването му ние използваме термините, похватите и средствата, разказани от един бенедиктински духовник на име Лука Пачоли.

Две години откакто Колумб потегля за Новия свят, през 1494 се появява неговият „ Трактат за сметките и числата “ и там за първи път се появяват понятията, с които работим и през днешния ден: дебит, заем и капитал.

Трактатът се трансформира в една от най-важните математически книги на европейския Ренесанс. В нея той намира приложения на аритметиката и алгебрата в решаването на бизнес проблеми. Наред с това, поставя основите на двустранното счетоводство. За този си принос Пачоли е наименуван „ бащата на счетоводството “, а трактатът му е приет за един от най-важните текстове в историята на капитализма.

 Макс Вебер
Според различен изтъкнат откривател на капитализма и един от бащите на социологията Макс Вебер, бюрократичното ръководство е гръбнакът на правовия ред и подсигурява господството на закона.

Вебер дава характерностите на чиновника: персонално свободен, работи по контракт, получава твърда заплата, има професионална подготовка, частен живот, обособен от служебния, разчита на кариерата и при избрани условия и резултати се изчаква по йерархията. Той съблюдава професионален дълг, сходен на етическия кодекс при лекарите, юристите, юристите и така нататък

Чуйте последния епизод на „ Енциклопедия бюрократика “, в която вземат участие Стоян Ставру, създател на уеб страницата „ Предизвикай правото “, лекар по гражданско и фамилно право, както и по философия, доцент в секция „ Етически проучвания “ при Българската академия на науките и с Петър Петров. Той е специализирал финансов и кредитен разбор по стратегии на Manchester Business School и Intitute for Finansial Services London. Експерт по проблемите на ликвидността и оборотния капитал на фирмено и отраслово равнище, финансовия и кредитен разбор, създаването на целеви и срочни бизнес стратегии, водещ съветник по финансов разбор, основен счетоводител, финансов и изпълнителен шеф на редица компании и създател на голям брой книги, в това число „ Счетоводство и финанси за нефинансови мениджъри “.

Снимки: Wikipedia
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР