Знаете ли, че етимологията на думата the blues“ (блус) призхожда

...
Знаете ли, че етимологията на думата the blues“ (блус) призхожда
Коментари Харесай

Робърт Джонсън – блусменът, продал душата си на Дявола

Знаете ли, че етимологията на думата „ the blues “ (блус) призхожда от израза the blue devils (сините дяволи), който значи духове на горест, потиснатост и меланхолия – все присъщи усеща за блуса. Случайно или не, мнозина блусари са имали репутацията на хора, забъркани със Сатаната. Най-известният от тях е Робърт Джонсън – пионерът на меланхоличния жанр, който въодушевява бъдещи величия като Ерик Клептън, Боб Дилън, „ Лед Цепелин “ и така нататък

Според легендата, в случай че на пълнолуние блус-китарист застане на кръстопът, персонално Принца на мрака ще пристигна да настрои китарата му и по този начин ще стане най-великият музикант в света. Говори се, че Робърт Джонсън се поддал на изкушението и сключил такава договорка с Дявола, a в репертората му участват части като «Me and The Devil Blues» („ Аз и Сатаната “) и «Hell Hound On My Trail».

Джонсън бил същински виртуоз на китарата, само че ревниво пазел стила си на свирене – случвало се даже, в случай че някой почне прекомерно доста да се взира в китарата му, да прекъсне своето осъществяване и да си тръгне с небрежно скалъпено пояснение. А методът по който по този начин вълшебно настройвал своята „ дяволска китара “ останал мистерия за всички, даже и за учениците му.

Легендарният блусмен умира прекомерно рано, едвам на 27, и влиза през парадния вход на печално известния Клуб 27. Макар да се знаело прекомерно малко за забуления му персонален живот, съгласно известна версия е имал връзки с омъжена дама и след това е токсичен със стрихнин в уискито от ревностния брачен партньор. Според други пък, договорът му с Дявола просто бил приключил и е станало време да си заплати сметката.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР