Знаете ли, че болестта на нашето съвремие - сънната апнея,

...
Знаете ли, че болестта на нашето съвремие - сънната апнея,
Коментари Харесай

Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за 1 нощ

Знаете ли, че заболяването на нашето съвремие - сънната апнея, не е безобидно положение? Тя е освен здравословен, а и обществен проблем. Това заболяване съставлява заплаха за здравето и живота, както за пациентите по този начин и за близките, предизвестяват пулмологът доктор Димитрина Стоянова и кардиологът доктор Ина Кирова от пловдивската денонощна клиника „ Медикус Алфа “.

„ Хората със сънна апнея страдат от унесеност денем, а някои от тях даже при дейни действия заспиват. Например, при шофиране, което може да докара до тежко пътно-транспортно произшествие “, показва доктор Стоянова.

Нейните думи се удостоверяват и от статистиката в Съединени американски щати - 20 % от злополуките в страната са точно поради заспиване зад кормилото.

Сънна апнея от латински безусловно значи липса на дишане или прекъсване на дишането. Може да засегне, както възрастни хора по този начин и деца, изяснява кардиологът доктор Кирова. По-често се среща при мъжете.

За апнея се счита прекъсване на дишането по време на сън за над 10 секунди. При множеството пациенти епизодите приблизително са към 20-30 секунди до 2-3 минути. Това води до намаление на равнището на кислорода в кръвта и до малоценен сън, забележителна изнемощялост и отмалялост денем.

Д-р Кирова показва кои са рисковите фактори за сънна апнея - наднормено тегло, метаболитен синдром, хронични белодробни болести, тютюнопушене и други Коварното е, че доста от пациентите се оказват в „ обаян кръг “.

Сънната апнея, изключително нелекуваната, може да се окаже причина за „ отключването “ на сърдечно-съдови болести като артериална хипертония, сърдечна непълнота, ритъмно-проводни нарушавания, а и да докара до неработоспособност. При младежите се стига и до полови проблеми, до намаление на либидото. Специалистите дефинират 3 вида сънна апнея – централна, обструктивна и смесена, като най-често срещана е обструктивната. Дължи се на разпределяне на тонуса на мускули в гърлото, което стеснява или затваря дихателните пътища и дишането става незадоволително или стопира. Понякога причина за казуса са и лицево-челюстни малформации, добавя доктор Кирова. Тя акцентира, че използването на алкохол, сънотворни лекарства и упойващи субстанции води до понижаване на мускулния тонус и до увеличение честотата и продължителността на дихателните паузи, т.е. до утежняване на сънната апнея.

За точно диагностициране на болестта – като тип и степен, в „ Медикус Алфа “ разполагат с най-иновативната техника от трето потомство NOX T3s. Nox RIP технология и Nox T3s BodySleep – технология, която дефинира времето прекарано в сън като проучва дихателните параметри.



Технологията Nox BodySleep употребява изкуствен интелект, който е предопределен да диференцира 30-секундни интервали в положение на REM и NREM сън и при будуване. Изчислява другите стадии на съня като проучва респираторните данни чрез комплицирани логаритми, употребявайки калибрираната RIP технология на Nox. На BodySleep не са му нужни обичайните EEG, EOG и ЕMG сигнали, които се употребяват, с цел да се дефинират измененията в положението на мозъка по време на другите стадии от съня. Вместо това логаритъм интерпретира физиологичните промени, които съответстват с измененията в мозъка, измерени от RIP технологията на Nox и актиграфията.

Единственото, което би трябвало да направи пациентът е да остане една нощ за осъществяване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Апаратът, посредством сложени сензори върху тялото, наблюдава и записва индикаторите, даващи информация за съществуването на заболяването. Разполага с карта памет, посредством която може да се наблюдава при следващ надзор дали е ефикасно лекуването, изяснява доктор Кирова.

На сутринта лекарят незабавно интерпретира резултатите и дефинира по този начин наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който посочва броя прекъсвания на дишането за повече от 10 сек. приблизително за час. Ако се открият от 5 до 30 събития на час, това потвърждава съществуването на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 прекъсвания на час заболяването е в извънредно напреднал етап.

Лечението на тези пациенти е като при всяка хронична болест, споделя доктор Кирова. На първо място е смяна на метода на живот - като редукция на тегло, и лекуване на съпътстващите болести.

В домашна конюнктура те могат да употребяват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, особено настроени за съответния пациент и етап на заболяването. Техниката следено поддава въздух под налягане през назална маска по време на сън. Терапията води до понижаване и цялостно изгубване на апнеите и хипопнеите.

При пациенти със сънна апнея наложително са прави и спирометрия - проучване на белодробната функционалност. Много постоянно има припокриване на сънна апнея с спънка на дихателните пътища, вентилаторна непълнота и тогава трябват по разнообразни настройки на CPAP апарата, припомня доктор Стоянова.

Тя отбелязва, че естественото хъркане се разграничава от сънната апнея – то не нарушава качество на съня и не провокира отмалялост денем. Обикновено околните на болния споделят, че той има проблем – не могат да спят в една стая с него поради шумното му хъркане.

Лекарите поучават и самият човек да се следи за следните признаци: неочаквани събуждания от възприятие за задушаване или дефицит на въздух, разтревожен сън, постоянно нощно уриниране, утринни отмалялост и главоболие, пробуждане със сухата в гърлото, бодърствуване, нарушена централизация, промяна на настроението, липса на сила и непреодолима унесеност денем, зной, загуба на либидо, неповлияваща се от обичайна терапия артериална хипертония. Не са редки случаите, когато мъже със сънна апнея с години без резултат посещават уролози поради постоянно нощно уриниране преди да им се сложи точната диагноза и лекуване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР