Змии плъзнаха из столичните квартали. Какви са начините за решаване

...
Змии плъзнаха из столичните квартали. Какви са начините за решаване
Коментари Харесай

Змии плъзнаха из София

Змии плъзнаха из столичните квартали. Какви са методите за решение на казуса и към кого би трябвало да се обърнем? Преди няколко дни в кв. "Надежда " и кв. "Лозенец " се появиха змии, жители сигнализират за казуса.

,,Доста притеснително е, тъй като не живеем в гората, има дребни деца. Трябва да се вземат някакви ограничения. Змията беше снимана преди месец в групата на "Лозенец ". Имаше доста мнения. Някои споделяха, че е рискова, други - не. Разбра се, че е цяло гнездо. Трябва да се сезират органите, които са виновни за това'', показа жителят на кв. "Лозенец " Наси Иванова.

В България няма институция, която да дава отговор за змиите. Когато забележим змия, не би трябвало да я безпокоим. Ако забележим, че е нападателна, би трябвало да се обърнем на другата страна, сподели екологът на община "Лозенец " Димитър Асенов.

Ако забележим змия в двор, той предлага да сезираме притежателя на жилището.

Собствениците са длъжни да поддържат дворовете си в положително положение. Трябва да е чисто, окосено, да няма боклуци, плоскости, ламарини ", добави той.

София се намира доста покрай планината Витоша и до други подобаващи местообитания за змии. В градовете и в парковете в действителност има змии. Искам да успокоя хората, че това са неотровни типове, представители на фамилията на смоците, съобщи херпетологът доктор Емилия Вачева от Националния природонаучен музей - Българска академия на науките.

Тя уточни, че отровните типове в България са пепелянките и усойниците.

,,Те се отличават елементарно - не са толкоз дълги. Те са доста присъщи като багра. Имат характерна линия през цялото тяло - от главата до края на опашката. Пепелянката има едно рогче, само че не всеки път можем да го забележим. Усойницата стига не повече от 60-70 см, а пепелянката - малко повече'', обясни доктор Вачева и акцентира, че усойницата живее високо в планината, а пепелянката се среща в по-ниските елементи на страната.

От думите ѝ стана ясно още, че когато се разхождаме в парка няма смисъл да се тревожим, защото това е домът на змията, само че и не би трябвало да приближаваме, с цел да не ни нападне. Специалистът е безапелационен, че би трябвало да образоваме децата, че змиите са част от нашия живот.

Неотровните змии няма от какво да ни плашат даже и при захапване. По държанието се познава и по самото захапване дали змията е отровна. От отровна змия има две следи, защото те имат два огромни зъба. Мястото се подува, зачервява се. Получават се признаци - гадене, световъртеж, тогава би трябвало да потърси лекарска помощ, посочи доктор Вачева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че в случай че сме ухапани от змия и сме сигурни, че е отровна, не трябва да вършим внезапни придвижвания и да тичаме, тъй като тогава отровата се разнася по-бързо в индивида.

,,Смъртни случаи за последните 100 години не са следени. Проблем е, в случай че човек прояви алергична реакция'', сподели още тя и посочи, че би трябвало да има профилиран орган, който да се занимава с тези сигнали и да бъдат ангажирани хора, които да вървят на място.

Д-р Вачева осведоми, че в България има общо 18 типа змии.

Общо са 18, от които две не се срещат от повече от 100 години. Те са два отровни типа, срещали са се в предишното. От другите 16 типа, с изключение на пeпелянката и усойницата, които споменахме, има и два смока, които са отровни. Те имат отровни зъби във вътрешността в устата, не могат да ни ухапят. Отровата се употребява, с цел да се убива тяхната плячка и да храносмилат по-лесно, добави още тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР