Змии хапят по трима души на ден. Данните са за

...
Змии хапят по трима души на ден. Данните са за
Коментари Харесай

Змии хапят по 200 души през лятото

Змии хапят по трима души дневно. Данните са за цялата страна за последните два месеца от лятото, когато е бил пикът и влечугите са излизали навън и са паникьосвали хората. Това прави близо 200 потърпевши души, които са минали през лечебни заведения и лечебници, по данни от Министерство на вътрешните работи. Подадените сигнали до тел. 112 пък са били към 100, написа " Монитор ".

След лятната активация на влечугите идва и есенната, когато около прибирането на реколтата хората нарушават местообитанията им и те още веднъж излизат от скривалищата си.

Само за това лято има случай със змия пред читалището в столичния „ Младост 1 “, в бургаския жк „ Славейков” до бл. 1Б и 1В и в автокъща в Дупница. Те са касаели изпълзяла змия на централен площад, влечуго в двора, както даже и няколко змии в детска градина в Джерман, където животинките просто се припичали на слънце.

„ Когато получим сигнал, го препращаме към пожарната или към общината. В множеството случаи обаче те си трансферират топката, която отива към Регионална инспекция за опазване на околната среда “, обясниха от незабавния телефон. В районната ревизия по околна среда в София обаче има единици сигнали за змии тази година, сподели инспекция на изданието. Районните здравни инспекции не наблюдават за влечуги, ангажимент за това имат общините, споделиха от РЗИ – София. В последна сметка на мястото постоянно се отзовавали пожарникари, които със специфични щипки опитвали да заловят влечугите. След това те се пускат или в естествената им среда, или се дават на някой зоопарк. Най-много се обаждали баби, на които им е поверено да гледат внучета. По време на игра в градинка пред блока възрастните дами постоянно забелязвали пълзящи влечуги в тревата и незабавно грабвали телефона.

„ Често се случва змиите да са домашни. Стопаните им не ги гледат в подобаващи терариуми и те бягат. Тогава получаваме сигнал от жителите в блока, в който е живее фенът на влечугите “, обясниха още от полицията. Глоби обаче няма, защото и никой не си признавал, че змията е негова, с цел да не си навлече гнева на комшиите.

Освен за змии пожарникарите всекидневно се отзовавали на стотици сигнали за други животни. От началото на годината е имало близо 200 недоволства от оси, пчели и други инсекти. В множеството случаи се касаело за кошери, които хората не знаят, а и не смеят да отстранен сами.

Рекорд по подадени недоволства на тел. 112 има за кучета и котки, заключени в коли, или такива, които са се качили високо и не могат да слязат. Тези сигнали са близо 1000.

Херпетолозите са безапелационни, че влечугите се засилват с внезапното стопляне на времето. “Змиите в този момент са най-отровни, тъй като след зимната заспалост отровата им е с най-висока централизация “, обясниха изясни пред „ Монитор “ херпетологът Георги Попгеоргиев.

Влечугите най-често хапят по краката, по-точно по подбедрицата или ходилото. Смокът е първият тип, за който множеството хора се сещат, когато видят пълзящите животни. Неговата офанзива не е отровна, само че никога не е безобидна, тъй като хапе мъчително. При алергична сензитивност от страна на ухапания обаче може да се развие анафилактичен потрес, който в доста случаи приключва съдбовно.

Всъщност за лекарите породата на хапещата змия не е от голяма важност, тъй като третирането против захапване е едно и също – бие се серум

който обезврежда впръсканата от зъбите на влечугото секреция. Отокът към ухапаното място и следите от зъбите са идентични за отровни и неотровни змии. По процедура потърпевшите се обработват в незабавното поделение на най-близката болница, а след това се изпращат за неколкодневно наблюдаване в хирургично поделение.

Според експерти увеличената популация на змии и надлежно множеството офанзиви против хора се дължи на човешкия фактор – обраслите и неподдържани дворове. Причината не е пониженият брой на таралежи, които се считат за бранители срещу влечугите, обясниха биолози.

Таралежите устоят единствено едно захапване

„ Таралежите мъчно ще се оправят сами със змийската опасност, тъй като те не са основната им храна. Таралежите атакуват пълзящите животни единствено в крайни случаи “, описват биолози. Еколози пък припомниха, че е срещу закона да се отглеждат домашни таралежи, с цел да се употребяват като „ кучета пазачи “ срещу влечуги. „ Балканският таралеж е предпазен от Закона за биологичното многообразие. В домашни условия могат да се гледат единствено декоративни африкански. “

Освен това експерти опровергават мита, че таралежите имат цялостен имунитет към змийската отрова. „ За разлика от мангустите, които са изцяло ваксинирани от змийска отрова, таралежите, въпреки и огромни фенове на лова на змии, са устойчиви към нея единствено отчасти. От поразяващото деяние на отровата ежковците са предпазени посредством протеина еринацин, само че в случай че змията успее да ухапе таралежа няколко пъти, борбата може да приключи не в негова изгода “, изясняват експертите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР