Злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии са много малко - не

...
Злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии са много малко - не
Коментари Харесай

Проучване: Регистрираните злоупотреби със социални помощи са под 1%

Злоупотребите с подправени инвалидни пенсии са доста малко - не повече от половин %, а в това време политическата изразителност е довела до това обществото да счита, че има доста злоупотреби. Това сочи извод от проучване по тематиката за държавната политика към нуждаещите се от поддръжка български грaждани, направено от Ваня Григорова, стопански консултант на КТ " Подкрепа ".
" Затова и не може да се приказва за професионални безработни ", посочи тя на преднамерено събитие през днешния ден (25 юни).
За задачите на отчета е извършена и анкета с 244 отговора. Всеки осми, да вземем за пример, счита, че непозволено получават подкрепяне над 70% от всички , на които им е отпусната обществена помощ. Масово хората мислят, че се злоупотребява посредством подправени документи или корумпирани чиновници. Според запитаните главно ромите злоупотребяват със обществени помощи.
Освен това анкетата демонстрира, че хората не познават обществената система . 79% не вършат разлика сред обществени помощи и осигурителни заплащания, 48% не я познават, а 29% считат, че я познават добре или доста добре обществената система.

" Недоволството от обществената система като цяло е доста високо. Значителна част от възмущението е подбудено от рестриктивните условия за достъп до обществено подкрепяне, заради което фамилии не получават такова, даже когато надвишават оптималния предел на приходите със стотинки . Негодувание провокира работата на системата и в тези, които не са кандидатствали, само че са виждали или чували за несправедливи отводи за разпределяне на помощи ", е споделя в разбора.
Две трети от всички интервюирани декларират, че познават или са чували за съответни случаи на непозволено получени обществени помощи. 25% от тях не дават никакъв отговор на въпроса за точното нарушаване. Отговорите на 40,6% са безадресни обвинявания към цели групи хора. Само 34,4% от интервюираните дават някакво по-точно изложение на злоупотребата, която имат поради.
Григорова напомни, че тричленни лекарски комисии в Национален осигурителен институт преглеждат всички ТЕЛК решения с над 50 на 100 инвалидизация и при подозрения за нередности апелират решенията пред НЕЛК.
По публични данни на Национален осигурителен институт за интервала 2010-2016 година са издадени общо 1 027 421 решения на ТЕЛК, от комисиите на Национален осигурителен институт са оспорени 19 179 решения .
" След обжалването, в 14 от решените случаи, пенсията е отнета, защото инвалидността е понижена под 50 на 100. В други 14 на 100 от случаите процентът на инвалидизация е понижен под 71 на 100, само че на 24 души е избран % увреждания над 90 на 100 с право на непозната помощ. Данните изрично сочат, че злоупотребите са доста малко , само че в това време никой не има вяра в ТЕЛК, поради политически внушения ", разяснява Ваня Григорова.
Експертът счита, че системата не е добра, само че не тъй като някой всеобщо злоупотребява, а тъй като обществените помощи са доста ниски, хората с увреждания получават доста ниски инвалидни пенсии, а в това време има блян и дребното пари да им бъдат отнети. По думите й доверието ще се върне с дофинансиране на системата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР