Злоупотребата със сол води до слабоумие и предизвиква инфаркт, защото

...
Злоупотребата със сол води до слабоумие и предизвиква инфаркт, защото
Коментари Харесай

Консумацията на сол води до затъпяване


Злоупотребата със сол води до малоумие и провокира инфаркт, тъй като солената храна подтиква размножаването на имунни кафези, блокиращи производството на азотен оксид, жизненоважна молекула за здравето на мозъка и сърцето. Това се споделя в публикация, оповестена в списание Nature Neuroscience.

„ Получените данни демонстрират каква огромна роля играе храносмилателната система за работата на мозъка. Намерихме следващия образец за това, по какъв начин храната въздейства на нашето държание и здраве. Той демонстрира по какъв начин неприятните хранителни привички въздействат отрицателно на микросъдовете на мозъка и спомагат за развиването на малоумие “, съобщи Джузепе Фарако от Корнелския университет.

През последните години доста медици и биолози започнаха да обръщат внимание на това, че потреблението на огромни количества сол доста покачва вероятността от сърдечно-съдови заболявания, а също по този начин от деменция и други форми на малоумие при младите и възрастни хора, принадлежащи към най-различни обществени пластове.

В това, както означават Фарако и неговите сътрудници, съвсем никой не се съмнява, само че самият механизъм, по който солта работи на мозъка и кръвоносната система е останал мистерия за учените. Допълнителният проблем е, че човек не може да се откаже от солта, тъй като съдържащи се в нея натрий и хлор са витално нужни за работата на нервните кафези и храносмилането.

Фарако и сътрудниците му са пробвали да открият, за какво използването на прекомерно огромни количества прът не оказва помощ, а вреди на организма. Те са опитали с мишки, които са получили „ конска “ доза сол в диетата си, надхвърляща естествената от 8 до 16 пъти. Няколко седмици по-късно в техния организъм са настъпили внезапни промени – притокът на кръв в техния мозък внезапно е намалял, кръвното налягане се е покачило, а паметта им почнала да отслабва. При това биолозите не са намерили никакви следи от възпаления и други нарушавания на кръвоносната система на мозъка, които нормално водят до сходни последствия.

Опитвайки се да схванат, с какво може би е обвързван този факт, откривателите са сравнили състава на микрофлората на тези мишки с тази на други гризачи, които са спазвали естествена диета. Оказало се, че солта принуждава избрани видове имунни тела да се развъждат интензивно в тънкото черво на мишките. Те на собствен ред са произвеждали интерлейкин-17, сигнал за инфектиране. Когато той попада в клетката на червото, той потиска производството на значимата сигнална молекула, азотен монооксид /NO/.

Това вещество управлява огромен брой най-различни процеси в нашия организъм, в това число разширението и стесняването на съдовете и стареенето. Вкарването в организма на огромен брой субстанции, съдържащи нитрати и други съединения на азота, даже може да забави стареенето и да усили продължителността на живота.

Съответно понижаването на концентрацията на NO провокира маса отрицателни резултати, които могат да се унищожават единствено по два метода – намаляването на количеството на сол в храната или прибавянето в нея на аргинин, от молекулите на който се създава NO. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР