Златото е един от най-скъпоценните метали на планетата и символ

...
Златото е един от най-скъпоценните метали на планетата и символ
Коментари Харесай

Колко е всичкото злато на света?

Златото е един от най-скъпоценните метали на планетата и знак на благосъстояние от дълбока античност. Хората стартират да добиват злато от мини за първи път преди повече от 6000 години. Човек би си помислил, че за всичко това време ние сме съумели да изкопаем в действителност колосално количество от благородния метал. Истината е, че в случай че вземете всичкото злато на света и го претопите, то може да се побере в куб, чиито страни са високи 21 метра.

Най-добрите калкулации, с които разполагаме, демонстрират, че през годините човечеството е изкопало малко над 190 хиляди тона злато, като две трети от скъпия метал са били извадени на повърхността след 1950 година, оповестява сайта Gold.org, базирайки се на данни на Metals Focus; GFMS, Thomson Reuters, US Geological Survey и World Gold Council.

Виж още: Тест: Злато!

От тези 190 хиляди тона към 90 хиляди са намерили приложение в бижутерийния бизнес, към 40 хиляди тона са благосъстоятелност на частни вложители, над 32 хиляди тона са част от държавни запаси, а близо 27 хиляди тона попадат в категория „ други “. Подземни ресурси се правят оценка на 54 хиляди тона, само че специалистите чакат да бъдат открити още.

Всяка година международната минна промишленост прибавя сред 2500 и 3000 тона злато към световните ресурси. Макар че през последните години се следи растеж на производството на злато, специалистите предвиждат стабилизиране на добива в близко време.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР