Златотърсач твърди, че е открил най-голямата буца злато в историята

...
Златотърсач твърди, че е открил най-голямата буца злато в историята
Коментари Харесай

Откриха буца злато с рекордни размери

Златотърсач твърди, че е разкрил най-голямата буца злато в историята на Англия.

Находката, която се състои от две елементи, тежи 121.3 грама и е открита в река в Шотландия през месец май тази година.

Ако се потвърди, че златото е открито фактически в Шотландия, то ще изпревари преходния рекордьор, пай злато с тегло 85.7 грама, открита през 2016 година на територията на Англия, предава CNN.

По думите на Лий Палмър, създател на книга отдадена на генезиза на златото във Англия, разяснява, че е бил потърсен от неизвестен златотърсач, който желае да записва находката си. Откритието е станало посредством метода „ снайпинг”, който се ползва по дъното на реките за добиване на злато, споделя Палмър.

Според него, двете елементи от къса самородно злато, тежащи надлежно 89.6 градам и 31.7 грама, съответстват една към друга по съвършен метод, което подсказва, че са открити на едно и също място и могат да се считат за единно изобретение.

Въпреки това, специалистът по златото Нийл Кларк, показва, че в Шотландия има над 300 места, където може да се откри злато, което прави доказването, че двете елементи на буцата съставляват едно цяло, много мъчно начинание.

"Дори в случай че тази буца пристигна в музей, където да бъде прегледана, на процедура е невероятно да се каже от кое място е пристигнала, тъй като има единствено един изотоп на златото, който е открит естествено ", споделя Кларк, куратор в Hunterian Museum в Глазгоу.

„ Златото си е злато – единственият метод да се ревизира от кое място е пристигнало е е да се локализират примесите в него, само че даже и тогава е доста трудно”, прибавя той.

Законите за притежаие на злато в Шотландия също вършат обстановката комплицирана. Основна част от златото се счита за благосъстоятелност или на Короната, или на избрани стопанства в Шотландия, споделя Кларк.

Палмър, който не се занимава с търговия със злато, се надява находката да бъде изложена в лондонския Natural History Museum или в шотландския National Museum of Scotland.

„ Може да се каже, че (буцата) е безценна”, счита Палмър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР