Зимон Лихтенберг е първият германец, ставал европейски шампион по снукър

...
Зимон Лихтенберг е първият германец, ставал европейски шампион по снукър
Коментари Харесай

Германец за първи път шампион на Европа по снукър на българска земя

Зимон Лихтенберг е първият немец, ставал европейски първенец по снукър за играчи под 21-годишна възраст, което се организира в софийския хотел “Рамада” и входът за фенове е свободен. Немецът не е непознато лице измежду непрофесионалистите, само че малко го считаха за любимец за оценката преди началото на самия шампионат.

В столицата ни обаче той показва класа и не загуби нито един мач, с цел да завоюва скъпата купа, която ще му обезпечи покана за присъединяване в квалификациите за Световното състезание в “Крусибъл”, единствено че не и тур карта за международния тур на експертите. Причината е, че Германската снукър федерация към момента не се е включила към новосформираната Световна федерация по снукър.

20-годишният немец бе четвърти подложен в елиминационната фаза, откакто завоюва четири мача във формат 4 от 7 и загуби единствено един фрейм. Последваха триумфи с 4:1 над руснака Михаил Терехов, 4:1 над ирландеца Ронан Уайт и 4:0 над белгиеца Кобе Фанопен. На полуфиналите Лихтенберг сподели отлични умения напрегнат и отстрани топ поставения Брайън Очойски от Франция с 5:4, като направи брейк от 52 в решителния фрейм, а преди този момент в мача бе записал серии от 50, 67 и 55.

На финала противник на германеца бе първенецът до 18-годишна възраст от предходната година Тайлър Рийс от Уелс. Нови брейкове на Лихтенберг от 83 и 60 му помогнаха да поведе безапелационно с 3:0, а в последна сметка завоюва с 6:3, като записа и сенчъри от 115 точки.

Германия е 11-ата страна с първенец на Европа в тази възрастова категория, а най-вискоият брейк в шампионата от 126 точки бе дело на Джаксън Пейдж, който завоюва купата под 18 години, като отпадна на осминафинал при по-големите.

От българите Александър Хубанов и Виктор Илиев прескочиха груповата фаза, само че изгубиха първия си мач от елиминациите преди 1/16-финалите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР