Зимно време за последен път?На 28 октомври (неделя) в 4

...
Зимно време за последен път?На 28 октомври (неделя) в 4
Коментари Харесай

Зимно време за последен път?

Зимно време за финален път?

На 28 октомври (неделя) в 4 ч би трябвало да върнем часовниците с 1 час обратно (или да ги превъртим с 23 часа напред, с цел да не ни върви „ обратно “). Може би това ще бъде последното въвеждане на естественото „ зимно “ време, тъй като Европейската комисия е предложила да се приключи сезонното преместване на стрелките. След това всяка страна членка на Европейски Съюз ще реши дали да остане единствено на зимно или единствено на лятно часово време.   

Слънцето - Дълги нощи

Нощта към този момент е по-дълга от деня. През интервала денят понижава от 11,25 часа до 10,04 часа. В началото изгревът е в 7,31 ч а залезът – в 18,56 ч. В края на интервала изгревът е в 7,08 ч, а залезът – в 17,12 ч. Нетипичните разлики в моментите на изгрев и залез се дължат на прекосяването към естественото „ зимно “ време.
На 23 октомври към 14 ч Слънцето излиза от знака Везни и навлиза в Скорпион, а на 31 октомври минава от съзвездието Девица във Везни.

Луната - без залез на 16.10

На 17 октомври нашият натурален сателит е в разцвет (на 404 227 км от Земята), а на 31 октомври – в перигей (на 370 204 км).
 

  новолуние                     9 октомври                7,31 - 19,30;  първа четвърт          16 октомври                14,36 - xxx;
  пълнолуние                   24 октомври               18,51 - 7,11;  последна четвърт      31 октомври               23,31 - 13,33;.
  новолуние                       7  ноември                  6,30 - 17,30.

На 16 октомври няма залез, тъй като лунното „ денонощие “ е по-дълго от слънчевото. Залезът е при започване на 17 октомври. През интервала има две новолуния, тъй като лунният месец е по-къс от календарния.

Пътят на Луната през съзвездията в помощ на биодинамичните земеделци

В началото на интервала Луната е в съзвездието Девица. До 10 октомври е възходяща. След това е низходяща до 24 октомври, след това възходяща до 6 ноември и още веднъж низходяща. Ето и датите на нейните навлизания в идващите зодиакални съзвездия:   
  10  октомври – Везни;  12  октомври – Скорпион;
  14  октомври – Стрелец;
  17  октомври  – Козирог;
  19  октомври – Водолей;
  21  октомври – Риби;
  24  октомври – Овен;
  26  октомври – Бик;
  29  октомври – Близнаци;
  31  октомври – Рак;
    1  ноември – Лъв;
    4  ноември – Девица;  
     7 ноември – Везни.

Звездите и ярките планети - Орион носи зимата в среднощ

Вечер в зенита е Лебед (Голям кръст) с ярката звезда Денеб. Наблизо до него, към запад, е Лира с блестящата Вега. Към изток са огромните съзвездия Андромеда и Пегас. Към североизток изгрява ярката Капела от Колар, над нея е Касиопея. Към запад залязва Воловар с най-ярката звезда на северното небе – Арктур. Около среднощ към изток изгрява „ зимното “ съзвездие Орион. Над него е алената звезда Алдебаран – „ окото “ на Бика. Преди разсъмване покрай зенита са Близнаците (Кастор и Полукс). Капела от Колар е съвсем в зенита, към юг е най-ярката звезда на небето – Сириус.

Меркурий е забележим вечер към края на интервала (максималната източна елонгация е на 6 ноември). На 29-и и 30 октомври е наоколо до Юпитер, само че съединението им ще е наблюдаемо единствено при доста положителни условия. Венера се губи в слънчевите лъчи (съединението е на 26 ноември). Най-добри са изискванията за наблюдаване на Марс. В началото на интервала той залязва към час и половина след среднощ, а в края – към среднощ. Юпитер залязва рано, при започване на интервала към час и половина след Слънцето, а в края – преди 18 ч. Сатурн е забележим за няколко часа след залез Слънце. В началото на интервала залязва преди 23 ч, а в края – към 20 ч.   

Съединения на планетите с Луната
На 12 октомври е съединението с Юпитер (ниско към югозапад), на 15 октомври – със Сатурн и на 18 октомври – с Марс.
   
Метеорните потоци - Валят Орионидите на 21.10

Най-атрактивни са Орионидите, подбудени от Халеевата комета. Наблюдават се през целия интервал, максимумът им – към 20 яркожълти метеора в час – е на 21 октомври. Радиантът е покрай ярката звезда Бетелгейзе от Орион; това съзвездие е над хоризонта през втората половина на нощта.На 9 октомври е максимумът на метеорния поток Дракониди (обикновено към 10 метеора в час, само че през 2012 година са регистрирани близо 600). Дракон е околополюсно, незалязващо съзвездие, което след залез Слънце е ниско към северозапад. Метеорите са червеникави, мудни. През целия интервал са дейни Южните Тауриди. Максимумът е на 10 октомври (около 5 метеора в час). Цветът им е синкав, радиантът е в съзвездието Бик. Това зодиакално съзвездие изгрява към североизток преди среднощ и кулминира към юг към 4 ч сутринта. Наблюдавани са прекомерно ярки Тауриди, в това число болиди. От по-слабите потоци ще споменем епсилон-Джеминидите с радиант в съзвездието Близнаци. Това съзвездие изгрява към среднощ към североизток, а преди разсъмване е към юг, покрай зенита.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР