Зимнината от плодове може да е също толкова разнообразна, колкото

...
Зимнината от плодове може да е също толкова разнообразна, колкото
Коментари Харесай

Зимнина от ябълки

Зимнината от плодове може да е също толкоз разнообразна, колкото тази от зеленчуци. Най-лесни са компотите. До тях се подреждат всички сладка и мармалади, които сладко–сладко похапваме на топло в къщи през студените зимни месеци. Българинът е неприкрит фен на зимнината и не пропуща да подготви такава всяка година.

Компотите, както споменахме, са най-лесни. Всеки знае от баба си – плодовете се измиват, почистват и нарязват. На дъното на чисти, сухи буркани се поставя захар на усет - 3-4 с.л. на огромните буркани. До горе се запълват с плодове, заливат се с вряла вода, затварят се, до момента в който захарта се разтвори и по-късно се стерилизират за 20 мин.

Ябълките у нас имат извънредно разнороден подбор. Въпреки това от всеки един вид може да се подготви зимнина.

Компот от ябълки

 Ябълки

Необходими артикули: 1 кг. ябълки, 200 г захар, 1 и 1/2 лимони, ванилия

Начин на подготвяне: Ябълките се почистват и нарязват на осминки. Веднага се поставят в студена вода с прецедения сок от 1 лимон. Това се прави за да не почерняват, до момента в който режете (ако сте решили да слагате) останалите плодове.

Ябълките се прецеждат и подреждат в необятен съд. Поръсват се със захарта. Добавя се сокът от половин лимон и ванилията. Съдът се цялостни с вода - токова, че да се покрият плодовете. Вари се 5 минути след завирането.

Когато компотът изстине, ябълките се разпределят в бурканите и се доливат със сиропа, по опция прецеден. Бурканите се затварят и стерилизират.

 Сушени ябълки

Компот от печени ябълки

Необходими артикули: Ябълки, захар

Начин на подготвяне: Ябълките се почистват от дръжките, след което се измиват доста добре. С помощта на остро ножче всяка ябълка се изрязва откъм чашката по този начин, че да се извади семенната част. Важно е да не се визира дръжчената ямичка. Вече почистените плодове се подреждат в тава с отвора нагоре. Пекат се във фурна.

Опечените ябълки се подреждат в буркани и от горната страна се заливат с 40% захарен сироп. Той се получава от 400 г захар + 600 мл вода или съразмерно. Затварят се и се стерилизират в продължение на 10 минути.

Сладко от ябълки

 Сладко от ябълки

Необходими артикули: 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. (5 г) винена киселина, 1 л вода, 1 прахуляк ванилия

Начин на подготвяне: В полусгъстен захарен сироп се прибавят настърганите на едро ренде обелени ябълки. За да се избегне почерняване, ябълките се настъргват над горещия захарен сироп, отхвърлен от огъня. Варенето става при започване на по-слаб, а след това на по-силен огън. Сладкото се вари до сваряване на плода и втвърдяване на сиропа. 2-3 мин преди да се в профил от огъня, към него се прибавя разтворената в гореща вода винена киселина. Сваля се от огъня и се прибавя ванилията. Сладкото се разпределя в буркани.

Мармалад от ябълки

Необходими артикули: 2 кг ябълки, 1 кг захар

Начин на подготвяне: Добре измитите и почистени ябълки се нарязват на части. Заливат се с малко вода и се оставят на огъня до задушаване. Когато омекнат изцяло, се минават през гъсто решето, с цел да се отделят семената и кората. Полученото пюре се вари със захарта до втвърдяване, след което се разпределя в бурканчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР