Земетресението, разлюляло столицата на Хърватия - Загреб преди един месец,

...
Земетресението, разлюляло столицата на Хърватия - Загреб преди един месец,
Коментари Харесай

Земетресението в Загреб е причинило щети за 6 милиарда долара

Земетресението, разлюляло столицата на Хърватия - Загреб преди един месец, е провокирало вреди на стойност към 6 милиарда евро и страната ще търси задгранична помощ, с цел да може да се възвърне от него. Това обявиха представители на държавното управление, представени от Българска телеграфна агенция.

Земетресението със мощ 5,3 по скалата на Рихтер умъртви човек и рани 27 други. Трусът удари столицата на 22 март, а доста хора трябваше да изоставен домовете си, поради вредите по тях.

Най-малко 38 вторични труса в Хърватия

"Нашите специалисти, които се допитаха до задграничните ни сътрудници, правят оценка вредите на 42 милиарда куни. Най-спешните ограничения, които би трябвало да вземем, е да изправим комините, да възстановим водопроводната система и отоплението, с цел да може хората да се завърнат по домовете си ", съобщи министърът по градоустройството Предраг Стромар.

Едва по-късно локалните управляващи ще се погрижат за вредите по лечебните заведения и учебните заведения, добави той. "Ще потърсим също по този начин финансова помощ от Европейската комисия и Световната банка, планираме и дарителска конференция ", сподели още специалистът.

Финансовият министър на Хърватия Здравко Марич съобщи по-рано, че страната му ще има потребност да събере към 70 милиарда куни за битка с икономическите последствия от пандемията от ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР