Земетресението, което разлюля Румъния тази нощ, е било усетено от

...
Земетресението, което разлюля Румъния тази нощ, е било усетено от
Коментари Харесай

Силно земетресение в Румъния разлюля половин България

Земетресението, което разклати Румъния тази нощ, е било усетено от поданици на София, Русе, Търговище, Добрич, Шумен, Свищов, Плевен, Белене, и Ловеч.
Справка на уеб страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българска академия на науките демонстрира, че през миналата нощ са регистрирани няколко труса в Румъния, най-силният от които е с магнитут 5,5 в региона на Вранча, към 3.38 часа.
Според Европейскосредиземноморският сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.8, на 136 км северно от Букурещ и на дълбочина 153 км. От румънската незабавна помощ оповестяват, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, само че те са били случаи на пристъпи на суматоха. Трусът в окръг Бузъу докара до прекъсване на електрозахранването в някои селища, само че то към този момент е възобновено.
Освен в България земетресението е почувствано в Молдова и в Украйна. Няма данни за нанесени вреди на територията на България след земетресението в Румъния, заяви дежурният сеизмолог към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българска академия на науките. Трусът е бил усетен в половин България, само че няма данни за нанесени вреди, паднали, предмети или нерешителност измежду жителите. Земетресението е било надълбоко - към 100-150 км. Магнитудът му е към 5, 5. От НИГГГ прецизират, че трусът е бил задоволително мощен, с цел да е допустимо да бъде последван и от вторични.
Това е най-силното земетресение в Румъния през последните 4 години. На 22 ноември 2014 година във Вранча имаше земетресение с магнитуд 5.7. Между септември 2016 година и февруари 2017 година се случиха още три трусове с магнитуд от 5 до 5,3 по скалата на Рихтер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР