Земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер удари Гърция тази нощ.

...
Земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер удари Гърция тази нощ.
Коментари Харесай

Спазването на закона за строителство спаси Закинтос от големи щети след труса

Земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер удари Гърция тази нощ. Епицентърът е в Йонийско море, покрай остров Закинтос. Трусът е усетен и в столицата Атина, както и в Македония, Албания, Италия и Либия. Последва и серия от вторични земетресения. Беше издадено предизвестие за цунами, само че опаснотта, съгласно управляващите, е отминала.

С детайлностите - кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

Десетки са вторичните земетресения, като най-силният регистриран до в този момент е 5,5 по скалата на Рихтер. Сеизмолозите чакат второстепенен трус с магнитуд до 6,1. след което те споделят, че ще стартира усмиряване на епицентъра и понижаване на силата на вторичните земетресения.

Тук мощно се разяснява повода, избавила острова от огромни вреди и съдбовни последици за жителите. Преди всичко, случайността че епицентърът е надалеч в морето - на 48 км от острова. И втората, доста значима причина за неналичието на опустошения, макар мощния трус, е строгото съблюдаване на закона по строителство на острова. Дори жителите на Закинтос благодариха пред медиите на Държавната ревизия по надзор на строителството, тъй като спазването на закона и мощният надзор действително избави острова от опустошения.

Днес всички учебни заведения и институции в Закинтос за затворени, само че хората не се изплашиха и отидоха на литургия за празника на Св. Димитър.

Все отново Закинтос и островите към него в Йонийско море са сеизмична зона и жителите доста добре знаят по какъв начин да реагират след трус.

Няма суматоха измежду жителите и туристите на острова. Никой не напуща, даже и фериботната връзка не е прекратена.
 © Българска телеграфна агенция  6,8 по Рихтер разклати остров Закинтос 6,8 по Рихтер разклати остров Закинтос
Трусът с магнитуд 6,8 станал в Йонийско море край крайбрежията на гръцкия остров Закинтос (известен и като Занте), е предизвикал главно вреди на острова, прочие..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР