Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите

...
Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите
Коментари Харесай

5-те най-важни ползи на зехтина за здравето

Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите преимущества от антични времена е именуван течно злато и течно слънце

И по този начин, кои са най-значимите характерности на зехтина във връзка с здравето? Възможно ли е да има обстановки, в които потреблението на зехтин е неподходящо? Диетологът Никола Шубрук прави разбор за BBC Good Food.

Зехтинът се получава посредством сплескване на цели маслини. Вкусът на маслините може да варира според от страната, в която се отглеждат: Някои от тях са меки, а други имат горчив усет.

Техниките на преправка водят до разделянето на зехтина на две групи: пречистен и необработен. Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър усет. Рафинираните масла са обработени и нормално са по-светли на цвят и с по-мек усет.

Екстра върджин маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло, получено при първото сплескване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, потребните растителни съединения, наречени полифеноли, се резервират. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.

Повечето маслинови масла, които не са екстра върджин или се продават като леки, са примес от студено пресовани и рафинирани масла.

Хранителни стойности на маслиновото масло

Хранителните стойности на една супена лъжица (11 милилитра) зехтин са следните:

99 килокалории (kcals) / 407 килоджаула (kJ)

11 грама масло

6 грама наситени мазнини

0 грама мононенаситени мазнини

9 грама полиненаситени мазнини

56 мг витамин Е

5-те най-важни изгоди на зехтина за здравето

1. Полезен е за сърцето

Зехтинът е една от най-важните храни в средиземноморската диета.

По-специално, има доста изследвания, които демонстрират, че зехтинът екстра върджин е потребен за здравето на сърцето. Това е по този начин, тъй като намалява кръвното налягане и контролира равнищата на холестерола.

Научните проучвания демонстрират, че зехтинът е единственият източник на "мононенаситени мазнини ", който понижава риска от инсулт и сърдечни болести.

2. Намалява възпаленията

Възпалението е една от аргументите за доста хронични здравословни проблеми. Сред тях са заболяването на Алцхаймер и диабет вид 2. Изследванията на антиоксиданти като олеиновата киселина в зехтина и ролята им против възпаленията демонстрират, че те понижават равнището на С-реактивния протеин, който демонстрира възпалението и степента на инфектиране.

Екстра върджин зехтинът е богат на полифеноли. Едно от тези растителни съединения в зехтина е олеоканталът. Счита се, че олеоканталът е естествено вещество, което има същите фармакологични свойства като лекарството ибупрофен и предотвратява възпалението. Благодарение на тази си функционалност той може да бъде потребен и при ревматоиден артрит, който се дефинира като инфектиране на ставите.

3. Подобрява настроението

Здравословното хранене включва доста зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, мазна риба и зехтин. Като част от такава диета зехтинът също играе роля за понижаване на депресията.

4. Подобрява мозъчната функционалност

Проучване от 2015 година открива, че средиземноморската диета, допълнена със зехтин или ядки като лешници и орехи, в по-напреднала възраст спомага за възстановяване на когнитивната или познавателната функционалност на мозъка. Поради това той може да понижи риска от заболяването на Алцхаймер.

5. Осигурява отбрана против хронични болести

Някои проучвания сочат, че зехтинът и високото наличие на полифеноли в него може да имат предпазен резултат против диабет вид 2 и някои типове рак. Въпреки това са нужни спомагателни проучвания за приемане на дефинитивни резултати.

Може ли всеки да употребява зехтин?

Нациите, на чиято софра не липсва зехтин, са едни от най-здравите хора в света.

Въпреки това има редки случаи на алергии, породени от полени от маслиново дърво, а не от зехтин.

Тъй като зехтинът е висококалоричен, той би трябвало да се употребява умерено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР