Здравният министър ще може да налага противоепидемични мерки и без

...
Здравният министър ще може да налага противоепидемични мерки и без
Коментари Харесай

Без извънредна обстановка здравният министър ще въвежда ограничени епидемични мерки |

Здравният министър ще може да постанова противоепидемични ограничения и без оповестена изключителна епидемиологична обстановка/извънредно състояние, само че те ще бъдат стеснен кръг.

С тях няма да може да се вкарва възбрана за посещаване на страната, да се лимитира напредването в границите на страната или да бъде спирана работата на публични обекти и услуги за жителите. 

В изискванията на епидемия/пандемия обаче здравното министерство ще би трябвало да аргументира решенията си за налагане на ограничавания с народен проект, който ще бъде изготвян съгласно спецификата на заразната болест, популяризирана в страната.

Планът би трябвало да бъде показан до 30 дни след основаването на изключителна епидемична ситуация в страната, а противоепидемичните ограничения да бъдат краткотрайни. С тази смяна сред двете четения бяха заобиколени претенциите за посочването на съответни стойности на заболеваемост и дълготрайност на ограниченията, които имаха от " ИТН ".

Между двете гласувания на законопроекта в Комисията по опазване на здравето проф. Андрей Чорбанов внесе предложение да се изключи опцията за наложителен темперамент на " имунизационни акции, проби, носене на защитни средства и всевъзможни форми на забранителни или разрешителни документи ".

Минути преди второто съвещание на комисията вносителят отдръпна предлагането си, а на членовете беше раздаден новият вид на законопроекта. Това провокира бурни реакции измежду представителите на опозиционните партии, само че в последна сметка, в този му тип, планът беше гласуван.

По време на дебатите в парламентарна зала през днешния ден някогашният министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС предложи в рестриктивните мерки да бъде записано, че без изключителна конюнктура не може да се прекъсва образователният развой в учебните заведения. Той се стимулира с това, че в противоположен случай още веднъж децата ще платят цената на ограниченията.

" Вие преди малко предложихте да забраним грипната почивка ", репликира вносителят Антон Тонев, напомняйки, че законът за здравето не се отнася до едно заболяване.

Очаквано най-активни в разискването бяха депутатите от " Възраждане ", които дефинираха законопроекта като " стъпка към пъкъла " и определяне на " здравна тирания ". Костадин Костадинов разгласи, че " това е законопроект за една избрана болест, сякаш няма други " и стигна по-далеч с изказванието, че измененията " имат една единствена концепция, да се даде опция за по-нататъшни " специфични интервенции ". Според него по време на пандемията българските болници са се окъпали в " златен дъжд ".

Дебатът беше преустановяван от изявления по тематики, без връзка със законопроекта като военната помощ за Украйна и декларацията на Българска социалистическа партия, евакуирането на моряците от кораба " Царевна ", беше гласувано даже предложение, обвързвано със закона за висшето обучение. 

От обединението обобщиха, че законът е уравновесен и е един от най-либералните в Европа, опозицията репликира, че не дава задоволително изясненост какви тъкмо ограничения и по кое време ще се постановат, защото никой не знае по какъв начин ще изглеждат евентуалните национални проекти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР