Здравният министър Кирил Ананиев удължи срока за задължително носене на

...
Здравният министър Кирил Ананиев удължи срока за задължително носене на
Коментари Харесай

Маските задължителни навън до края на извънредното положение



Здравният министър Кирил Ананиев удължи периода за наложително носене на маски.

След като в началото то беше в действие до 26 април, през днешния ден министърът издаде нова заповед, с която разпорежда срокът да бъде продължен до 13 май в това число.

До тази дата, която съответствува и с края на изключителното състояние, всички жители, които се намират в закрити или на открити публични места би трябвало да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Мотивът за новата заповед са усложняващата се епидемиологична конюнктура и възходящият брой на записаните случаи на ковид.

Това обявиха от Министерството на защитата

От ведомството показват, че слагането на защитна маска при посещаване на публични места понижава епидемиологичния риск от заразяване с новия ковид, както за лицето, носещо маската, по този начин и за близките. Трябва да се има поради, че в редица случаи болестта протича безсимптомно, което значи, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

Според научните данни досега вирусът се задържа дълго време върху железни, пластмасови и стъклени повърхности - затова, носейки маска, жителите лимитират до най-малко опцията да се заразят.

По-рано през днешния ден пък стана ясно, че гвардейците не носят защитни маски макар заповедта на министъра на опазването на здравето, защото защитните маски не са част от тяхната униформа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР