Инициативата на Община Бургас за изграждане на многоетажни паркинги във

...
Инициативата на Община Бургас за изграждане на многоетажни паркинги във
Коментари Харесай

Бургазлийка: Многоетажен паркинг до пазар „Краснодар“ ще превърне района в лабиринт от тесни улици с магистрален трафик

„ Инициативата на Община Бургас за създаване на многоетажни паркинги във ж.к. „ Възраждане “ е похвална и доста повече от навременна “.

Това написа в писмо до Общински съвет-Бургас бургазлийката с букви Д.Г. във връзка концепцията на локалната власт за създаване на оборудванията, които би трябвало да решат казуса с паркирането в централния бургаски комплекс. 

Искра.бг напомня, че Община Бургас, като пусна и, в която да изследва какво е мнението на живущите в региона. Подобно изследване бе правено и в предишното, само че то не срещна необятно утвърждение и концепцията в последна сметка бе „ замразена “.

В писмото си бургазлийката написа, че благодари за поисканото мнение , само че прецизира, че във въпросникът не е предоставена опция за спомагателни бележки . Самата тя е изредила своите терзания, които са свързани най-веже с местоположението до пазар „ Краснодар “, където е очакван и най-големия по повърхност многоетажен паркинг. Те са свързани най-много с градското обмисляне , инфраструктурата, инжерено-геоложкото изследване, хидрогеоложки съображения, качеството на живот и бизнес средата . Ето какво написа дамата по тези въпроси:

Градско обмисляне

Проблемът съществува отдавна и заради насъбраното напрежение у всеки собственик на кола без персонален гараж е огромна вероятността желанията на интервюираните да са за най-голямото препоръчано пространство, което е локация # 3, така наречен Пазар, прочут на всички ни като „ Краснодар. “ Това би уталожило негодуванието и ежедневния стрес в този момент, само че би породило голям брой други проблеми, които емоционалността в този миг прави невидими, подценява или омаловажава.

Щеше да ни е от изключителна изгода при попълването на анкетата, в случай че преди този момент планът беше препоръчан за разбор на екип от експерти по градоустройство и градско обмисляне.

Такъв разбор щеше да систематизира преимуществата и минусите на всяка от локациите. Едва по-късно би било добре ние, жителите – към този момент осведомени и ограмотени – да изразим желанията си.

Инфраструктура

Многоетажните паркинги с изключение на по отношение на размера на съответното леке е съгласуван и с обкръжаващата го среда, и паркингите да са разпределени относително отмерено – доколкото е допустимо. Всички те имат пряк достъп или подобен в непосредствена непосредственост до огромна пътна артерия, „ Мария Луиза. “

Проектът за „ Краснодар “ в контрастност е ограден от 4 тесни еднолентови улички. Само една от тях, улица „ Цариградска “, има достъп до улица „ Гладстон “ – това е най-близката двупосочна пътна улица. Друга от улиците-граници на Пазара, „ Климент Охридски “, е със затворен достъп до улица „ Гладстон “ – има трафопост.

На този стадий към момента на обществеността не ни е прочут броят планувани паркоместа на „ Краснодар “, само че заради площта консервативният най-малко е 100, а евентуално ще е в стотици.

Такъв непрекъснат и голям поток от коли, паралелно е този на понастоящем пазаруващите жители и на търговците, би претендирал пътна инфраструктура, която е несъответствуваща и несъвместима за този жилищен регион на квартала.
Трябва да се има поради и хипотетичната обстановка възможното паркинг-съоръжение да е приключено преди застрояването на частните парцели на „ Цариградска “ сред улиците „ Ивайло “ и „ Цар Калоян. “ Дори в този момент, когато в градеж е единствено една такава частна постройка там, улица „ Цариградска “ е блокирана за разнообразни интервали от време. 

Инжерено-геоложко изследване

Съвсем неотдавна при изкопите на градеж на частна постройка на „ Цариградска “- през улицата от Пазара, тротоарът пропадна. Сградата като повърхност и мащаб е в пъти по-малка от паркинг-проекта „ Краснодар. “

Преди години при построяването на под земята паркинг под площад „ Св.Св. Кирил и Методий “ постройката на храма се разцепи, а и целостта на жилищни кооперации наоколо беше нарушена. Макар и да няма публично и изрично умозаключение за аргументите, разбираема е нашата угриженост и паника, че един подобен великански градеж би заплашил целостта на близките здания, съвсем всички жилищни и частна благосъстоятелност. За мен е неуместна вероятността жилището ни, даже и застраховано, да стане неизползваемо, заради припряност и липса на предварителни изследвания, разбори и най- към този момент гаранции.

Затова инженерно-геоложко изследване е наложителен стадий освен преди започването на каквато и да е строителна активност, само че даже и трябваше да изпревари предлагането на тази локация като избор пред жителите.

Хидрогеоложки съображения

Част от подземните пространства на парцелите по протежението на улица „ Цар Калоян “ в региона на пазар „ Краснодар “ са неизползваеми, поради проблем с подпочвените води и евентуалното битие на подземна река. Това е частен проблем, най-малко до границата на парцела с тротоара. Собствениците се пробват да го решат и управляват с изолации, помпи, само че напълно не сполучливо, изключително в дъждовни интервали. Тези частни проблеми не са известни, а и не засягат директно всички, които попълнят анкетата.

От едно изследване, което би изяснило хидрогеоложките условия под „ Краснодар “, би спечелила освен Общината, само че и жителите. Общината – най-малкото като гаранция, че теренът би издържал този възможен паркинг или пък при обмислянето на друга, каквато и да е, бъдеща инвестиция там. А индиректно – и притежателите на парцели в региона, тъй като от сходен разбор ще получат пояснение, причина и по този начин биха взели най-адекватните ограничения за оправянето с наводненията в подземните елементи на постройките.

Качество на живот

Ежедневните паники по отношение на паркирането биха били потушени е многоетажен паркинг на което и да е място. Но неспирният поток от коли от и до пазар „ Краснодар “ би трансформирал физическата среда и образа на региона и би го трансформирал в лабиринт от тесни улици с магистрален по размер трафик измежду жилищни блокове, кооперации, къщи, детска градина („ Дебелт “ и „ Климент Охридски “), квартално читалище е детска музикална школа („ Цариградска “ и „ Цар Калоян “), множеството дребни бизнеси.

Концентрацията на изгорели газове от стотиците коли би довела до внезапно утежняване на качеството на въздуха в относително обезлесения ни мини-район (на „ Цариградска “ от „ Мария Луиза “ до „ Гладстон “ има единствено две дървета, едното е част от градинка в междублоково пространство).

Един подобен възможен план посред жилищни здания също би трябвало да включва и решение/я за шумоизолация. 

Според Министерството на здравеопазването: „ Най-силно влияние върху акустичната конюнктура оказва транспортният звук. Неговият дял е 80-85% от общото шумово натоварване в градовете. Непрекъснатото увеличение броя на моторните транспортни средства и грешките в градоустройственото обмисляне са главните аргументи за оформянето на урбанизирана среда е усложнен, неподходящ за човешкото здраве акустичен режим. “ 

Бизнес среда

Пазарът на тази локация, даже и общинска благосъстоятелност на „ Бургаски пазари “ ЕООД (освен другите му дейности), е цялост от голям брой търговци, съвсем всички от които са дребен и/или фамилен бизнес. В до момента оповестената информация е упоменато, че пазарът от съществуващия си тип ще бъде преструктуриран на един от етажите на възможния нов многоетажен паркинг.

Част от тези търговци са в многогодишни контракти за наем, както и извършват или към този момент са изпълнили свои отговорности за вложение в уреди и съоръжение – по клаузи в договорите им. От диалози с търговци, от които съвсем всекидневно фамилията ми пазари, разбираме, че те имат терзания за бъдещето на бизнесите си. Също по този начин и че им липсва храброст по техни съображения те да предизвикват разговор.

Като жители те са попълнили анкетата, само че са обезпокоени, че не им е предоставена опция като наранена страна, едно, да бъдат осведомени с проектите на Общината и, второ, самите те да споделят своето виждане и въпроси – по време на осъществяването на този огромен план дали ще имат опция като място, повърхност и оборудване; отплата за към този момент направени вложения, търговски/бизнес застраховки, договори; по какъв начин ще товарят, разтоварват след градежа.

Това е единствено преразказ от къси и неофициални диалози с търговци, чиито постоянни клиенти сме. Ще ми се, даже и несъзнателно, да не съм преиначила споделеното от тях.

Укрива ли Община Бургас значими документи по проблема с „ Гъбката “ в Морската градина?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР