Здравният министър Христо Хинков ще подаде оставка, ако се окаже,

...
Здравният министър Христо Хинков ще подаде оставка, ако се окаже,
Коментари Харесай

Здравният министър: Подавам оставка, ако данните в доклада за „Пирогов“ са измислени

Здравният министър Христо Хинков ще подаде оставка, в случай че се окаже, че данните в отчета за " Пирогов " са измислени от ръководителя на звеното „ Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването. Това излиза наяве от изявление на министъра за Българска телеграфна агенция.

„ Проверката в „ Пирогов “ е назначена преди моето встъпване в служба и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са неточни, - споделя той. - На мен ми е показан отчет, в който са установени законови нарушавания и въз основата на този отчет, съм подхванал съответните дейности, които са напълно в пълномощията ми. “
Болница „ Пирогов “
„ Пирогов “ има 34 млн.лв. заем, който е най-големият заем от всички лечебни заведения, сподели министър Хинков. Според одитния отчет обаче шефът на болничното заведение е направил фрапантни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

„ Ако се окаже, че данните в отчета са измислени от ръководителя на звеното „ Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването, аз би трябвало да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица би трябвало да си подадат оставките “, бе безапелационен министър Хинков.

Той споделя още, че статутът на „ Пирогов “ е ясно обозначен и той е обществено дружество. Според него, в случай че се уточни, че „ Пирогов “ е болница единствено за незабавни случаи, това ще ограничи огромна част от функционалностите й и ще задълбочи неприятното финансово положение, тъй като при незабавната помощ постоянно има недостиг.
Проверки в държавните лечебни заведения
Изготвен е проект за изключителни инспекции в огромните държавни лечебни заведения и се планува да се правят през цялата последваща година, заяви министърът. Именно, тъй като са отвън плануваните, не сме оповестявали графика и датите, на които ще бъдат осъществявани, добави проф. Хинков и напомни, че инспекциите бяха изискани от премиера акад. Николай Денков, а мотивът беше одитният отчет за болница „ Пирогов “.
„ Майчин дом “
Всички инспекции, направени в „ Майчин дом “, не откриват законови нарушавания. Последната такава е била осъществена от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а преди този момент прокуратурата се е отказала от формиране на досъдебно произвеждане, сподели още министър Хинков. От Сметната палата също не са разкрили нарушавания. В този случай нямам никакви учредения да сменя шефа на „ Майчин дом “, добави той.

В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова смяна, която да не позволява шефовете на лечебните заведения да получават неведнъж по-високи приходи от чиновниците си, министър Хинков сподели, че такава смяна би била доста сложна, защото лечебните заведения са обществени предприятия със лична стопанска сметка. Там, където мениджърът е добър, болничното заведение е на облага, а финансовото положение на „ Майчин дом “ ясно демонстрира устойчива наклонност за излизане от усложненията, в които е била преди няколко години, добави той.
Бъдещата детска болница
Европейската капиталова банка изготви и ми показа разбор, който прави оценка потребностите от основаването на Национална детска болница. Предстои да бъде предоставено и обобщение, което ще обгръща главните потребности от създаване на структури за детско опазване на здравето, сподели министърът. В началото на януари ще бъде подписано съглашение за безплатна консултантска помощ от банката с правене на три стратегически документа – конструкция, обсег и капацитет; функционална характерност или техническо задание за проектиране; нуждата от съоръжение и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за правене на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по построяването на бъдещата детска болница, с цел да обсъдят констатациите и бъдещите действия, добави той.

Бях доста нападнат по тази причина, че смених предходния шеф на сдружението, само че считам, че с цел да се ускорят темповете за създаване на лечебното заведение, трябваше да се направи тази промяна, добави министър Хинков. В момента имам план-график, направен от новия шеф – посочени са периоди за всички идни действия по построяването на болничното заведение. По думите му този проект е най-благоприятен, само че би трябвало да се има поради, че всеки стадий от построяването на болничното заведение, в който се плануват публични поръчки, би могъл да бъде обжалван и това да забави осъществяването на графика.
Повече средства за незабавните отделения
Следващата година ще се опитам да направя по този начин, че да има нарастване на заплащането, което лечебните заведения получават за минал през незабавните им отделения пациент, който не е останал на лекуване, уточни още министър Хинков и напомни, че сега за тази активност те получават по 46 лева, а задачата му е сумата да доближи минимум 100 лева
Категорията на труд на работещите в незабавна помощ
Инициирали сме подобен диалог с Министерството на труда и обществената политика, само че този развой надалеч не е толкоз бърз и елементарен колкото звучи и се оказва, че е нож с две остриета, сподели още той. Ако променим категорията, всички пенсионери в системата на незабавната помощ няма да имат право да работят, изясни министър Хинков.
Кадровата рецесия
Кадровата рецесия е проблем освен в България, а в целия Европейски Съюз, само че тук се усеща доста повече и напъните ни би трябвало да са ориентирани към задържането на младите експерти, добави министър Хинков. Според него решението на казуса е в облекчение на изискванията за специализациите на лекарите, както и в повишението на възнагражденията на лекарите и на експертите по здравни грижи. Трябва да беседваме с ректорите на медицинските университети, защото те имат средства за специализантите, уточни още той.

Медицинските сестри би трябвало да могат да работят и в свои независими практики, с финансиране от здравната каса. Има риск обаче това да докара до отлив на медицински експерти от лечебните заведения, добави той.
Потребителската такса
Не би трябвало да се усилва потребителската такса, която пациентите заплащат при посещаване при доктор, сподели министър Хинков. По думите му потребителската такса няма за цел повишение на приходите на лекарите, а ограничение на излишно търсене на здравна помощ. Ако таксата е алегорична, дано да остане, само че в случай че се трансформира в източник на приход, това е неприятно развиване на системата, тъй като води до понижаване на солидарността в цялата система. Според министър Хинков би трябвало хората да заплащат алегорична такса, която да ги дисциплинира и тя да е годна за всички, а не да има групи хора, които са освободени от заплащането ѝ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР