Здравните власти вече подготвят протокол за провеждане на парламентарните избори

...
Здравните власти вече подготвят протокол за провеждане на парламентарните избори
Коментари Харесай

Здравните власти изготвят протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия

Здравните управляващи към този момент приготвят протокол за осъществяване на парламентарните избори в изискванията на пандемия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща при президента Румен Радев.

Държавният глава стартира съвещания за предприемането на нужните ограничения за провеждането на обективен и транспарантен избирателен развой, който да подсигурява правото на глас и здравето на българските жители. В първата среща участваха министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и ръководителят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов.

"Пандемията от COVID-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот. Неведнъж всички медицински експерти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и би трябвало да се научим да живеем с ковид, в това число да организираме и организираме избори ", съобщи Румен Радев.

Той означи, че избори в изискванията на пандемия към този момент са се провели в редица страни и добави, че можем да почерпим от техния опит. "Като президент за мен е извънредно значимо да се подсигурява както конституционното право на избор на всеки българин, по този начин и здравната му сигурност ", посочи президентът. И прикани да се оставят на назад във времето политическите аспекти.

"Ситуацията изисква да действаме отговорно и да преведем сполучливо народа през това, което се случва. И по-късно всеки да следва своите цели и желания ", уточни министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

"Вече се създава протокол за осъществяване на изборите. Този протокол би трябвало да има две доста значими тези, които да бъдат решени. Първата е по какъв начин ще гласоподават българските жители безвредно и по какъв начин ще подсигуряваме конституционното право на всеки български жител, в това число и на жителите, които са в изолираност, т.е. с положителни проби и жителите, които са под карантина - контактните от първи ред. Другото нещо, което би трябвало да подсигуряваме и защитим - втората теза, е по какъв начин ще осигурим сигурността на всички чиновници, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии ", посочи министърът.

"Когато разберем точната дата, ние ще детайлизираме този протокол, с цел да отговорим на тези две точки ", разясни той.

"Почерпили сме опита на страните, в които са провеждани избори до този миг, като извънредно доста сме пречупвали всеки един опит през националните потребности на българския народ, тъй като всички сме очевидци, че нито един опит на която и да е страна по света не е повсеместен и не може да бъде прибавен на 100% на територията на Република България ", акцентира здравният министър.

"Трудно е да кажем занапред какво ще е развиването на епидемиологичната конюнктура в страната ", сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според него един от факторите е доколко ще запазим позитивната наклонност за спад на заболеваемостта от ковид. Влиянието на отминалите празници и интензивните контакти по време на последните почивни дни също измежду факторите.

Доц. Кунчев напомни и съществуването на два нови варианта на вируса – от Англия и от Южна Африка. Но посочи като позитивна наклонност натрупването на все по-голям брой ваксинирани и преболедували.

Кунчев добави, че неизбежно ще има и грипна зараза и сега интензивно се работи по протокола. "И рекомендациите, и протокола, който ще създадем, ще бъдат ясни. Сред разновидностите са секции за хора, които са преболедували и описи за гласоподаване на карантинираните лица, както и рухване на карантината за няколко часа ", посочи доцент Кунчев. Възможна е и организация и на мобилни урни за гласоподаване.

Националният имунизационен щаб извършва извънредно добре дилемите си, регистрира и ръководителят му проф. Красимир Гигов.

По думите му имунизираните все още са оптималният вероятен брой, а през януари и февруари се чакат няколко транша от по 35 000 дози, и то единствено от препарата на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “. При утвърждение от Европейската комисия по медикаментите ще стартират огромни доставки и на други въведени в приложимост на територията на Общността ваксини.

Здравният министър увери, че квотите за България ще бъдат задоволителни и няма да има ощетени жители, като всеки искащ ще бъде имунизиран. Той посочи, че първата доставка е била от 9750 дози, втората -от към 25 хиляди, а до края на месеца се чака у нас да дойдат още 70 хиляди дози от препарата.

До края на месеца се чака към 50 хиляди българи да бъда имунизирани.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР