Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив

...
Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив
Коментари Харесай

Има ли връзка между мистериозния хепатит при децата и ковид?

Здравните управляващи в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия записват невероятен гърмеж на хепатит при децата. Всички наранени са на възраст под 10 години, а доста от тях даже не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкоз тежки, че се постановат чернодробни трансплантации.

Причината за чернодробните възпаления към този момент остава неразбираема. Всички проби за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са негативни, което съгласно учените е доста извънредно.

По създание хепатитът е инфектиране на черния дроб. Той може да бъде провокиран както от класическите хепатитни вируси, по този начин и от други вируси, от токсини в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите в този момент деца болестта може да се дължи на един специфичен аденовирус, защото доста от тях са били позитивно тествани за съществуване на аденовирус-41. Малките деца постоянно прекарват инфекции от този аденовирус, който нормално провокира леко разстройство и повръщане.

Никога до момента обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните в този момент случаи приказва за това, че очевидно не може да става дума за случайност.

Неясно е също за какво този аденовирус внезапно провокира чернодробни възпаления. Според Ървинг има възможност да става дума за необикновен вид на вируса или пък вирусът да реагира на голям брой други фактори в организма, в следствие от което да се стига до болестта. Не е изключено също по този начин чернодробните възпаления да са провокирани от незнаен патоген, от отрови, от екологичен фактор или композиция от всички тези благоприятни условия.

Вирусологът Ървинг споделя и друго: към този момент не е изяснено дали съществува някаква връзка сред тази нова форма на хепатит и Ковид-19. Той счита, че е допустимо някои от децата преди този момент да са прекарали Ковид-19 и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило за какво типични за детската възраст вируси, които другояче са безобидни, ненадейно се оказват сложни за преодоляване от организма.

Възможно е случаите на хепатит да са индиректно свързани с пандемията и неотдавна анулираните защитни ограничения. Причината: през миналите две години децата доста рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, до момента в който в този момент те още веднъж са на открито, където има многообразие от вируси и бактерии, в това число аденовируси, против които имунната им система към момента не е съумяла да построи антитела, заяви " Дойче Веле ".

Според педиатъра Алистър Сътклиф едно най-малко е ясно: хепатитът не се предизвиква от имунизациите против Ковид-19, защото децата, които са се разболели, не са били имунизирани. Той счита, че няма причина за суматоха - положението на множеството от заболелите от хепатит деца в това време се усъвършенства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР