Здравната каса ще заплаща по-малко за медицински изделия след влизане

...
Здравната каса ще заплаща по-малко за медицински изделия след влизане
Коментари Харесай

Нова брадва: Националният рамков договор ПРИНУЖДАВА пациентите да доплащат за лечението си!

Здравната каса ще заплаща по-малко за медицински произведения след влизане в действие на новия Национален рамков контракт и на пациентите евентуално ще им се постанова да доплащат. Това разгласи пред Нова телевизия шефът на УМБАЛ "Св. Екатерина " проф. Генчо Начев.

Ако болният пък се окаже в неспособност да покрие разноските по лекуването си, лечебните заведения ще покрият разликата, което ще докара до струпване на още по-големи задължения, изясни той.

Проф. Начев даде образец с цената на така наречен "изкуствено сърце ". Досега за него Касата заплащаше 163 000 лв., а в този момент ще заплаща 133 000 лв..

"Изпратили сме писма до всички компании снабдители с молба да смъкват цените за НЗОК, с цел да не се стига до вид болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията в този момент зависи единствено от въпросните компании ", разяснява той.

По думите му лечебните заведения имат ресурс от такива консумативи, само че те са били купени на по-високите цени.

Той акцентира, че в случай че е било казано по-рано, че НЗОК ще заплаща по-малко за медицинските произведения, лекарите по-рано са щели да пишат на компаниите с искане за понижаване на цените.

"Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са задоволителни. Предполага се, че с тях би трябвало да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е належащо този пакет да се осъвремени. А хората би трябвало да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги ", акцентира още проф. Начев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР