заяви в понеделник, че на двама полски епископи, обвинени в

...
заяви в понеделник, че на двама полски епископи, обвинени в
Коментари Харесай

Ватикана наказа полски епископи за прикриване на сексуални злоупотреби

заяви в понеделник, че на двама полски епископи, упрекнати в прикриване на, ще бъде подредено да внесат средства във фонда на жертвите и им е неразрешено да организират литургия, заяви Агенция Франс Прес.
Посолството на Светия трон в Полша също съобщи, че Едуард Яняк, някогашният свещеник на Калиш, и Славой Лешек Глодз, някогашният архиепископ на Гданск, ще би трябвало да изоставен някогашните си епархии.
Двамата към този момент се отхвърлиха от служебните си отговорности след поредност от разкрития през последните месеци, които раздрусаха католическата черква в Полша, където тя остава мощно авторитетна.
В изказването на Апостолската нунциатура, формалното име на посолството, се споделя, че Яняк и Глодз са осъдени „ въз основа на наредбите на Кодекса на каноничното право “ и новите правила, издадени от папа Франциск за битка със половото принуждение от духовници.
 Папата разпореди кардиналите да си понижат заплатите с 10% Папата разпореди кардиналите да си понижат заплатите с 10%
Папа Франциск е наредил на кардиналите да понижат заплатите с 10 %, както и да бъдат понижени заплатите на други духовници, работещи въ...
През август 2020 година одобри оставката на Глодз, прочут с първокласния си метод на живот, след обвинявания, че е тормозил свещеници и е мълчал за злоупотреби.
След това, през октомври предходната година, посланикът на Ватикана разгласи оставката на Яняк, който също беше упрекнат в прикриване.
Твърденията против Яняк бяха в центъра на придобил необятна известност документален филм, който разпали национална полемика за злоупотреби от страна на духовенството - тематика, която от дълго време беше табу в Полша.
В документалния филм се твърди, че отец Аркадиуш Хайдаш, педофил, е бил локален от една енория в друга и е правил актове на малтретиране в продължение на четвърт век, като се твърди, че това е ставало с безмълвна отбрана на висши църковни фигури, в това число Яняк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР